Ezen a 10 helyen élnek a legtovább az emberek: vajon mi lehet a titkuk?
A születéskor várható élettartam egy beszédes mutatószám.

hongkong
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés meghatározóbb dolog van annál, hogy az ember a világ mely pontjára születik, és ez a globalizációnak köszönhetően minden eddiginél látványosabb. Aki utazik, vagy nemzetközi híreket olvas, lépten-nyomon különböző összehasonlításokba botlik, és saját maga is hol tudatosan, hol önkéntelenül, de összeméri a látottakat, olvasottakat.

Fontos összehasonlítási, demográfiai adat a születéskor várható élettartam, ami számos társadalmi, szociális és gazdasági tényezőtől függ, az életminőség jellemzésére is szolgál. Ez a mutatószám a 21. századra világszerte jócskán megnőtt, de még mindig jelentős különbségekre hívja fel a figyelmet. Hogy ne menjünk messzire: a 2019-ben a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatokon jól látszik, hogy még az sem mindegy, hogy Budapesten belül ki hol éli a mindennapjait. 

Hol élnek a legtovább az emberek?

A születéskor várható élettartamon túl nyilvánvalóan az sem elhanyagolható, hogy az emberek milyen testi-lelki jóllétben töltik az életüket, tehát hogy hány évet tudnak leélni egészségesen, olyan, például krónikus betegségektől mentesen, amelyek a mindennapi feladatok elvégzésében korlátoznák őket. Az utóbbi években egyre több állam vizsgálja ezt az összetettebb mutatót is. Ugyanakkor már a születéskor várható élettartam is sok tekintetben árulkodó. A worldometer jelenleg elérhető (2021) statisztikai adatai szerint a világon a születéskor várható átlagos élettartam mindkét nemre nézve jelenleg 73,2 év, ezt az élbolyba tartozó területek értelemszerűen jelentősen felülmúlják.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük