Az aranyér 5 legfőbb tünete: ha megjelennek, már mindenképp orvoshoz kell menni
Vérzik, fáj, viszket? Vannak esetek, amikor mindenképpen szükséges az aranyér kivizsgálása.

aranyer
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbélkörnyéki elváltozás. Az emberek többsége - főként az ötven év felettiek és a várandós nők - nem minden esetben fordul szakemberhez, mert kellemetlen számára a probléma.

Vannak esetek, amikor az orvosi vizsgálat és kezelés hasznos, néhány esetben pedig elengedhetetlen. Kérdéseinkre dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér-specialistája válaszolt.

Mi is az aranyér?

A felszín alatt található érhálózatnak, az érpárnáknak fontos szerepük van a végbél normális működésében, a széklet tartásában, valamint a székletürítés mechanizmusában. Amennyiben az érpárnát rögzítő kötőszövet meggyengül vagy megnyúlik, aranyeres csomó alakul ki: vagy a végbélbe bedomborodó vagy a végbélnyílásból előeső képlet formájában jelentkezhet, előfordulhat külső és belső aranyér, ez utóbbi gyakran sokáig fájdalommentes. 

nagykep?cikkid=162701&kep=aranyer-fblead

Az aranyér főbb tünetei

  • Véres széklet
  • Viszketés
  • Fájdalom az ülésnél
  • Váladékozás

A legkellemetlenebb következmény a székelési nehezítettség, megkeserítve a beteg mindennapjait, rontva komfortérzetét. 

Ülőmunka? Csípős ételek?

- Az aranyér kialakulásához vezető okok közül kiemelendőek a veleszületett, örökletes tényezők, illetve a fokozott hasüregi nyomásviszonyok - terhesség, szülés, székrekedés, nehéz súlyok emelése.

aranyér

- Nem tesznek jót az aranyér kialakulásának a civilizációs ártalmak sem, legyen szó elhízásról vagy mozgáshiányról, illetve a túlzott ülőmunkáról. A rostszegény, túl csípős, fűszeres ételek is befolyásolják a betegséget – sorolja a proktológus. 

Miért fontos a korai felismerés?

- Akár van tüneted, vagy már látható, kitapintható az aranyér, a korai felismerés és szakorvoshoz fordulás lehetővé teszi a kíméletes, ambuláns gyógyítást. Aki későn megy orvoshoz, azon lehetséges, hogy csak a műtét segíthet. Az elhanyagolt aranyeresség további problémákat is okozhat: nyálkahártya-gyulladást, kifekélyesedést, előesést, vagyis prolapsust - figyelmeztet dr. Baranyai László. 

Nem szabad elfelejteni, hogy hasonló tünetekkel jelentkezhetnek a végbél jó- és rosszindulatú daganatai is. A korán felfedezett végbélrák eredményesen gyógyítható, ám megelőzhető a mielőbbi szakorvoshoz fordulással a panaszok enyhítése érdekében, a mindennapok megkönnyítéséért!

Csonthéjasok az egészségedért

Noha az orvosi beavatkozás egyes esetekben elengedhetetlen, van, hogy a természetes gyógymódokkal javítható a kezelés hatékonysága. Az aranyér ellen például a dió válik be - de mutatjuk, mi mindent használhatsz még a természet gyógyszertárából.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük