Hány éves korig alakulhat ki az allergia? Akár a lakóhelyváltás is előidézheti
Allergológus mondja el, mikor jellemző a kialakulása, és miért van egyre több érintett.

GettyImages-896115392
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az allergiáról hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy kialakulásának tapasztalata csak a gyermekeket érintheti. Ám ez nincs így. Szinte bármilyen életkorban kialakulhat az állapot, gyakran megesik, hogy valaki évekig panaszmentes, majd egy szép tavaszi napon, váratlanul megjelennek a szénanátha kellemetlen tünetei.

A szénanátha gyermekkorban is kialakulhat, az első tünetek legkorábban az óvodáskor környékén jelentkeznek. A kockázat magasabb az allergiára hajlamos gyerekeknél, különösen, ha mindkét szülő allergiás. Megjelenését megelőzheti ekcémás bőr, ételallergia, ezeket az allergiás menetelés állomásainak is nevezzük - magyarázza dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Azonban mindez nem jelenti azt, hogy, ha valakit gyermekként elkerült az allergia, akkor felnőttként már biztosan nem is alakulhat ki nála a betegség. A valóságban allergia bármilyen életkorban jelentkezhet. Egyedül az idősebb korosztályban, 60-65 év felett nem jellemző a megjelenése.

Nátha vagy allergia? Nem könnyű megkülönböztetni

Az első tünetek kapcsán a legtöbben náthára tippelünk. Az elhúzódó panaszok miatt azonban a legtöbben számos kezeléssel megpróbálkoznak, mire allergológushoz fordulnak.

Az allergiások száma folyamatosan emelkedik - figyelmeztet a szakember -, így lényeges, hogy ismerjük a kezdeti tüneteket, ne szedjünk felesleges gyógyszereket, és ne kezelés nélkül szenvedjünk az orrdugulás, kivörösödött szemek, állandó fáradtság és gyakori tüsszögési rohamok miatt. Megfelelő kezeléssel ezektől a tünetektől megszabadulhatunk.

Miért van egyre több allergiás beteg?

Egyes feltételezések szerint gyermekkorban a túlzásba vitt higiénia kedvezőtlenül befolyásolja az immunrendszer érését, de a környezetszennyezés, a klímaváltozás miatt egyre inkább elhúzódó pollenszezon is szerepet játszhat az allergia egyre gyorsabb terjedésében. Kutatások szerint az időjárás is okolható: a szinte átmenet nélkül érkező felmelegedés miatt hirtelen olyan nagymértékben megnő a pollenkoncentráció a levegőben, hogy az az egészséges szervezetet is megviseli, még a nem allergiásoknál is allergiaszerű tüneteket okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Költözés után is erősödhetnek a tünetek

Szénanátha gyakran egy stresszesebb időszakot követően jelentkezik. Emellett a lakhelyváltás is gyakori kiváltó tényező. Sokan a vidékről fővárosba költözés után fordulnak allergológushoz. A felnőttkori szénanátha kapcsán meg kell említeni azt is, ha az illetőnél korábban már más allergia jelentkezett, például gyermekként ételallergiás tünetei voltak, de azokat a diéta mellett idővel kinőtte. Ilyen esetben nem ritka, hogy később más típusú, például pollenallergiás tünetei jelentkeznek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Habár az allergia és a nátha tünetei között sok a hasonlóság, van néhány jel, ami alapján a kettő megkülönböztethető. Ha folyik az orrunk, vagy be van dugulva, fáj a torkunk, valószínűleg csak vírus okozta huruttól szenvedünk. Ha azonban a náthás tüneteink egy-két hét alatt sem múlnak el teljesen, és mellettük orr- és szemviszketés, tüsszögés, szemvörösség, könnyezés, esetleg száraz köhögés is jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel már allergiás tünetekkel állunk szemben.

A szobanövények is okozhatnak allergiát

Hiába gyönyörködtetik a szemet, a szobanövények több allergiatípus forrásai lehetnek, és nem csak a pollenjeik miatt.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük