Ezt kell tudnod az antioxidánsokról, ha fogyni akarsz - Egy nap étkezéséből sem hiányozhatnak
A fogyókúrában könnyű elfeledkezni a megfelelő antioxidáns-bevitelről.
Az antioxidánsok létfontosságú, bioaktív mikrotápanyagok, azaz az emberi szervezet nem energianyerésre használja fel őket, hanem más funkciókat töltenek be. Nevüket onnan kapták, hogy gátolják a szabad gyökök okozta oxidációs folyamatot, melynek során a gyökök elektronokat vonnak el a sejtet alkotó molekuláktól, egészen addig, míg a sejt el nem pusztul.
Noha a folyamat az élet természetes velejárója, nagy baj, ha az egyensúly antioxidánsok hiányában felborul. Ez az állapot számos betegség - köztük a rák, az Alzheimer-kór és a szürke hályog - kialakulásához is kötődik, noha eleinte csak a fáradtság, erőtlenség, rossz közérzet figyelmeztet. Elmondjuk, hogyan figyelhetsz oda jobban a fogyókúra alatt a megfelelő bevitelre!
Antioxidánsok a fogyókúra alatt
Fogyást csak úgy érhetsz el, ha kevesebb kalóriát fogyasztasz, mint korábban. Nem mindegy azonban, hogy ezt a hiányt miként teremted meg, hiszen vitaminokra, antioxidánsokra, ásványi anyagokra kevesebb tápanyag mellett is ugyanúgy szüksége van a szervezetednek.
Számos diéta ír elő egyoldalú táplálkozást, ami ugyan a súlyvesztést lehetővé teszi, mégis egészségtelen és hosszútávon tarthatatlan, így az életmódváltás helyett a korábbi szokásokra visszatérést és ezzel a visszahízást támogatja. Elég csak a monodiétákra gondolni, melyek egyes ételek nagy mennyiségű fogyasztására biztatnak, míg másokat hanyagolnak, de ezen felül is sok étrend iktat ki vagy korlátoz szélsőségesen fontos tápanyagokat.
Hasonlóképpen rossz ötlet csak tésztás, húsos, gyümölcsös napokat tartani, hiszen ilyenkor állandóan az egészséges állapot megőrzéséhez szükséges anyagok hiányával szembesül a szervezet. Csak éppen mindennap más hiányzik. Ez különösen a rosszul tartalékolható, vízben oldódó mikrotápanyagok esetében probléma, melyekből az egyik nap bevitt felesleg távozik, és nem másnap kerül felhasználásra.
Ha szeretnél végleg lefogyni, olyan étrendre van szükséged, ami támogat a fogyásban, és segít egészséges szokásokat kialakítani, hogy később tudd tartani az elért súlyt. Ennek fontos része, hogy a diéta hosszú távú követése alatt se alakuljanak ki hiánybetegségek, ami változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással előzhető meg.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az antioxidánsok bevitele
Az antioxidánsokat aszerint, hogy miként jut hozzájuk a szervezet, két csoportra lehet osztani. Az endogén típus antioxidánsait a test is képes előállítani ásványi anyagokból, szelént, mangánt, rezet és cinket felhasználva. Az exogén antioxidánsok azonban csak a táplálkozás útján vihetők be, ezek közé tartoznak a C- és az E-vitamin, valamint a karotinoidok is.
Antioxidánsokban gazdagok és a diétába jól beilleszthetőek a gyümölcsök, a növényi olajok, a halhúsok, a tenger gyümölcsei, a magvak és a zöldségek, de előfordulnak a gabonafélékben, a teában, fűszerekben és a sovány húsokban is. Ezek mindegyikét érdemes fogyasztani, ha nincs a kizárásuknak egészségügyi vagy elvi oka.
Az antioxidánsok egyik legfontosabb forrásai a zöldségek, melyekben sok esetben maga a színanyag antioxidáns. A minél változatosabb bevitel érdekében javasolt nemcsak egy- vagy kétféle zöldséget fogyasztani, hanem a lehető legtarkább válogatást összeállítani.
Amellett, hogy antioxidánsokban gazdag ételeket válogatsz, a kalóriakeret minél tápanyagdúsabb elosztásában segít az is, ha a mikrotápanyagokban szegény táplálékokat kizárod. Jó példa erre a cukor és a fehér liszt, melyek más, a fogyásban hátrányos tulajdonságaik mellett antioxidánsokat is csak minimálisan tartalmaznak, így egy diétában üres kalóriának minősülnek.
Tele vannak antioxidánsokkal
Milyen ételekkel zsúfolhatnál bele több antioxidánst a szigorú kalóriakeretbe? Mutatunk tíz szuper forrást, ami jól illeszkedik a diétába!
- fogyasztó praktikák
- gyógyító táplálékok
- antioxidáns
- rák
- fogyás
- egészséges étkezés
- hiánybetegség
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- egészséges étkezés
- diéta