Az ülőmunkától is kialakulhat az aranyér: erre kell figyelni a megelőzésért

Az ülőmunkát végzők mindennapjait megkeserítheti a kínosnak tartott betegség.

Aranyér megelőzése és kezelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hosszú ideig tartó, rendszeres ülőmunka, akár az irodában vagy éppen a volán mögött, a medencefenékre irányuló emelkedett nyomás révén a vénák átmeneti vagy tartós tágulatával járhat.

A kialakuló aranyerességet szakorvos által érdemes kezelni. Dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér-specialistája mondja el a legfontosabbakat.

Csökken a záróizmok tónusa

A technikai, kulturális fejlődés sok vonatkozásban kényelmesebbé tette az életet. Csökkent a fizikai terhelés, több munka végezhető ülve, az ételek félig készen vagy teljesen feldolgozva kaphatók. A kényelemnek sajnos ára is van! A megváltozott körülmények több civilizációs betegségért felelősek. Ezek egyike az aranyeresség.

nagykep?cikkid=162701&kep=aranyer-fblead

- A végbél zárórendszere három részből áll: a visszerek hálózatából, az izomszövet zárórostjaiból és az ezeket rögzítő kötőszövetből. A kötőszöveti rostok tartását sok esetben öröklött tulajdonságok határozzák meg, a záróizmok tónusáért azonban már a külső körülmények felelősek. Korral természetes, hogy csökken az izmok tónusa, de az inaktív, mozgásszegény életmód is sokat ront a medencei, így a záróizmok teljesítményén. Klinikailag a legtöbb tünetet a visszeres hálózat tágulata, pangása, majd az érfal gyulladása okozza - avat be a részletekbe dr. Baranyai László.

  • A hosszú ülés, a medencefenékre irányuló, emelkedett nyomás a vénák átmeneti vagy tartós tágulatával járhat.
  • A fokozott bélmozgás, a túlsúly, a gyulladásos bélbetegségek is hasonlóan hatnak.
  • Terhességben nemcsak a medencei vénás elfolyás nehezített, hanem a magas hormonszint -progeszteron - is hozzájárul a vénatáguláshoz.
  • Irodai dolgozók, recepciósok, asszisztensek, informatikusok, teherautó-sofőrök egyirányú terhelését tovább ronthatja a nagyobb terhek emelése.

Mire figyelj, ha sokat ülsz?

Az ülőmunkát végzőknél feltétlenül szükséges, hogy időközökben lazító mozgásokkal szüneteket tartsanak. Az ergonómiás asztalok állítható munkalappal vagy az egyensúlyozó labdán ülés is a folyamatos egyirányú igénybevétel ellen hatnak. Otthon, házimunka közben lehet állva is nézni a televíziót - sorolja a fontos tanácsokat a Trombózisközpont orvosa. A tágult visszerek, az aranyerek kialakításában jelentős tényező a székrekedés. Az ételek általában kevés rostot tartalmaznak, pedig a normál állagú, a székelés megindításához szükséges mennyiségű széklet létrehozásához naponta 25-50 gramm rostra van szükség. Sok gyümölcs, főzelék hasznos, különösen értékesek a zabtartalmú készítmények. A rostok között különleges hatásúak az ürülést elősegítő, nyákosító rostok, például az útifűmaghéj. Az élelmiszerek rostpótlása csak megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel hatásos. Folyadék nélkül a rostbevitel ronthatja a székletürítést.

Rossz szokás hosszú ideig ülni a vécén. Tudatosan kell csökkenteni a vénatágulathoz, aranyeres panaszok kialakulásához vezető okokat. Ne halaszd el a székelést! Amennyiben az inger jelentkezését tudatosan - a körülmények alakulására hivatkozva - nem veszed figyelembe, a székletürítés reflexe romlik. Székrekedés alakul ki, tovább rontva az aranyerességet. Sokszor egy egyszerű fogás is segíthet a székletürítésben: a lábak emelése egy kis sámlin kedvezőbbé teszi a végbél lefutását a széklet távozásához, és ellazítja a rögzítőszalagokat is.

aranyér nő betegség aranyeres székrekedés wc mosdó (1)

Székletürítés után a megfelelő tisztítás, különösen fennálló aranyeres panaszoknál, csak nedvesen történjen, például leöblítés vagy nedves törlőkendő használatával. Hasznosak lehetnek a megfelelő aranyérpárnák. A váladékozó aranyerek miatt fontos a megfelelő, száraz ruházat: váltott, pamut fehérnemű, megfelelő tisztasági betét használata. Gondolni kell arra is, néhány más célra alkalmazott gyógyszer mellékhatásai között is szerepelhet a székletürítés nehezítése.

Kezelés

- Akár van tüneted, vagy már látható, kitapintható az aranyér, a korai felismerés és szakorvoshoz fordulás lehetővé teszi a kíméletes, ambuláns gyógyítást. Fájdalom esetén szükségesek a különböző aranyérkrémek, fájdalomcsillapítók, és hasznos lehet az ülőfürdő használata is. Az időben nem kezelt aranyeresség esetén már csak a műtéti megoldás jöhet szóba. Ne feledd! Sok más betegséget előzhetsz meg a szakszerű kivizsgálással és kezeléssel, így például a nyálkahártya-gyulladást, kifekélyesedést, előesést - prolapsus-t -, valamint az alattomban jelentkező vastagbél- vagy végbéldaganat is felfedezhető - hangsúlyozza a proktológus.

Képek: Getty Images Hungary.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Aranyér ellen dió

A legkedveltebb csonthéjas magvak kiemelkedő forrásai az E- és B-vitaminoknak, a magnéziumnak, a rostnak, a fehérjének, a cinknek, a káliumnak, a kalciumnak, a vasnak, a mangánnak és a folsavnak is, ezért kívül-belül csodát tesznek a szervezettel.

Aranyér ellen dió, visszérre gesztenye: így használd a legerősebb csonthéjasokat

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük