A te párod is horkol?

Vigyázat, életveszélyes lehet!

A horkolás eleinte a hallgató félnek kellemetlenebb. Hátterében azonban egy komoly betegség is állhat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A horkolás igazi rémálom – elsősorban a hallgatók számára –, hiszen zajos párjuk mellett állandóan kialvatlanok, fáradtak lehetnek. Először jön a füldugó, sőt, később gyakran előfordul a külön szobába költözés. Arra azonban sokan nem gondolnak, hogy a horkolás veszélyes lehet magára a horkolóra nézve is. Mert sok esetben a zajos éjszakai alvás csak tünet. Egy súlyosabb betegség előjele.

Apnoé

A horkolás mögött ugyanis az esetek 50-60%-ában egy apnoé nevű betegség áll. A probléma lényege az éjszakai légzéskimaradás. Az erősen horkoló betegek esetében előfordul, hogy az éjszaka során a levegővétel számtalanszor elakad. Az apnoés betegek egyenletes horkolását több mint tíz másodpercre néma csend töri meg – mely során a beteg nem kap levegőt. Ilyenkor a központi idegrendszer a vér alacsony oxigénszintje következtében értesül a problémáról, és a beteg egy pillanatra felébred. Ez a pillanat igen hangos horkantásokban nyilvánul meg. Az apnoé nem ritka betegség. A felnőtt férfiak 24, a nők 8%-át érinti a probléma.

Csak horkolás vagy apnoé?

Nem árt azonban megkülönböztetni az egyszerű horkolást – melytől csak a hálótárs szenved – a kóros apnoétől. A horkolás oka a túl mély alvás. Ilyenkor a garat ellazul, tónustalanná válik, a nyelvgyök hátracsúszik. Mindez a felső légutak szűkületét hozza létre. A kisebb keresztmetszet miatt a levegő áramlási sebessége megemelkedik, ezáltal létrejön a garatfal rezgése, vagyis a horkolás. Az apnoéban szenvedő betegek esetében azonban a helyzet ennél jóval súlyosabb. Ilyenkor a felső légutak már kórosan összeszűkülnek, valamint a légzés központi idegrendszeri szabályozásával is problémák vannak. Mindennek következtében a garat akár tíz másodpercet meghaladó időszakra is elzáródhat, ez pedig az éjszaka során számtalanszor megismétlődik.

Következmények

Az apnoé komoly következményekkel járhat. Mivel az éjszakai pihentető alvást akár százszor is félbeszakíthatja a levegő után kapkodó, pillanatnyi ébredés, a beteg reggelente – függetlenül attól, hogy mennyit aludt – kimerültnek érzi magát.

Gyakori következmény lehet a fejfájás, a magas és ingadozó vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedés. A beteg állandóan kialvatlan, napközben fáradtnak érzi magát, szellemi teljesítőképessége lecsökkenhet. Egyes vizsgálatok szerint az apnoés betegek közúti balesetre való esélye kilencszeresére nő. Ez pedig azt jelenti, hogy körülbelül akkora kockázatnak vannak kitéve, mint a közepesen ittas vezetők. Az apnoé legsúlyosabb következménye azonban az alvás közben bekövetkező fulladásos halál. Ugyanis, ha a központi idegrendszer nem értesül elég gyorsan az oxigénhiányos állapotról, a beteg nem ébred fel, és akár meg is fulladhat álmában.

Hajlamosító tényezők

Apnoéra hajlamosító tényező lehet az XY kromoszóma. Vagyis férfiaknál körülbelül nyolcszor gyakoribb a betegség kialakulásának esélye. Mivel a probléma a férfi nemi hormonokkal van összefüggésben, a változókorban lévő nőknél nagyobb gyakorisággal fordul elő, mint a fiatalabb korosztálynál – hiszen ilyenkor a női nemi hormonok szintje lecsökken. További hajlamosító tényező lehet a dohányzás, valamint a túlsúly is. A testtömeg növekedésével ugyanis egyenes arányban vastagodnak meg a légjáratok is – akadályozva ezzel az oxigén áramlását.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kezelés

Első lépésként tanácsos megszabadulni a felesleges kilóktól. Ezen kívül hasznos lehet a dohányzás abbahagyása, mivel így csökken a nyálkahártyák duzzanata. Lefekvés előtt nem szerencsés már nehéz - különösen fehérjékben gazdag - ételeket fogyasztani. A megterhelt szervezet izomzata ugyanis jobban ellazul, aminek következtében a garat könnyebben összehúzódhat. Szintén az izomtónus csökkenését okozzák a nyugtatók és az alkoholfogyasztás is - ráadásul mélyebb alvást eredményeznek, így a beteg nehezebben ébred fel a légzéskimaradásra.

Ha az életmódváltás nem segít, szóba kerülhetnek különböző éjszakai protézisek, melyek az áll előreemelésével megnyitják a légutakat. Legvégső esetben pedig a műtét nyújthat segítséget. Ilyenkor a torok területéről sebészi úton eltávolítják a többletszövetet.

Ezt is szeretjük