4 dolog, amivel bizonyítottan felpörgetheted az anyagcseréd: nem csak az étkezés számít

Így támogathatod az anyagcseréd a jobb közérzetért és az optimális testsúly eléréséért.

GettyImages-157533746
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az újabbnál újabb diétás ételek és italok legcsábítóbb ígérete a napokon belül érvényesülő fogyasztó hatás mellett az anyagcsere felpörgetése, aminek köszönhetően a test gyorsabban égeti majd el a bevitt kalóriákat és az álomalak elérése játszi könnyedségűvé válik.

Az anyagcsere serkentése, hatékonyságának növelése valóban lehetséges, ám nem feltétlenül csodatermékek segítségével. Akadnak olyan módszerek, amelyek kellőképpen alátámasztottak, így ha a fogyás, az optimális testsúly elérése vagy megőrzése, a jobb közérzet és az energikusság a célod, kipróbálhatod őket. 

Mi az az anyagcsere?

A szervezet feldolgozza a táplálkozás során bejuttatott anyagokat, lebontja, szétválogatja a hasznosíthatókat és az eltávolítandókat, eljuttatja őket a sejtekig. A lebontó és felépítő folyamatok összessége a metabolizmus, vagyis az anyagcsere, amely az egész szervezet működéséhez szükséges energiaellátást biztosítja. Hogy milyen gyorsan képesek a sejtek a táplálékot energiává alakítani, mennyi kalóriát éget el a szervezet nyugalmi állapotban, a metabolikus ráta (BMR) mutatja meg. A kor előrehaladtával az anyagcsere lelassul, így gyorsabban kúsznak fel a nem kívánt kilók. Ez viszont számos egészségügyi kockázatot is rejt magában. Hogyan támogathatod az anyagcseréd hatékonyságát? 

Fogyassz fehérjét minden étkezésnél!

Az étkezés néhány órára megnöveli az anyagcserét, ez az ételek termikus hatása (TEF), ami annyit tesz, hogy a megemésztésükhöz, lebontásukhoz, feldolgozásukhoz energiára van szükség. Ez a hatás a legnagyobb mértékben a fehérjék fogyasztásakor érvényesül, a Healthline szerint a tápanyag 15-30%-kal emeli a metabolikus rátát, szemben például a zsírokkal, amelyek 0-3%-kal. A fehérje segít a jóllakásban, így a túlevés elkerülésében is. Ráadásul lassítja a glükóz felszívódását, egyenletesebb vércukorszintet tesz lehetővé, illetve akadályozhatja a fogyókúrával sokszor együtt járó izomvesztést is. 

Mozdulj meg!

A pulzusszám megemelésével, nagy megterhelést jelentő rövid, robbanékony mozgásos etapok és pihenők váltakozásával dolgozó magas intenzitású intervallum edzés (HIIT) még a mozgás után is hatással van az anyagcserére, fokozza annak mértékét. Az izomépítésre koncentráló súlyzós edzésekről sem szabad megfeledkezni: az izom metabolikusan aktívabb, mint a zsír, a nagyobb izomtömeg a vércukorszint szabályozását is pozitívan befolyásolja. 

Étkezz rendszeresen!

A szervezet működését támogatja a rendszeresség és a következetesség, legyen szó az alvási vagy azt étkezési ritmusról. Az anyagcsere egyensúlyát a meghatározott időközönként történő étkezés segítheti. Ha valaki egyszerre nagyobb mennyiségű táplálékot fogyaszt el, majd sokáig nem eszik semmit, a szervezete a zsírraktározásra koncentrálhat, és lassabban égetheti el a kalóriákat. Az elegendő kalóriabevitelre mindenképp figyelni kell, a drasztikus fogyókúrák lassítják az anyagcserét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Igyál eleget!

A szervezet kellőképpen hidratáltan tud a legjobb hatékonysággal működni. A víz mindenképpen szükséges a jó anyagcseréhez is. Megfigyelték, hogy azok a diétázók, akik a vízfogyasztásuk tudatos emelésére is gondot fordítottak, eredményesebbek a súlyvesztésben. A vízivás egy rövid időre fokozhatja is a metabolizmust. Lényeges, hogy a legfőbb folyadékforrásod a víz legyen, a gyümölcslevek, még a százszázalékos gyümölcslevek is vércukorszint-ingadozást válthatnak ki, ami pedig éhségérzet megjelenéséhez vezethet. 

A fentieken túl nem szabad lebecsülni a pihentető alvás és a stresszkezelés fontosságát sem. Az optimális testsúly megőrzése a krónikus, civilizációs betegségek, így például a metabolikus szindróma, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri problémák elkerülésében is segíthet, ehhez kiegyensúlyozott étrendre és rendszeres testmozgásra van szükség. 

5 dolog, ami hasi hízáshoz vezethet

 A hasi, viszcerális zsír egy sor súlyos betegségre, például a szív- és érrendszeri problémákra és a 2-es típusú cukorbetegségre hajlamosít.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük