Van, akinek hat óra alvás is elég: érdekes génmutáció áll a háttérben
Hat és fél óra alatt kipihenheti magát valaki, ha rendelkezik egy bizonyos génmutációval.

alvas 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kialvatlanság káros egészségügyi következményeiről egyre több szó esik, és az alvásszakértők felhívása szintén ismerős lehet, miszerint a legjobb, amit valaki magáért megtehet, ha naponta hét-kilenc órát alszik.

Arról viszont már kevesebb információ szól, hogy ha a fenti állítás valóban igaz, mégis hogyan élhetnek sokan teljes életet napi négy-öt, esetleg hat óra alvással. A Kaliforniai Egyetem kutatói utánajártak a dolognak.

Génmutáció áll a kisebb alvásigény hátterében?

A kutatók megfigyelésük során ötven olyan családot vizsgáltak, akik kevesebb mint hat és fél órát pihentek éjszakánként. Az egyik család feltérképezése után a szakértők arra jutottak, hogy az ADRB1 nevű gén mutációja felelhet a lecsökkent alvásigényért. Mint kiderült, a mutáció az összes kevesebb alvással működő családtagnál jelen volt, a többet alvó rokonoknál viszont nem.

Az ADRB1 gén fokozza az agysejtek aktivitását, ezáltal az éberséget is. Vagyis a szóban forgó családtagok nappal többet vannak ébren, és kevesebb éjszakai pihenéssel is beérik. A kutatók ezután egereknél módosították a gént: eredményeik alapján a rágcsálók 55 perccel kevesebbet aludtak, mint génmódosítás előtt.

A felfedezés új távlatokat nyithat az agy különböző rendszereit és neuronjait vizsgáló agykutatók előtt. A kutatás segítségével a jövőben az orvostudomány hatékonyabban felveheti a harcot az alváshiánnyal is összefüggésbe hozott betegségekkel, így a demenciával, a szívbetegségekkel és egyes ráktípusokkal.

Érdekes táblázat az ajánlott alvásmennyiségről

Bár több orvos egyetért azzal, hogy a pontos alvásmennyiség valójában egyénfüggő, és nem létezik olyan, ami mindenkinek megfelelő, az amerikai mégis áttekinthetően összefoglalja a különböző korosztályok számára megfelelő alvásidőt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alapítvány munkatársai több mint háromszáz alvástanulmányt elolvastak 18 elismert alvásspecialista szakorvos bevonásával, majd az eredmények alapján összeállították a táblázatot. A táblázat szerint a felnőtt lakosság többségének a hét óra alvás az ideális, de a nyolc-kilenc óra is teljesen jó. A szakértők két extra kategória, a fiatal és idős felnőttek adataival bővítették a táblázatot.

A fiatal felnőtteknek valamivel több, az idősebbeknek pedig kicsit kevesebb alvásra van szükségük, mint a középkorúaknak. Ami teljesen biztos, hogy a nyugodt éjszakai alvás életkortól függetlenül nélkülözhetetlen az egészség szempontjából.

Az alvászavarnak pedig esetenként olyan oka is lehet, amire elsőként sokan nem gondolnak. Illetve ha valakinek akár pluszban, akár mínuszban jelentősen eltér az alvásigénye az ajánlottól,  mindenképp érdemes orvossal konzultálnia, hátha valamilyen betegség áll a háttérben.

Altató, nyugtató teák

Egy bögre tea elkortyolgatása a lefekvés előtti órákban önmagában is olyan rituálé, mely segítheti az ellazulást, léteznek azonban olyan gyógynövények, melyek ilyen formában is nyugtató, altató hatással bírnak. Összegyűjtöttük, milyen teákat érdemes e céllal fogyasztanod, vagy épp milyen összetevőket keress a herbáriák polcain.

Ezt is szeretjük