Rengeteg magyar küzd alvásproblémával - A szakértők szerint így orvosolható
A magyar felnőtt lakosság több mint egyharmada szenved valamilyen alvászavarban, meghaladva ezzel az európai átlagot.

Alvás forradalma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre inkább felértékelődik azoknak az embereknek a státusza, akik sokat dolgoznak, rengeteg hobbijuk van, és állandóan tevékenyek, szemben azokkal, akik szeretnek aludni, és jól is alszanak. Pedig a pihenés ugyanolyan fontos, és nem szabad feláldozni semmilyen státusz oltárán.

Az IKEA úgy döntött, hogy felhívja a figyelmet a minőségi alvás fontosságára, és új katalógusában egy éven át a pihenésre és az alvásra, illetve annak előnyeire fókuszál. A katalógus bemutatóján szakértők beszéltek a témáról.

Az IKEA meghirdeti az alvás forradalmát!

A Budapesti Alvásközpont legutóbbi kutatásából kiderült, hogy a magyar lakosság több mint 31%-a szenved valamilyen alvászavarban, ezzel meghaladva az európai átlagot, amely 29%. A közel ezerfős felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek majd fele (46%) hosszabb ideje él együtt alvási gondokkal, illetve 15%-kának vannak munkavégzési gondjai emiatt.

Dr. Vida Zsuzsanna neurológus és alvásszakértő szerint nem csak a stresszmentes esték, de a környezet is nagyon fontos a pihentető alváshoz. 
- Fordítsunk figyelmet a megfelelő alvási környezet kialakítására, így a tiszta levegőjű, csendes, sötétített szoba, pihentető hangulat megteremtésére, a megfelelő páratartalomra, a megfelelő keménységű matracra, párnára, plédre és ágyneműre! 

IKEA katalógus 2020

Mikor beszélünk alvászavarról?

- Akár elvalvási nehézségekkel küzdünk, akár az éjszakai ébredések okoznak gondot, a végeredmény ugyanaz: napközbeni fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése, koncentrációs problémák. Alvászavarról beszélünk, ha a panaszok a beteg mindennapi életminőségét rontják, lehetetlenné teszik, vagy teljesítőképességét csökkentik – mondta el dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvásszakértő, a Magyar Alvás Szövetség szakmai elnöke.

- Majdnem mindenki, életében legalább egyszer megtapasztalja ezt a problémát, azonban sokan nem ismerik fel, vagy nem vesznek tudomást róla. Az alvászavarok okozta egészségkárosodás minimum a globális népesség egyharmadát érinti - tette hozzá.

Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus a kütyük uralta hálószobákról a beszélt a kérdést kapcsán.
- Rengetegen kelnek és fekszenek okostelefonnal, ami több szempontból sem szerencsés. Már maga a kijelző fénye is élénkít, de a fogyasztott tartalmak sem jellemzően a megnyugvást szolgálják. Van, aki a telefont pörgetve ébred és fekszik. A legjobb lenne a hálószobán kívül hagyni, így nem eshetünk kísértésbe. Ilyenkor a legtöbben az ébresztésre hivatkoznak, nekik egy jó öreg ébresztőórát javasolnék. 

Életritmus vagy bioritmus

Legyen szó akár a fény- és információszennyezésről, akut stresszről, emocionális sokkról, megterhelő élethelyzetről vagy a társadalmi szerepek felhalmozásáról, mindezek hatással vannak a bioritmusra, így az alvás minőségére. A jó alvás nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez, a kialvatlanság számos kedvezőtlen folyamatot indíthat el a szervezetben, melyek hatására megnő többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a magas vérnyomás és a mentális betegségek kockázata is.

Világos színek, temrészetes anyagok

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát

A jó alvás három ismérve: megfelelő minőség, megfelelő mennyiség és folyamatosság. Ennek elsajátításához Vida Zsuzsanna és Szondy Máté a következő alváshigiénés tanácsok betartását javasolja:

  • Javasolt mindig azonos időben felkelni és lefeküdni, hétköznapokon és hétvégén egyaránt. 
  • A rendszeres sportolás, mozgás javítja az alvás minőségét, de lefekvés előtt 3-4 órával már nem szabad megerőltető tevékenységet végezni!
  • A lefekvés előtti órákban nem ajánlott erős, zsíros ételeket, alkoholt fogyasztani és dohányozni, valamint a koffeintartalmú italok inni. Van, akinek már délután sem érdemes teázni, ha érzékeny a teinre.
  • Az elalvási szokások kialakítása sokat segíthet abban, hogy az ágyba kerülve könnyen elaludjunk! Legyen rituálészerű a tisztálkodás, fogmosás, ez is elősegíti a felkészülést a pihenésre.
  • Az elalvást segítheti a könnyű vacsora, a meleg fürdő, a hűvös szoba meleg paplannal és a relaxáció, mint a zenehallgatás, olvasás, relaxációs gyakorlatok.
  • A napközbeni szunyókálást érdemes mellőzni, kivéve, ha speciális alvásprobléma miatt az orvos ezt kéri.  Ha valaki mégis igényli, akkor is maximum 20 perc legyen.
  • Nem szabad túl korán lefeküdni, mert éjszakai ébredés lehet belőle. Ha fél órán belül nem sikerül elaludni, inkább keljünk fel. Éjszakai felriadás után, ha nem megy a visszaalvás, akkor az ágyból kikelve olvasni érdemes, telefonozni semmiképpen. Az evés és a dohányzás sem ajánlott. Csak akkor érdemes visszatérni az ágyba, ha sikerült kellően elálmosodni. Meg kell próbálni az ágyban töltött időt a tényleges alvási időre korlátozni.
  • Ébresztőórát/telefont az éjszaka során lefordítva kell tartani, és nem nézegetni automatikusan az éjszakai felébredések során!
  • A hálószobában ne együnk, a tévét is száműzzük! A helyiség két dologra való, alvásra és szexre.

Amennyiben az alvászavar tartósan fennáll, mindenféleképpen szakember segítségét kell kérni!

Megfelelő alvási környezet


További részletek, szakmai tanácsok az alvás és alvászavarok kapcsán a
napialvas.hu oldalon érhetőek el.

Gyakran felébredsz éjszakánként? 10 étel és ital, ami bezavarhat a bioritmusba

Több olyan élelmiszer létezhet, mely befolyásolhatja az alvás-ébrenlétet szabályozó bioritmust, sőt, az alvást befolyásoló hormonháztartást is. Ezzel kapcsolatban még további kutatások szükségesek, a következő ételekről és italokról azonban már születtek érdekes tanulmányok.

Képek forrása: IKEA, Getty Hungary Images

Ezt is szeretjük