8 étel, amit érdemes gyakran fogyasztani vérszegénység esetén: nem csak a vasat pótolják

Sokan nem tudják, de a vérszegénység nem csak a vashiány jele lehet, más is okozhatja - így érdemes ez alapján megtervezni az étrendet is.

vérszegénység-ételek-borító

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az anémia, vagyis a vérszegénység sokkal több embert érinthet, mint amennyien tudnak róla, hiszen sokan nem veszik komolyan az intő jeleket. Ilyenek lehetnek az ingerlékenység, fáradékonyság, a bőr elhalványulása, körömrepedezés, hajhullás vagy fejfájás is.

Bár a tünetekkel a legtöbben tisztában vannak, sokan csak vashiányra gyanakodnak ilyen esetben, de van, amikor nem elég csak a vasat pótolni, hiszen más is állhat a vérszegénység mögött. Éppen ezért az étrendet is érdemes úgy alakítani, hogy minden fontos tápanyag megtalálható legyen benne, és a szervezet ne szenvedjen hiányt semmiben.

Vérszegénység esetén ilyen ételeket érdemes fogyasztani

Ha a vérben keringő vörösvérsejt és a bennük található hemoglobinszint a normális érték alá csökken, akkor azt nemcsak vashiány okozhatja, hanem akár vitamin vagy nyomelem - gyakran B12 és folsav - hiánya is. Épp ezért a vérszegénység kezelésére alkalmazott étrendnek fontos, hogy ezeket is tartalmazza, de előtte mindenképp érdemes egy alaposabb kivizsgáláson is részt venni, hogy az orvosok kizárhassák más jellegű betegségek jelenlétét, mint például a cöliákiás gluténérzékenység vagy más autoimmun betegség.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük