Járvány idején fokozódhatnak az asztmás tünetek: hogy kerülhető el a kiváltó ok?

Most még a szokásosnál is jobban kell vigyáznia mindenkinek az egészségére, a légúti panaszokban szenvedőkre ez különösen igaz.

asztma-koronavirus1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos a koronavírus-járvány olyan emberek életét is megváltoztathatja, akik egyáltalán nem fertőződnek meg a betegséggel, gondoljunk csak a gazdasági vagy a mentális problémákra.

A jelenlegi helyzetben sokan küzdenek szorongással, idegességgel. A fokozott stressz miatt asztmásoknál romló tünetek: többszöri fulladás, nehézlégzés és köhögés jelentkezhet. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy mi a teendő, ha a korábban jól beállított kezelés ellenére visszatérnek az asztmás tünetek.

Fokozott érzékenység és egészségtelen szokások

Amikor valaki stresszhelyzetbe kerül, tapasztalhatja, hogy az asztmás tünetei fellángolnak. A stressz ugyanis fokozza az asztmás tünetek súlyosságát, gyakoriságát és időtartamát.

asztma-koronavirus2
Fotó: hiphotos35 / Getty Images Hungary

 - Az erős érzelmek légszomjat, légzési nehézséget okozhatnak, emiatt kiválthatják az asztma tüneteit, de rontják a betegek állapotát azáltal is, hogy fokozzák az érzékenységet az asztmát kiváltó egyéb tényezőkkel - például allergének, füst, magas páratartalom, hideg - szemben. Aki a tartós stresszt egészségtelen szokásokkal próbálja oldani - dohányzás, alkoholfogyasztás - szintén megnöveli az asztma súlyosbodásának kockázatát - mondja a szakorvos.

A stressz által kiváltott asztma tünetei

Stresszhelyzetbe kerülve előfordulhat, hogy az asztma átmeneti romlása tapasztalható. Ezek a panaszok azonban rendszerint a stresszhelyzet megszűnésével el is múlnak. A bezártsággal, családtagjaink és saját egészségünk miatti aggódással járó tartós stressz vagy szorongás hatása azonban már hosszabb távon jelentkezik. Ilyen esetben az alábbi panaszok fordulhatnak elő:

  • Szorítás a mellkasban
  • Zihálás, légzési nehézség, légszomj
  • Sípoló légzés
  • Fáradékonyság, csökkent fizikai terhelhetőség
  • Köhögés

Online tanácsadás - biztonság a távolból

Ha a stresszt elkerülni elég nehéz is ebben az időszakban, de kezelni meg lehet tanulni. Ebben például légzőgyakorlatok, meditáció és a jóga is segíthet, de érdemes több módszert kipróbálni, a lényeg, hogy mindenki megtalálja a módját a kikapcsolódásra, relaxációra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagyon lényeges az asztmaakcióterv betartása. Ha a tünetek erősödnek, követni kell az ott leírtakat, hogy az asztmás roham megelőzhető legyen. Érdemes odafigyelni a jelekre, és akár tüneti naplót is vezetni. Tartós stresszhelyzetben érdemes konzultálni soron kívül a kezelőorvossal, hiszen többnyire ilyenkor szükség van a gyógyszeradagok módosítására. A jelenlegi helyzetben online tanácsadás biztosít lehetőséget arra, hogy személyes találkozó nélkül lehessen átbeszélni a felmerült problémákat, tanácsot kérni, a folyamatban lévő terápiát átbeszélni.

10 szupererős gyógynövény a légúti betegségekre: tisztítják a tüdőt, könnyítik a légzést

Gyógyteákkal is enyhíthetők a légúti betegségek kínzó tünetei.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük