Ezen a 10 helyen élnek a legtovább az emberek: vajon mi lehet a titkuk?
A születéskor várható élettartam egy beszédes mutatószám.

hongkong
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés meghatározóbb dolog van annál, hogy az ember a világ mely pontjára születik, és ez a globalizációnak köszönhetően minden eddiginél látványosabb. Aki utazik, vagy nemzetközi híreket olvas, lépten-nyomon különböző összehasonlításokba botlik, és saját maga is hol tudatosan, hol önkéntelenül, de összeméri a látottakat, olvasottakat.

Fontos összehasonlítási, demográfiai adat a születéskor várható élettartam, ami számos társadalmi, szociális és gazdasági tényezőtől függ, az életminőség jellemzésére is szolgál. Ez a mutatószám a 21. századra világszerte jócskán megnőtt, de még mindig jelentős különbségekre hívja fel a figyelmet. Hogy ne menjünk messzire: a 2019-ben a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatokon jól látszik, hogy még az sem mindegy, hogy Budapesten belül ki hol éli a mindennapjait. 

Hol élnek a legtovább az emberek?

A születéskor várható élettartamon túl nyilvánvalóan az sem elhanyagolható, hogy az emberek milyen testi-lelki jóllétben töltik az életüket, tehát hogy hány évet tudnak leélni egészségesen, olyan, például krónikus betegségektől mentesen, amelyek a mindennapi feladatok elvégzésében korlátoznák őket. Az utóbbi években egyre több állam vizsgálja ezt az összetettebb mutatót is. Ugyanakkor már a születéskor várható élettartam is sok tekintetben árulkodó. A worldometer jelenleg elérhető (2021) statisztikai adatai szerint a világon a születéskor várható átlagos élettartam mindkét nemre nézve jelenleg 73,2 év, ezt az élbolyba tartozó területek értelemszerűen jelentősen felülmúlják.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük