Asztma és COPD esetén sokat segíthet az okostelefon is – Ezt ajánlja a szakorvos a betegeknek
Ma már akár okostelefon segítségével is könnyebben meg lehet őrizni az egészséget.

okostelefon-gyógyászat (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az okostelefonokra letölthető alkalmazásoknak és okosóráknak köszönhetően sokkal egészségtudatosabbak lettek az emberek. Akár csak a napi lépésszám figyelésére vagy arra használjuk, hogy eleget igyunk, a digitális technológia megkönnyíti az életet.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa arról tájékoztat, hogy a krónikus légúti betegséggel élők egészségének megőrzését, a betegségük jobb kezelését milyen eszközök segítik.

A kezelés nem ér véget a rendelőben

A krónikus légúti betegségek, mint az asztma és a COPD folyamatos terápiát igényelnek, mely egyrészt fenntartó kezelésből, másrészt a tünetek hirtelen romlása esetén rohamoldó kezelésből áll. Jól kontrollált a betegség, ha az nem korlátozza a pácienst a mindennapi tevékenységeiben, az éjszakai pihenésben, sportolni is tud mellette.

asztma2
Fotó: Drazen_ / Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy ezt el lehessen érni, fontos a kezelőorvossal való, általában legalább félévenkénti kontrollvizsgálaton részt venni és a gyógyszereket a légzésfunkciós vizsgálat eredményei és a tünetek alapján beállított módon szedni, a belélegző készüléket használni. Az asztma és a COPD kezelése tehát a hétköznapokban, otthon folytatódik, és folyamatos odafigyelést igényel.

A krónikus betegséggel élők gyakori problémái

Előfordulhat, hogy a panaszok a korábban jól beállított kezelés ellenére is váratlanul visszatérnek, és rosszabbodnak. Ezt okozhatja egy hirtelen jött légúti betegség, de akár stressz is. Egyre többen fogadják meg a tanácsokat, és igyekeznek a rendszeres, mérsékelt intenzitású mozgást beépíteni a napirendjükbe. Ilyenkor azonban szükség lehet gyakoribb kontrollra, akár a gyógyszereken is módosítani kell - mondja dr. Potecz Györgyi.

tüdő
Fotó: magicmine / Getty Images Hungary

Az allergiás asztmások tünetei is erősödhetnek most a pollenszezonban és az időjárás-változások is megviselhetik a betegeket. Ilyen esetekben hasznos a távdiagnosztikai eszközök alkalmazása, segítségükkel objektívebb kép kapható az állapotról, felesleges stressz nélkül, gyorsan lehet a gyógykezelést módosítani a további állapotromlást, akár az asztmás rohamot is megelőzve. 

Így segítenek a távdiagnosztikai eszközök

Az otthoni légzésfunkciós eszközökkel a spirometriai vizsgálat során is mért értékeket - FEV1, FVC és PEF - lehet ellenőrizni. A készülékeknek több típusa létezik, ezek mindegyike egy kis méretű, a belélegzőkészülékhez hasonló eszköz, amelybe levegőt kell fújni a megadott és a rendelőben, orvosi segítséggel is begyakorolható módon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A távdiagnosztikai eszközök között az egyes funkciókban van eltérés, van olyan is, amelyik okostelefonra letölthető alkalmazásba menti az adatokat, vagy pdf-ben, Excelben rögzít, és így teszi lehetővé, hogy a kezelőorvossal is megoszthatóvá váljanak az adatok. Ha panasz vagy bizonytalanság merül fel a mért adatokat illetően, a távdiagnosztikai eszközök segítségével a tüdőgyógyász így akár a távolból tudja módosítani a gyógykezelést távkonzultációval, személyes találkozó nélkül is.

Digitális eszközök a tüdőgyógyászatban

A The European Respiratory Journal korábban átfogó kutatást tett közzé, melyben 2007 és 2017 között vizsgálta a különböző digitális technológiák alkalmazásának hatását az asztmás és COPD-s betegek kezelésében. A kutatás során gyűjtött adatok összegzésével megállapították, hogy a gyógyszeres kezelés betartása mellett a krónikus légzőszervi betegségek kezelésében fontos szerepet tölt be a tüdő állapotának rendszeres ellenőrzése, a tüdőfunkció mérése és az adatok rögzítése is.  

okostelefon-gyógyászat
Fotó: sdominick / Getty Images Hungary

- A kutatók azt is megfigyelték, hogy a digitális eszközöket használó krónikus légúti betegeknél javult a gyógyszeres terápia betartása. A rendszeres méréseknek köszönhetően a rosszabbodást már az enyhe tünetfokozódás fázisában észlelni tudták. Ilyen esetben vagy a fenntartó kezelésen szükséges változtatni, vagy rohamoldót kell a betegnek használni, ez a mért értékektől és a változás mértékétől, tendenciájától is függ - magyarázza dr. Potecz Györgyi. Ennek eldöntésére távkonzultáció során is van lehetőség, a beteg online - telefonon, skype vagy e-mail útján -, személyes találkozó nélkül, soron kívül is egyeztethet, kérhet tanácsot kezelőorvosától.

10 szupererős gyógynövény a légúti betegségekre: tisztítják a tüdőt, könnyítik a légzést

Gyógyteákkal is enyhíthetők a légúti betegségek kínzó tünetei.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük