8 étel, amit érdemes gyakran fogyasztani vérszegénység esetén: nem csak a vasat pótolják
Sokan nem tudják, de a vérszegénység nem csak a vashiány jele lehet, más is okozhatja - így érdemes ez alapján megtervezni az étrendet is.

vérszegénység-ételek-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az anémia, vagyis a vérszegénység sokkal több embert érinthet, mint amennyien tudnak róla, hiszen sokan nem veszik komolyan az intő jeleket. Ilyenek lehetnek az ingerlékenység, fáradékonyság, a bőr elhalványulása, körömrepedezés, hajhullás vagy fejfájás is.

Bár a tünetekkel a legtöbben tisztában vannak, sokan csak vashiányra gyanakodnak ilyen esetben, de van, amikor nem elég csak a vasat pótolni, hiszen más is állhat a vérszegénység mögött. Éppen ezért az étrendet is érdemes úgy alakítani, hogy minden fontos tápanyag megtalálható legyen benne, és a szervezet ne szenvedjen hiányt semmiben.

Vérszegénység esetén ilyen ételeket érdemes fogyasztani

Ha a vérben keringő vörösvérsejt és a bennük található hemoglobinszint a normális érték alá csökken, akkor azt nemcsak vashiány okozhatja, hanem akár vitamin vagy nyomelem - gyakran B12 és folsav - hiánya is. Épp ezért a vérszegénység kezelésére alkalmazott étrendnek fontos, hogy ezeket is tartalmazza, de előtte mindenképp érdemes egy alaposabb kivizsgáláson is részt venni, hogy az orvosok kizárhassák más jellegű betegségek jelenlétét, mint például a cöliákiás gluténérzékenység vagy más autoimmun betegség.

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük