Túlsúly esetén az asztma is könnyebben kialakulhat - Így rontják az állapotot a pluszkilók
A nagy súlyfelesleggel küzdők számára a légúti betegségek is sokkal veszélyesebbek lehetnek.

túlsúly-asztma3
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pluszkilók cipelése az egész szervezetet megterheli, emiatt ha valaki túlsúllyal küzd, könnyebben kifullad, gyakrabban tapasztal nehézlégzést.

Az elhízás több betegség kialakulásának kockázatát növeli, ezek egyike a krónikus légúti gyulladással járó asztma. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy gyakran ez áll a légzési gondok hátterében is.

Nem mindegy, hogy a túlsúly vagy az asztma okozza a fulladást

Nagyobb az esély az asztmára némi súlyfelesleg esetén, ám a túlsúly miatti kifulladás, zihálás nem tévesztendő össze a betegséggel. Ahogy különösen a fizikai terhelés miatt jelentkező asztmát nehéz megkülönböztetni a túlsúlyosok körében egyébként is gyakori tünetektől.

túlsúly-asztma4
Fotó: AaronAmat / Getty Images Hungary

- Ha valaki lépcsőzés közben hamar kifullad, még nem biztos, hogy asztmás, de a túlsúlyosok körében fizikai aktivitás hatására jelentkező fulladást, zihálást komolyan kell venni, és objektív vizsgálatokat kell végezni az okok meghatározásához - mondja a szakorvos.

Egyszerű vizsgálattal szűrhető az asztma

Ha valaki túlsúlyos, és már enyhe fizikai terhelés mellett is légzési panaszai jelentkeznek, könnyen kifullad, esetleg köhögési rohamok is fellépnek nála, akkor mindenképp érdemes egy légzésfunkciós vizsgálatot végeztetnie. Ennek segítségével a tüdő működéséről kapható kép.

túlsúly-asztma1
Fotó: Mladen Sladojevic / Getty Images Hungary

A vizsgálat ülő vagy álló testhelyzetben történik. Az orr lecsipeszelése után a légzésfunkciós készülékbe kell az asszisztens utasításának megfelelő időpontban, ideig és adott erősséggel kilélegeznie. Ezt egymást követően többször is meg kell ismételni, a vizsgálat teljes ideje átlagosan 1-2 perc. Az így kapott adatokat kiértékelve a kezelőorvos meg tudja állapítani, hogy mi áll a tünetek hátterében.

Gyógyszer szedése mellett sem javulnak a tünetek?

Könnyen lehet, hogy a beteg már kivizsgáltatta a légzési panaszai okát, megkapta az asztma diagnózisát, de az állapotát még mindig nem érzi kielégítőnek. A túlsúlyos betegeknél nehezebb elérni a tünetmentességet, ami a jól beállított kezeléssel a cél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy ennek oka lehet a fittség hiánya, vagyis a rosszabb állóképesség és a hasi zsír miatt összenyomott, kisebb tüdőtérfogat is. Az asztmához gyakran társul allergia is, ami ha nincs kezelve, súlyosbodó légúti panaszok is kialakulhatnak. Túlsúly esetén megnő az alvási apnoé és a reflux kockázata is, ezek pedig szintén rontják annak esélyét, hogy az asztma kezelésében jó eredmények szülessenek.

túlsúly-asztma2
Fotó: AntonioGuillem / Getty Images Hungary

Emiatt lényeges tehát, hogy a betegeknél nemcsak az asztmát, hanem az ahhoz sok esetben társuló egyéb betegségeket is együttesen kell kezelni, hogy tünetmentességet lehessen elérni, és a beteg légzési panaszai is megszűnjenek.

Nemcsak gyönyörűek, de a tüdőt is gyógyítják: képeken 5 hazai barlang, ahova sokszor el kellene látogatni

A magyar gyógybarlangok tisztítják a tüdőt, egészségesebbé tesznek, és még szépek is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük