A folyamatos köhögés és tüsszögés nem csak vírusfertőzésre utalhat – Más oka is lehet a tüneteknek
Az orrfolyás, tüsszögés és köhögés így járvány idején sok aggodalomra adhat okot, de nem csak a vírusok okozhatják a tüneteket.

allergia1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tüsszögés, szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás - aki először tapasztalja az allergia tüneteit, könnyen hiheti, hogy náthás vagy éppen a most aktuális járványidőszak egyik vírusa érte el. Ám ha a panaszok huzamosabb időn át sem javulnak, esetleg tavaly is az évnek ebben az időszakában jelentkeztek, akkor érdemes allergiára is gyanakodni.

Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, miért fontos az allergia szakszerű kezelése a későbbi kellemetlenségek megelőzése érdekében.

Légúti betegség vagy allergia?

Sokan nem veszik eléggé komolyan a tüneteket, vagy csak egy enyhe, gyorsan múló náthával azonosítják őket. Ha az alábbi panaszok huzamosabb ideig fennállnak, akkor érdemes allergiavizsgálaton részt venni, hiszen nagy az esélye, hogy nem egy enyhe megfázás áll a háttérben.

allergia2
Fotó: ugurhan / Getty Images Hungary

Az allergiának különböző tünetei lehetnek, amelyek hátterében más betegségek is állhatnak, ezért érdemes velük mihamarabb orvoshoz fordulni.

  • A hetek óta tartó tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés nemcsak allergia, hanem szénanátha tünete is lehet.
  • Viszkető, vörös, könnyező szemek: ha mindkét szem érintett, és nincs gennyes váladékozás, akkor valószínű, hogy nem fertőzéses eredetű, hanem allergiás kötőhártya-gyulladás, mely szintén szénanátha tünete lehet.
  • Tartós orrdugulás esetén fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, mert akár orrpolip vagy orrsövényferdülés is állhat a háttérben, nem csak allergia.
  • Köhécselés, ingerköhögés, éjszakai köhögőrohamok: asztma tünete is lehet, de okozhatja krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében kialakult hátsó garatfali csorgás. Ha az alapbetegség a légúti allergia, akkor a köhögés is csak a szénanátha kezelésével fog megszűnni.
  • Sípoló légzés, szorító érzés a mellkasban és nehézlégzés: az éjszakai köhögés mellett az asztma jellegzetes tünetei. Gyakran jelentkezik nem megfelelően kezelt allergia szövődményeként.

Így tavasz idején érdemes fokozottan figyelni a tünetekre, és szakszerűen kezelni őket, hiszen az egyre jobban ébredező természet és a közelgő pollenszezon is súlyosabbá tehetik az állapotot. Nem szabad elfeledkezni a nem időszakos, hanem folyamatosan allergiát okozó tényezőkről sem, mint a házipor, az okozott tünetek enyhítéséhez is érdemes allergológus szakember véleményét kikérni.

Fontos az allergiát kezeltetni

Ha szénanáthás tünetek vannak, ha sem láz, sem egyéb meghűlésre utaló panasz nincs, akkor érdemes allergia irányába vizsgálódni. Ha a tünetek el is múlnak, allergia esetén a következő évben is jelentkezni fognak az allergén növény pollenszórásának idején. A kivizsgálással és kezeléssel erre már fel lehet készülni.

Az allergiát sokan nem veszik komolyan, úgy gondolják, hogy egy kis náthás tünet még senkinek nem okozott gondot. Pedig kezeletlen allergia esetén a nyálkahártya tartós gyulladása miatt krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szövődményeként gyakran jelentkezik asztma, illetve újabb allergiák is megjelenhetnek. Gyakoribb légúti betegségekkel is szembe kell nézni, illetve egyértelműen rontja az életminőséget, ha az éjszakai alvás nem pihentető, ha a könnyező, viszkető szemek miatt időnként elhomályosul a látásunk, de a napközbeni köhögési vagy tüsszögési rohamok a munkavégzést is befolyásolják.

Milyen a jó allergiagyógyszer?

Recept nélkül csak bizonyos hatóanyagú allergia elleni készítményeket lehet beszerezni. Egyáltalán nem biztos, hogy a fennálló panaszra épp az a hatóanyag a megfelelő, és épp abban a dózisban, ahogyan az szükséges. Az orrspray-vel kapcsolatban is érdemes tudni, hogy az allergiás orrdugulást a leghatásosabban a szteroidtartalmú készítmény tartós használatával lehet megszüntetni. Ez viszont szintén csak receptre kapható.

allergia3
Fotó: South_agency / Getty Images Hungary

- A kezelés mindig egyéni, a tünetek és az allergia alapján állítjuk össze, sok esetben vényköteles és vény nélküli készítményeket kombinálva. A tüneti mellett lehetőség van tartós kezelésre is, ezt szintén receptre lehet beszerezni. Amennyiben a beteg alkalmas rá, az adott időben megkezdhető az allergén immunterápia - mondta az allergológus szakorvos.

Másképp néz ki a gyógyszer- és az ételallergia: a bőrön látható először

A bőrtünetek azonnal megmutatják, ha baj van, az allergiát ételek vagy gyógyszer is okozhatja.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük