Nem csak vashiány miatt jelentkezhetnek a vérszegénység tünetei - Így ismerhető fel könnyen a probléma

Sokan vérszegénységre gyanakodva először a vaspótlásban gondolkoznak, de ez nem mindig segít megoldani a problémát.

vérszegénység1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fáradtság, sápadtság és levertség - ha valaki ezeket a tüneteket tapasztalja magán, könnyen gondolhat vérszegénységre. A vérszegénység tünetei azonban nem mindig ennyire egyértelműek, ezért előfordulhat, hogy csak hosszabb idő után ismerik fel.

Dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa elmondta, hogy mikor érdemes gyanakodni, és hogyan zajlik az anémia, vagyis a vérszegénység kivizsgálása.

Az anémia szerteágazó kiváltó okai

A vérszegénység tüneteit nem mindig könnyű felismerni. Sokan, ha az említett tüneteket tapasztalják, vastartalmú táplálékkiegészítőket kezdenek el szedni. A vashiány valóban az anémia gyakori, ám nem az egyetlen lehetséges oka. A vérszegénységnek több formája létezik, ezek közül csak az egyik a vashiányos vérszegénység.

vérszegénység2
Fotó: jat306 / Getty Images Hungary

Okozhatja valamely vitamin vagy nyomelem - gyakran B12 és folsav - hiánya is. Társulhat krónikus betegségekhez, többek közt tartósan fennálló fertőzés, rosszindulatú daganat, autoimmun betegség, tartósan fennálló vérzés okozta vérveszteség - például aranyeres csomó - vagy rendellenes, elhúzódó és bőséges menstruáció esetén is jelentkezhetnek a vérszegénység tünetei. Kiváltó oka lehet még a vörösvérsejtek fokozott pusztulása vagy rák elleni kemoterápia mellékhatása.

Ezért nem mindig megoldás a vaspótlás

- A felsorolás nem teljes, de jól mutatja, hogy a vashiányon kívül milyen sok oka lehet, ha valakinél megjelennek a vérszegénység tünetei - hangsúlyozza dr. Kárpáti Ágnes. - A kezelés megkezdése előtt ezért nagyon fontos a kivizsgálás, mert csak akkor lehet eredményes a terápia, ha a kiváltó okot megtaláljuk.

vérszegénység3
Fotó: ratmaner / Getty Images Hungary

A vaspótlás esetében is vizsgálni kell például annak a lehetőségét, hogy nincs-e felszívódási zavar, mint például cöliákia esetében, vagyis a pótlással bevitt vaskészítmény megfelelően tud-e hasznosulni a szervezetben. Ilyen esetben ugyanis hiába szed valaki vaskészítményt, nem tud javulást elérni.

A vérszegénység tünetei

A vérszegénység tünetei az esetek többségében lassan alakulnak ki, kezdetben általában nem jellegzetesek, számtalan egyéb okra is visszavezethetőek. A leggyakoribb tünet az erős fáradtságérzet, gyengeség, levertség. Ezek hosszabb időn át is fennállhatnak. Emellett jelentkezhet fejfájás, szédülés, légszomj és koncentrálási nehézség is. A korábbihoz képest sápadtabb arcbőr szintén felkeltheti a betegség gyanúját. Az anémia bizonyos formáinál előfordulhat még hasmenés, ingerlékenység, láz és gyakori fertőzések mint tünet.

A kivizsgálás lépései

A vaskészítmények szedése nem az első lépés, ha a vérszegénység tünetei jelentkeznek. A vérszegénység hátterében nagyon sokféle ok állhat. A kezeléséhez fontos a kiváltó tényező feltárása, az anémia megszüntetése mellett az azt előidéző állapotot is kezelni kell.

A vérszegénység tüneteinek kezeléséhez fontos a kivizsgálás. A kivizsgálás első lépése ezért a beteg alapos kikérdezése. Fontos információ például, hogy mikor kezdődtek a tünetek, milyen panaszok kapcsán gyanítható a vérszegénység, és van-e egyéb, ismert betegség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt követően laborvizsgálatra kerül sor. A vérvétel során több értéket is vizsgálnak. Készül teljes vérkép, ellenőrzik a B12 és folsav mennyiségét és a vastelítettséget mutató ferrin szintjét is. A direkt antiglobulinteszt az autoimmun eredetű vérszegénység felismeréséhez nyújt segítséget, a máj- és vesefunkciós értékek meghatározásával pedig kiderülhet, ha máj- vagy veserendellenesség áll a vérszegénység hátterében. A kiváltó okok felderítéséhez szükség lehet ennél részletesebb laboratóriumi és röntgen-, ultrahang- vagy CT-, MRI-, illetve tükrözéses vizsgálatokra is.

Az anémia kezelése

Ahhoz, hogy a vérszegénység tünetei megszűnjenek, a kiváltó okot kell kezelni. Amennyiben vas-, B12-vitamin- vagy folsavhiány igazolódik, akkor ezeket a táplálékkiegészítőket kell szedni az orvos által megállapított mennyiségben a felszívódást segítő egyéb vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt.

b12-vitamin5
Fotó: Mizina / Getty Images Hungary

A kezdő adag bizonyos esetekben a vény nélkül kapható készítményekben szokásos többszöröse is lehet, a pontos dózis beállítása mindig személyre szabottan, a vizsgálati eredmények alapján történik. A kiváltó októl függően a vérszegénység tüneteinek megszűnéséhez egyéb kezelésre is szükség lehet. Ha valamilyen fertőzés is közrejátszik az anémia megjelenésében, akkor antibiotikum, immunológiai eltérések esetén szteroid, daganatos betegség esetén kemoterápia vagy műtét is indokolt lehet.

10 étel, ami tele van vassal: fáradékonyság, fejfájás ellen is javasoltak

A vashiány ellen az étrendbeli változtatásokkal lehet felvenni a legeredményesebben a harcot.

Ezt is szeretjük