Így lehet felismerni az asztmás roham korai tüneteit: mikor van szükség sürgősségi ellátásra?
A járványhelyzet okozta szorongás az asztmások állapotán ronthat.

asztma nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járvány miatt sokan feszültebbek, a jelenlegi helyzet fokozott stresszt jelent, és szorongást is kiválthat. Ezekre a hatásokra az asztmások különösen érzékenyek, tüneteik stresszhelyzetben a korábban jól beállított kezelés mellett is rosszabbodhatnak, súlyos esetben akár asztmás roham is jelentkezhet.


Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen helyzetben, és hogyan előzhetjük meg. Az esetek többségében nem minden előjel nélkül alakul ki.

Figyelmeztető jelek

Figyelni kell, ha a terhelhetőség csökken, enyhe aktivitás is nehézlégzést okoz. Intő jel a gyakoribbá váló köhögés, légszomj, a nyomásérzés a mellkasban. Nem minden tünet jelentkezik a betegeknél, és ezek eltérő súlyosságúak is lehetnek.

Mindenképpen konzultáljunk a kezelőorvossal, mert ez azt jelezheti, hogy a fenntartó kezelésként használt napi inhalátor hatása már nem tart olyan hosszan, esetleg már egyre többször van szükség a rohamoldóra is.

Lépések asztmás roham esetén

Asztmás roham esetén a kilégzés nehezített, zihálás, fokozódó mellkasi nyomó érzés, köhögés jelentkezik. A kilégzéskor sípoló hang hallható, egyre nehezebb a levegővétel, légszomj alakul ki. A tünetek rövid idő alatt erősödhetnek, legsúlyosabb stádiumban az oxigénhiány alakul ki.

Asztmás roham esetén nyugodtnak kell maradni - stressz hatására a tünetek csak rosszabbodnak - egyenes háttal üljünk le, így könnyebb a lélegzetvétel. Orron át lélegezzünk be, és résnyire nyitott ajkakkal, szájon át, lassan fújjuk ki a levegőt. Ügyeljünk a hasi légzésre, a kilégzés tartson kétszer annyi ideig, mint a belégzés.

Eközben alkalmazzuk a rohamoldó szert a kezelőorvossal előzetesen megbeszélt dózisban. Ezt ismételjük meg szükség szerint 15, majd 20 perc múlva. Ha ennyi idő után sem érzünk javulást, hívjunk sürgősségi ellátást. Ha az orvos 30 percen belül nem érkezik meg, ismételjük még egyszer a rohamoldó használatát.

Amit nem szabad tenni

Egyéb házi praktikák alkalmazása nem javasolt, mert ártani is velük. A nátha esetén nem asztmásoknál légzéskönnyítő eukaliptusz-illóolaj belélegzése például asztmásoknál rohamot is provokálhat. A gőzölés, meleg olajos vagy gyógynövényes oldattal inhalálás pedig kifejezetten ellenjavallt.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Így csökkenthető a roham kockázata

  • Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy az asztma kezelésének célja a tünetmentesség elérése, a rohamok megelőzése. Ehhez jó orvos-beteg együttműködés szükséges, asztma ellen a felírt gyógyszereket szedni kell panaszmentes állapotban is, ha pedig a kezelés mellett is tünetek jelentkeznek, soron kívül is orvoshoz kell fordulni.
  • A figyelmeztető jelek észlelésekor soron kívüli konzultáció javasolt a kezelőorvossal. Ennek a jelen helyzetben is teljesen biztonságos módja a távkonzultáció.
  • Az asztma eredményes kezeléséhez - így a rohamok kockázatának csökkentéséhez - hozzájárul az egészséges testsúly megőrzése, a dohányzás elhagyása és az ajánlott védőoltások - például influenza elleni - beadatása.
  • Asztmás betegeknek javasolt otthoni légzésfunkciós készüléket is rendszeresen használni. Ezek az eszközök segíthetnek a rohamot kezdeti szakaszban felismerni, segítségükkel hatékonyabb kezelést lehet összeállítani, és a távkonzultációban is lehetővé teszik, hogy a gyógyszereket a kapott értékek és tünetek függvényében személyes találkozó nélkül is módosítani lehet.

10 szupererős gyógynövény a légúti betegségekre

A légúti betegségek ellen számos szirup és tabletta bevethető, de a tünetek enyhítésére, a nagyobb bajok megelőzésére a házi patika erős hatású gyógynövényei is alkalmasak. Télen feltétlenül szerezd be őket!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük