Rengeteg magyar küzd alvásproblémával - A szakértők szerint így orvosolható

A magyar felnőtt lakosság több mint egyharmada szenved valamilyen alvászavarban, meghaladva ezzel az európai átlagot.

Alvásprobléma ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre inkább felértékelődik azoknak az embereknek a státusza, akik sokat dolgoznak, rengeteg hobbijuk van, és állandóan tevékenyek, szemben azokkal, akik szeretnek aludni, és jól is alszanak. Pedig a pihenés ugyanolyan fontos, és nem szabad feláldozni semmilyen státusz oltárán.

Az IKEA úgy döntött, hogy felhívja a figyelmet a minőségi alvás fontosságára, és új katalógusában egy éven át a pihenésre és az alvásra, illetve annak előnyeire fókuszál. A katalógus bemutatóján szakértők beszéltek a témáról.

Az IKEA meghirdeti az alvás forradalmát!

A Budapesti Alvásközpont legutóbbi kutatásából kiderült, hogy a magyar lakosság több mint 31%-a szenved valamilyen alvászavarban, ezzel meghaladva az európai átlagot, amely 29%. A közel ezerfős felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek majd fele (46%) hosszabb ideje él együtt alvási gondokkal, illetve 15%-kának vannak munkavégzési gondjai emiatt.

Dr. Vida Zsuzsanna neurológus és alvásszakértő szerint nem csak a stresszmentes esték, de a környezet is nagyon fontos a pihentető alváshoz. 
- Fordítsunk figyelmet a megfelelő alvási környezet kialakítására, így a tiszta levegőjű, csendes, sötétített szoba, pihentető hangulat megteremtésére, a megfelelő páratartalomra, a megfelelő keménységű matracra, párnára, plédre és ágyneműre! 

IKEA katalógus 2020

Mikor beszélünk alvászavarról?

- Akár elvalvási nehézségekkel küzdünk, akár az éjszakai ébredések okoznak gondot, a végeredmény ugyanaz: napközbeni fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése, koncentrációs problémák. Alvászavarról beszélünk, ha a panaszok a beteg mindennapi életminőségét rontják, lehetetlenné teszik, vagy teljesítőképességét csökkentik – mondta el dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvásszakértő, a Magyar Alvás Szövetség szakmai elnöke.

- Majdnem mindenki, életében legalább egyszer megtapasztalja ezt a problémát, azonban sokan nem ismerik fel, vagy nem vesznek tudomást róla. Az alvászavarok okozta egészségkárosodás minimum a globális népesség egyharmadát érinti - tette hozzá.

Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus a kütyük uralta hálószobákról a beszélt a kérdést kapcsán.
- Rengetegen kelnek és fekszenek okostelefonnal, ami több szempontból sem szerencsés. Már maga a kijelző fénye is élénkít, de a fogyasztott tartalmak sem jellemzően a megnyugvást szolgálják. Van, aki a telefont pörgetve ébred és fekszik. A legjobb lenne a hálószobán kívül hagyni, így nem eshetünk kísértésbe. Ilyenkor a legtöbben az ébresztésre hivatkoznak, nekik egy jó öreg ébresztőórát javasolnék. 

Életritmus vagy bioritmus

Legyen szó akár a fény- és információszennyezésről, akut stresszről, emocionális sokkról, megterhelő élethelyzetről vagy a társadalmi szerepek felhalmozásáról, mindezek hatással vannak a bioritmusra, így az alvás minőségére. A jó alvás nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez, a kialvatlanság számos kedvezőtlen folyamatot indíthat el a szervezetben, melyek hatására megnő többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a magas vérnyomás és a mentális betegségek kockázata is.

Világos színek, temrészetes anyagok

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát

A jó alvás három ismérve: megfelelő minőség, megfelelő mennyiség és folyamatosság. Ennek elsajátításához Vida Zsuzsanna és Szondy Máté a következő alváshigiénés tanácsok betartását javasolja:

  • Javasolt mindig azonos időben felkelni és lefeküdni, hétköznapokon és hétvégén egyaránt. 
  • A rendszeres sportolás, mozgás javítja az alvás minőségét, de lefekvés előtt 3-4 órával már nem szabad megerőltető tevékenységet végezni!
  • A lefekvés előtti órákban nem ajánlott erős, zsíros ételeket, alkoholt fogyasztani és dohányozni, valamint a koffeintartalmú italok inni. Van, akinek már délután sem érdemes teázni, ha érzékeny a teinre.
  • Az elalvási szokások kialakítása sokat segíthet abban, hogy az ágyba kerülve könnyen elaludjunk! Legyen rituálészerű a tisztálkodás, fogmosás, ez is elősegíti a felkészülést a pihenésre.
  • Az elalvást segítheti a könnyű vacsora, a meleg fürdő, a hűvös szoba meleg paplannal és a relaxáció, mint a zenehallgatás, olvasás, relaxációs gyakorlatok.
  • A napközbeni szunyókálást érdemes mellőzni, kivéve, ha speciális alvásprobléma miatt az orvos ezt kéri.  Ha valaki mégis igényli, akkor is maximum 20 perc legyen.
  • Nem szabad túl korán lefeküdni, mert éjszakai ébredés lehet belőle. Ha fél órán belül nem sikerül elaludni, inkább keljünk fel. Éjszakai felriadás után, ha nem megy a visszaalvás, akkor az ágyból kikelve olvasni érdemes, telefonozni semmiképpen. Az evés és a dohányzás sem ajánlott. Csak akkor érdemes visszatérni az ágyba, ha sikerült kellően elálmosodni. Meg kell próbálni az ágyban töltött időt a tényleges alvási időre korlátozni.
  • Ébresztőórát/telefont az éjszaka során lefordítva kell tartani, és nem nézegetni automatikusan az éjszakai felébredések során!
  • A hálószobában ne együnk, a tévét is száműzzük! A helyiség két dologra való, alvásra és szexre.

Amennyiben az alvászavar tartósan fennáll, mindenféleképpen szakember segítségét kell kérni!

Megfelelő alvási környezet


További részletek, szakmai tanácsok az alvás és alvászavarok kapcsán a
napialvas.hu oldalon érhetőek el.

Gyakran felébredsz éjszakánként? 10 étel és ital, ami bezavarhat a bioritmusba

Több olyan élelmiszer létezhet, mely befolyásolhatja az alvás-ébrenlétet szabályozó bioritmust, sőt, az alvást befolyásoló hormonháztartást is. Ezzel kapcsolatban még további kutatások szükségesek, a következő ételekről és italokról azonban már születtek érdekes tanulmányok.

Gyakran felébredsz éjszakánként? 10 étel és ital, ami bezavarhat a bioritmusba

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: IKEA, Getty Hungary Images

Ezt is szeretjük