A vérszegénység autoimmun eredetű is lehet: 10 tünet, ami gyanúra ad okot
A vérszegénység több betegség tüneteként is fennállhat, akár autoimmun eredetű is lehet.

GettyImages-1311106658
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.

Ezek egyike egy olyan autoimmun kórkép, amikor a célpont maga a saját szervezet. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy milyen jelek utalnak arra, hogy a vérszegénység autoimmun betegség tünete.

AIHA - Támadás a vörösvérsejtek ellen

Az autoimmun betegségek megegyeznek abban, hogy fennállásuk során a szervezet valamilyen téves immunválasz okán a saját sejtjei ellen indít támadást. Ellenségként, a szervezetre veszélyes betolakodóként kezeli őket, akár egy betegséget előidéző kórokozót, ebben az esetben azonban épp emiatt vezet az autoimmun betegség kialakulásához.

Az autoimmun hemolitikus anémia (AIHA) olyan rendellenesség, melynek során az ellenséget a vörösvérsejtek jelentik, a szervezet olyan antitesteket termel, amik elpusztítják őket. A célpont lehet maga a vörösvérsejt, de előfordul olyan is, hogy a sejtek felszínén érzékenyítőanyag vagy akár gyógyszer tapad meg, és megváltozik emiatt a sejtfelszín.

Az autoimmun hemolitikus anémia tünetei

A betegségnek több típusa létezik, a leggyakoribb, az esetek 80-90%-a a meleg antitestes AIHA, melyet sápadt vagy sárgás bőr, fáradtság, szédülés és erős szívdobogás jelezhet. A hideg antitestes AIHA a ritkább változat. Tünetei megegyeznek az előzőekben leírtakkal, továbbá hideg kezek és lábak, mellkasi fájdalom, hányás vagy hasmenés, fájdalom a kezekben és a lábakban, illetve szívproblémák jelezhetik a betegséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mitől alakul ki az AIHA?

Az AIHA jelentkezhet önállóan, vagyis nincs olyan egyéb betegség, ami közrejátszhatna a kialakulásában. Ilyenkor elsődleges formáról beszélünk. Másodlagos akkor, ha egyéb kórképekhez társultan jelentkezik, például rheumatoid arthritisz, lupus vagy Sjögren-szindróma mellett alakul ki. Ha pedig az immunrendszert félrevezető anyag kötődik a vörösvérsejthez, lehet egyszerűen csak gyógyszerallergiáról, vagy fertőző betegség megjelenéséről is szó.

Nem a vaspótlás a megoldás

AIHA esetén a kezelés célja azt meggátolni, hogy a szervezet olyan antitesteket termeljen, amelyek elpusztítják a vörösvérsejteket. A betegséget vér- és vizeletvizsgálatok eredménye alapján tudja immunológus megállapítani.

A kezelést elsősorban a szteroidkészítmények szedése jelenti, de léteznek egyéb megoldások - sejtosztódást gátló gyógyszerek vagy intravénás immunglobulin-terápia - is. A terápia összeállítása során több szempontot kell figyelembe venni - többek közt a vérszegénység súlyossága, a személy kora, egészségi állapota és kórtörténete is ilyen.

8 étel, amit érdemes gyakran fogyasztani vérszegénység esetén

Sokan nem tudják, de a vérszegénység nem csak a vashiány jele lehet, más is okozhatja - így érdemes ez alapján megtervezni az étrendet is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük