Életveszélyes is lehet az allergia: a legtöbben elbagatellizálják
A betegség rengeteg embert érint, de csak kevesen veszik komolyan.

allergia2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy a magyar lakosság több mint 50%-a érzékeny legalább egy allergénnel szemben, a betegség súlyát még mindig kevesen ismerik fel.

Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus erről és a hiányzó ismeretek életveszélyes következményéről is beszélt a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában.

„Csak allergia” szindróma

Sem egyéni, sem közösségi, sem pedig döntéshozói szinten nem ismert és elismert az allergiás betegség súlya, ez pedig épp oly mértékben hozzájárul a betegség terjedéséhez, mint az öröklött hajlam, a környezeti tényezők vagy az életmód.

A Budai Allergiaközpont orvosa és a Magyar Allergia Szövetség elnöke hangsúlyozta, annak ellenére, hogy az allergiák kezelése hazánkban is egyre növekvő terhet jelent a társadalomra nézve - gyógyszer és egyéb költségek, elvesztett munkanapok, teljesítménycsökkenés -, a betegséget a mai napig „csak allergia”-ként kezelik.

Pedig a nem megfelelően kezelt betegnél idővel újabb allergiák jelenhetnek meg, illetve szövődményként asztma is jelentkezhet.

Mit kell tenni életveszélyes reakció esetén?

Sajnos a hiányos ismeretek még az olyan súlyos tünetegyüttesek kapcsán is megmutatkoznak, mint az anafilaxia. Az anafilaxia a legsúlyosabb allergiás reakció, melyet elsősorban földimogyoró, diófélék, halak és a tenger gyümölcsei okoznak, de kiválthatja tejfehérje, tojás, szója, egyes gyógyszerek fogyasztása és rovarméreg is.

Ételallergia esetén, ha az érintett személy az allergént tartalmazó ételt elfogyasztja, akár gégevizenyő, vérnyomáscsökkenés, sápadtság, ájulás és eszméletvesztés is bekövetkezhet nála. Ez az anafilaxia, melynek kezeléséhez adrenalin injekcióra lehet szükség, amit a felkészített betegnek magának, a saját combjába kell beadnia, amint a tünetei jelentkeznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Csak ez képes megelőzni, hogy az állapota súlyosbodjon, míg a sürgősségi ellátás megérkezik. Ennek ellenére az orvosnál az anafilaxia tüneteivel jelentkező beteget egész Európában az esetek többségében antihisztaminokkal és/vagy kortikoszteroidokkal kezelték még a közelmúltban is, adrenalint csak az esetek 13%-ában alkalmaztak.

Az ételallergének jelölése sem megfelelő

2014 év vége óta uniós jogszabály alapján Magyarországon is törvényileg kötelező az allergének feltüntetése az élelmiszerek csomagolásán vagy más információs helyen. Az ételallergiások a mindennapi gyakorlatban szembesülnek a hiányosságokkal, melyeket egy 2016-ban, hazánkban elvégzett felmérés is megerősített.

Eszerint a termékek 61%-ánál nem volt megfelelő az allergének jelölése: sok helyen rossz vagy hiányos, illetve rossz olvashatóságú, elérhetőségű jelölést találtak.

Milyen változásokra van szükség?

Az ételallergiások érdekében természetesen nélkülözhetetlen a törvényi előírások betartása, az allergének pontos jelölése az élelmiszereken. Fontos az információk, ismeretek terjesztése, ismerni és felismerni a betegség tüneteit, melyek az allergia típusától függően változóak lehetnek, és életkoronként is eltéréseket mutatnak gyakoriságukban.

Folyamatos kihívást jelent az új allergiák megjelenése, illetve az is, hogy egyre fiatalabb korban jelentkeznek az első tünetek. Azonban ezeket idejében felismerve és kezelve, szükség esetén a családban elvégzett szűrővizsgálatokkal is kiegészítve, biztosítható a betegek jó életminősége, és megelőzhető a betegség súlyosbodása is.

Ezt is szeretjük