Ami sok szülőt megijeszt, de normális a baba székletében: arra is kitérünk, mi nem az
A széklet jellege sokat elárul a baba egészségéről.

pelenkazas-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A baba székletét egyfajta helyzetjelentésnek is nevezhetjük az egészségről. Nem véletlen, hogy a szülők, különösen az első gyerekesek számára stresszelő tényezőről van szó. Normális a gyakorisága? Megfelelő az állaga? Biztos nem baj, hogy ilyen színű? 

A jellemzők vizsgálgatása jogos, aggodalomra azonban a legtöbb esetben nincs ok. Mindössze ismerni kell a babák működését, és figyelembe venni a legfőbb meghatározót, a táplálkozást: anyatejes, tápszeres, épp áttér a vegyes táplálkozásra a kisbaba. Vannak bizonyos vészjósló tényezők, amelyekkel ugyancsak fontos tisztában lenni. Egyéves korig vesszük sorra a széklet normális és rendellenes jellegzetességeit.

Milyen gyakran legyen széklete a babának?

A gyakoriságot illetően lényeges meghatározó, mennyi idős, és mit eszik a baba.

1-4 hónapos korban az anyatejes babáknál változó a helyzet, akár napi több székeléstől a heti egyig nincs ok aggodalomra. Ha ritkábban kerül rá sor, az azért lehet, mert az anyatej jó részét elraktározza a kicsi szervezete. Eleinte akár minden etetés után kakis lehet a pelenka, ez az emésztőrendszer fejletlensége miatt van. Ahogy étel kerül a baba gyomrába, működésbe lép a reflex, és a másik oldalon széklet távozik. Ha a baba tápszeres, az első napokban 3-4, később 1-2 székelés várható naponta, mert a tápszer lassabban teszi meg az utat a baba beleiben. Miután megkezdődött a hozzátáplálás, mindennapossá válik a székletürítés.

Problémát jelezhet, ha az anyatejes babának tíz napig sincs széklete, ilyen esetben feltétlen meg kell kérdezni az orvost. Ha a tápszeres babának nincs minimum minden másnap széklete, érdemes megkérdezni az orvostól, miért lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A normális baba széklet

3-4 naposan a széklet állaga vizes lehet. Később attól függ, mit eszik a kicsi. Ha anyatejes, akkor a széklet kissé darabosabb, túrós állagú lehet, ha pedig tápszeres, akkor krémre, pudingra emlékeztető az állaga. Ha a széklet egybeáll, azaz apró hurkácskák vannak a pelusban, akkor a kicsinek székrekedése lehet. A hozzátáplálás kezdete után az anyatejes babák széklete dúsul, a tápszereseké pépesebb lesz. Ha a baba már kap szilárdabb falatokat, ezeknek a darabjai olykor megtalálhatók a pelusban, ami normális.

Problémára utal - A fentiek esetében nem, de jogos az aggodalom, ha a nyálkás vagy túl szilárd, hurkácskákból álló széklet is bajos. Előbbi fertőzésre vagy intoleranciára, utóbbi székrekedésre utal. Az orvos tanácsát kell kérni.

A baba székletének normális színe

A babák esetében a széklet színe alapesetben a mustáréhoz hasonló, sárgás árnyalatú, tápszereseknél árnyalatnyival sötétebb. Ha a baba anyatejes, akkor befolyásolhatja, hogy az anya épp mit evett. Kihathat rá például a cékla- vagy a spenótfogyasztás, mert ezeknek erős színe van. Ha már elkezdődött a hozzátáplálás, akkor a széklet bebarnul, és ugyancsak kihathat rá a fogyasztott étel színe.

Problémára utal - A szín bajt is jelezhet. Ha a baba széklete fehér, az arra utalhat, hogy a szervezetében nem termelődik elég epe. Ha fekete, akkor a bélben vagy a gyomorban vér lehet. Mindkét esetben orvoshoz kell fordulni. A székelés közbeni vérzésről vagy a túl fájdalmas székelésről is beszélni kell az orvossal.

A baba székletének normális szaga

A babaszéklet szaga attól függően változik, mennyi ideje volt a bélben. A bélbaktériumok hatására annál kellemetlenebb, annál erősebb a szag, minél tovább volt a belekben a széklet. Az anyatejjel táplált babák székletének szaga kevésbé kellemetlen, mint a  tápszereseké.  A hozzátáplálással számítani kell rá, hogy a széklet szaga is meg fog változni.

Problémára utal - Problémát is jelezhet, ha valami szokatlant tapasztal a szülő a széklet szagában. Ha a hozzátáplálás még nem kezdődött meg, de a baba széklete feltűnően bűzös, akkor ki kell kérni az orvos véleményét. A savanyú szag allergiára utal.

Sokan hajlamosak túlaggódni, amit a babák produkálnak, ám az aggodalom olykor jogos lehet. Fontos megismerni a babák működését és figyelemmel követni a kicsi egyéni jellemzőit is. Utóbbiban sokat segít a babanapló. Kérdéses, aggasztó helyzetekben a legjobb és legmegnyugtatóbb az lehet, ha a szülő az orvost kérdezi a tapasztaltakról.

Anne Geddes babafotói

Közel háromszázezer ember követi a Facebookon, ami nem csoda: babafotói csodás mesevilágba varázsolják a piciket.

Ezt is szeretjük