A szervezet számos változáson megy keresztül idővel, így bizonyos tápanyagokra ötven felett nagyobb szükség van az egészség megőrzése és az anyagcsere támogatása érdekében.
Ahogy csökken az ösztrogénszint, az negatívan befolyásolja a metabolizmust, elhízást okozva ezzel főleg a hasi tájékon, mely jelenséget menopauzahasnak is nevezik. A helyes étrenddel mérsékelhető ez a hatás.
Anyagcsere gyorsítása 50 felett
Ötvenéves kor körül és felette a szénhidrátok emésztése és anyagcseréje is átalakul, a vérzsírszint is növekedhet. Az életmódbeli változtatások, mint a megfelelő pihentető alvás, a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás mind-mind segítenek átvészelni a változókor időszakát. Utána is érdemes tartani az egészséges szokásokat, hiszen ilyenkor a csontsűrűség is csökken, bizonyos tápanyagokból erősen javasolt többet fogyasztani. Az alább olvasható ételek egytől egyig szuper egészségesek, és garantáltan felturbózzák a lelassult anyagcserét.

A makréla egy zsírosabb hal, általában füstölve árulják. Amellett, hogy bővelkedik omega-3 zsírsavban, B12-vitamin- és szeléntartalma is kiemelkedő. Fehérjetartalmával eltelít, és serkenti az anyagcserét.

A lenmag szintén magas omega-3-tartalma miatt fontos élelmiszer ötvenéves kor felett - meg persze előtte is -, emellett kiemelkedő rost- és fehérjeforrásnak is számít. Az omega-3 zsírsav
bizonyítottan gyorsítja a metabolizmus. Finom
lenmagpuding készíthető az aprócska magok felhasználásával.

A tofu fehérjetartalmával támogatja az anyagcserét, és táplálja az izmokat, étvágycsökkentő hatása is ismert, emellett magas kalciumtartalma miatt is érdemes gyakran fogyasztani. Ez a szójakészítmény izoflavontartalmának köszönhetően kedvezően befolyásolja az ösztrogénfolyamatokat is.

A homoktövis a zsíroxidációt elősegítő C-vitaminban gazdag bogyó, melynek felfedezték anyagcsere-serkentő hatását is.
Kutatás szerint befolyásolja a bélflórát, növelve a butiráttermelő baktériumok számát, amik a zsíranyagcserében játszanak fontos szerepet.

A gombák egyaránt bővelkednek D-vitaminban és kalciumban, melyeknek együttes bevitele
bizonyítottan elősegíti a zsírégetést, támogatják az anyagcsere-folyamatokat, és a csontok egészségét is segítenek megőrizni.
Fotó: angelsimon / Getty Images Hungary

A zab az egyik legjobb választás reggeli gyanánt, változatos
napindító fogások készíthetőek belőle. Nemcsak sokoldalúan felhasználható, hanem tele van rostokkal is, ami serkenti az emésztést, és gátolja a szénhidrátok felszívódását. A zabban olyan anyagok találhatók, amik a zsíranyagcserét is jótékonyan befolyásolják egy
2022-es tanulmány szerint.

A mángold kiemelkedő káliumtartalma miatt került a listába, 175 gramm belőle kétszer annyit tartalmaz, mint ugyanennyi banán. Mindezek mellett K- és A-vitamin-tartalma is figyelemre méltó, alig van benne kalória, és laktató rostokban bővelkedik. A kálium erősíti a csontokat, és több szinten is segíti a fogyást, kihajtja a pangó vizet a szervezetből, befolyásolja a glükózanyagcserét is.

A tojás az egyik legjobb fehérje- és B12-vitamin-forrás, ez utóbbi az energia-anyagcserében játszik kulcsfontosságú szerepet. Emellett ötvenéves kor felett kifejezetten oda kell figyelni a megfelelő fehérjebevitelre, 20-25 gramm fehérjét érdemes fogyasztani minden főétkezésnél. Jó ötlet reggel valamilyen
tojásos finomsággal indítani a napot!
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
Segítünk megtalálni a legjobbat!
A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!
Promóció