Aranyerem lehet, ha hidegre ülök? Tények és tévhitek a kellemetlen betegségről
Csak időseknél fordul elő, számít, hova ül le az ember, és tényleg kerülni kell a mozgást?

kaktusz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aranyérrel igen sokan küzdenek, mégis keveset beszélnek róla. A legtöbb ember tisztában van a tüneteivel, viszont kialakulásának okairól és kezeléséről több tévhit is kering.

Dr. Tihanyi Balázs, a Trombózisközpont sebésze az aranyérrel kapcsolatos tényeket és tévhiteket ismerteti.

A nagyon hideg felületen való ülés is okozhatja - hamis

Igen elterjedt tévhit az, miszerint a hideg felületen való ülés elősegíti az aranyér kialakulását, ám a kutatók szerint inkább a hosszas ülésnek van köze hozzá, nem pedig az adott felület hőmérsékletének. Éppen ezért, ha valakinek hajlama van rá, illetve aranyérrel küzd, lehetőleg ne üljön - vagy álljon - sokat egy helyben.

Csak az idősebbeknél fordul elő - hamis

Való igaz, az aranyér könnyebben kialakul az idősebbeknél, ám ez még nem jelenti azt, hogy a fiatalabbak ne küzdhetnének vele. Amennyiben valaki keveset mozog, ülőmunkát folytat, rostszegényen táplálkozik, kevés folyadékot fogyaszt, esetleg krónikus hasmenéssel vagy székrekedéssel küzd, úgy az aranyeret is okozhat - akár kamasz, akár idősebb az illető.

Csak a műtét hozhat megoldást - részben igaz

Az aranyeres csomóknak több stádiumuk van, és csak súlyosabb esetben van szükség műtétre. Léteznek igen hatásos gyógyszerek, kúpok és kenőcsök, melyek csökkentik a gyulladást, a fájdalmat, valamint összehúzzák az ereket is. Ráadásul mindezek mellett megfelelő életmóddal is sokat lehet tenni a probléma ellen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Terhesség során könnyebben kialakul - igaz

Terhesség során sajnos megnő az aranyér kialakulásának rizikója, aminek fő oka, hogy a növekvő méh és a magzat a hasüregi nyomást megnövelve nyomást gyakorol a környező vénákra, így a végbél környékén pangás alakul ki. Ráadásul csak tovább ront a helyzeten a kismamáknál gyakori székrekedés, valamint a szüléskor az erős hasprés, nyomás is.

A WC-papíron talált vér figyelemfelkeltő jel - igaz

- A gyulladásban lévő aranyeres csomók gyakran véreznek, így általában a székelés során észlelt vérfolt igen komoly fegyelemfelkeltő jel. Emellé társulhat még fájdalom is, így a panaszok esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni, már csak azért is, hogy ki lehessen zárni a súlyosabb betegségek, például a vastag- vagy végbélrák meglétét - mondja dr. Tihanyi Balázs, a Trombózisközpont sebésze.

Aranyér fennállása során kerülni kell a mozgást - hamis

Sokan úgy gondolják, a mozgás csak ront az aranyeres csomókon, így inkább hanyagolják. Pedig nemcsak a megelőzésben, de a kezelésében is fontos szerepet kap a rendszeres, könnyed testmozgás. Természetesen a súlyemelés, az erős hasprés kerülendő, mivel a hasűri nyomást megnövelve nagyobb terhelésnek lesznek kitéve a rektális vénák, fokozva az aranyeresség kialakulásának kockázatát!

Ezt is szeretjük