Igaz, hogy az alvajárót nem szabad felébreszteni? Mit tegyél, ha a gyermeked is érintett?

Ha a gyerek elindul éjszaka, sok szülő megijed, de fontos ilyenkor megfontoltan cselekedni.

Alvajáró gyerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülő érthető módon ijed meg, ha azt látja, hogy gyermeke felkel az ágyból és járkál a lakásban, miközben alszik. A jelenség pedig nem ritka, különösen a tíz év alatti kicsiknél. Utána lassan kinövik a dolgot.

Az alvajárás nevével ellentétben nem csak sétálásban merülhet ki. Attól, hogy felül az ágyban és beszél, addig is terjedhet, hogy a gyerek furcsa dolgokat csinál, mint például a szobában pisil, vagy be akar menni a szekrényajtón, esetleg ki az udvarra.

Fel szabad ébreszteni az alvajárót?

Tévhit, hogy az alvajárót nem szabad felébreszteni, bár az igaz, hogy először jobb megpróbálni az ágyba kormányozni a gyereket. Ilyenkor figyeljük, hogy megint felkel-e. Ha többször előfordul, akkor bizony nincs más lehetőség, mint a finom ébresztés, lehetőleg úgy, hogy éppen fekszik.

Bajt jelez az alvajárás?

Ha az alvajárás szinte mindennapos, a gyereket akadályozza a pihenésben, és kimerült nappal, esetleg veszélyes dolgokat csinál alvajárás közben, indokolt a gyerekorvos segítségét kérni, aki alvásspecialistát javasolhat. Ez akkor is igaz, ha a gyerek már elmúlt tízéves, de még mindig nem nőtte ki az alvajárást.

Nem bizonyított, hogy az alvajárás valamilyen lelki problémát, stresszt, szorongást, nyugtalanságot jelez. Ha a szülő erre gyanakszik, akkor annak egyéb jeleit érdemesebb keresni, mint a levertség, szótlanság, zárkózottság.

Attól sem kell tartani, hogy az alvajárás rossz a gyereknek, mert ébredés után rendszerint nem emlékeznek semmire. Megfontolandó azonban, hogy a szülő egyáltalán mesél-e erről a gyereknek. Ha ugyanis mesél, akkor a gyerek félni kezdhet, alvásidő előtt már előre szoronghat, hogy megint sétálni fog. Jobb nem elmondani, ha nem muszáj.

Ha orvoshoz kell vinni az alvajárás miatt, a gyerek mindenképp megtudja, hogy alvajáró. Bármikor is kerül sor rá, okosan kell tálalni a dolgot. Érdemes nem ecsetelni veszélyeket vagy részletezni, pontosan mit csinál éjszaka. Könnyeden és semlegesen kell beszélni a dologról, mert a félelemtől a szégyenkezésig - ha például a fotelban pisilt -, de akár a komolyabb szorongásig bármi lehet a reakció.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Veszélyben a gyerek

Maga az alvajárás - mint állapot - nem veszélyes, de a gyereket érheti baj alvajárás közben, például ha a bejárati vagy erkélyajtó nincs bezárva, esetleg nyitva van az ablak. Erre szülőként fontos előre felkészülni, és gondosan zárni az ajtókat, az ablakokat pedig maximum bukóra nyitni, ha indokolt.

Az éles, szúrós tárgyakat gyerekes otthonokban alapvetően nem szabad a kicsi számára elérhető helyen hagyni. Ha a gyerek alvajáró, erre fokozottan figyelni kell. Számára az emeletes ágyon vagy galériaágyon alvás sem jöhet szóba. Amennyiben a gyerekszoba emeleti, a lépcsőt érdemes olyan ajtóval elzárni, mint amilyet akkor szerelnek fel, amikor a gyerekek járni tanulnak. Ezekkel elkerülhető, hogy baleset történjen. Végül, ha az alvajárás gyakori, egy bébiőr vevőkészülék segíthet a szülőnek idejében észrevenni, hogy járkál a gyerek.

Megelőzés

Ha a gyerek már többször alva járt, akkor érdemes a megelőzésben is gondolkodni, nem csak a helyzet kezelésében. Lefekvés előtt legyen minél nagyobb nyugalom, gyengébb a fény, szólhat esetleg lágy, nem túl ritmusos zene. Ez segíthet a nyugodtabb alvásban. Csokit, kakaót vagy bármit, amiben lehet élénkítő hatású összetevő, a lefekvés előtti órákban már ne kapjon a gyerek. Az izgalmas rajzfilmek nézése is kerülendő. Végül, az ágy kényelmességéről is fontos meggyőződni, hiszen akár a nyugtalan feszengés is megzavarhatja a gyerek álmát.

Koffein van bennük, de kevesen tudnak róla

A következő ételeket gyerekeknek is adják, pedig élénkítőek lehetnek koffeintartalmuk miatt.

Koffein van bennük, és ezt kevesen tudják: alvásproblémát is okozhatnak ezek az ételek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük