118 évet élt az apáca: hogyan étkezett André nővér?

Két élelmiszer különösen kedves volt a rekordmagas kort megért apácának.

profimedia-0590060565
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ legidősebb embere 2022. április 19-étől a január 17-én, nem sokkal a 119. születésnapja előtt bekövetkezett haláláig az 1904-es születésű Lucile Randon, vagyis André apáca volt. 

André nővér tavaly, a 117. születésnapja előtt még egy Covid-fertőzésen is átesett. Színes, tartalmas életet élt, több mint három évtizedet töltött idősek és árvák ápolásával, ezzel még akkor sem hagyott fel, amikor kerekesszékbe kényszerült, és elvesztette a látását. Természetesen a vele készült interjúk során a leggyakoribb kérdés, amire válaszolnia kellett, hogy mi a hosszú életének a titka. Bár sosem adott részletes leírást az étrendjéről, apróbb információmorzsákat elejtett. 

André nővér étkezése

Lucile Randon 1904. február 11-én született a dél-franciaországi Alés-ben. Tanárnőként dolgozott, a második világháború alatt pedig gyermekekre vigyázott. 1944-ben csatlakozott a katolikus Szeretet Leányai Páli Szent Vincéről Nevezett Irgalmas Nővérek Társulatához, ekkor vette fel az André nővér nevet is. Ő volt a legidősebb ember, aki túlélte a koronavírust, ez hozta meg számára igazán a nemzetközi ismeretséget. Amikor megkérdezték tőle, hogy mi a titka, azt felelte, hogy a munka tartotta életben, egészen 108 éves koráig dolgozottAz Eat This Not That oldal szerint több mint valószínű, hogy az étkezése is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen szép kort ért meg. 

André nővér a hosszú életről szólva két fontos dolgot nevezett meg a táplálkozásában az interjúk során, ezek a bor és a csokoládé. Mint mondta, mindennap elfogyasztott egy pohár bort, a csokoládéról meg mint a kedvenc bűnös élvezetéről beszélt. Az apáca által említett alkoholmennyiség megfelel a mértékletes alkoholfogyasztás kritériumainak, és egyes vizsgálatok szerint még hozzá is járulhat az egészség megőrzéséhez. Különösen a vörösborral kapcsolatban merül fel, hogy antioxidáns-tartalma, a benne található rezveratrol révén segíthet a sejtöregítő oxidatív stressz kivédésében. Vannak olyan kutatások is, amelyek arról számolnak be, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás növelheti a hasznos HDL-koleszterin szintjét, így szerepe lehet a szív- és érrendszer megóvásában is. Fontos azonban megjegyezni, hogy a vizsgálatok eredményei vegyesek, egyes szakemberek szerint a legjobb teljesen kiiktatni az alkoholt az étrendből. 

A csokoládé, különösen a magas kakaótartalmú étcsoki szintén antioxidánsokkal és vitaminokkal láthatja el a szervezetet, ám itt is fontos a mértékletességre törekedni. A finomság emelheti a HDL- és csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét, javíthatja a vérkeringést, mérsékelheti a vérnyomást. 

Bár a bor és a csokoládé nem tűnnek az egészséges étkezés két fő pillérének, fontos, hogy a változatos táplálkozásba beleférjenek az ember kedvenc finomságai is, hiszen azok jelentősen növelik a táplálkozás élvezeti értékét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A konkrét táplálékokon túl az is lényeges, hogy hogyan étkezünk. Odafigyelve, időt szánva rá fokozódik a tápanyagok felszívódása, könnyebb tartani az optimális mennyiséget, és az emésztőrendszer működése is jobb. Legalább ilyen lényeges a társaság is, habár egyre nehezebb kivitelezni a közös családi, baráti étkezéseket a felgyorsult mindennapok során. A társas étkezés, amelyben André nővérnek bőven volt része az élete során, számos előnnyel jár: azok, akik nem egyedül esznek, nagyobb valószínűséggel hoznak egészségtudatos döntéseket a táplálkozásukban, elégedettebbek és boldogabbak, mint azok, akik többnyire egyedül étkeznek. 

Ezt eszik a világ legtovább élő emberei

A kék zónák területén nemcsak hogy kiugróan sok százévesnél idősebb ember él, de az is jellemző, hogy különösebb egészségügyi problémák nélkül érik meg ezt a szép kort. 

(Kiemelt kép: Profimedia.hu. Cikken belüli képek: Getty Images Hungary, Profimedia.hu.)

Ezt is szeretjük