Gyengíti a szívet és az érrendszert: nőkre különösen veszélyes az éjszakai légzéskimaradás
Nőknél fokozottan oda kell figyelni a horkolásra, mert az alvási apnoe esetükben különösen kockázatos lehet.

GettyImages-506933405
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A horkolás és az abból kialakuló éjszakai légzéskimaradás, vagyis alvási apnoe nagyon zavaró jelenség, gyengíti a szív-érrendszeri funkciókat is - különösen nőknél.

Lehet összefüggés az alvászavarok és a szívbetegségek közt? Milyen jelentősége van az alvásvizsgálatnak? Hogyan kezelhetők ezek a problémák? Ezekre a kérdésekre adott választ dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ szomnológusa, neurológus. 

Horkolásból alvási légzéskimaradás?

A horkolást tulajdonképpen a felső légutak lágy szöveteinek vibrációja hozza létre. Alvás közben a garatfeszítő izmok ellazulnak, nem vesznek részt a garat nyitva tartásában, így az erre hajlamos személyeknél felső légúti szűkület vagy akár elzáródás alakulhat ki. A National Sleep Foundation szerint a horkolás olyan gyakori jelenség, hogy Amerikában 90 millió embert érint. 

Az obstruktív alvási apnoe vagy légzéskimaradás azt jelenti, hogy a horkolás közben rövidebb-hosszabb légzési szünetek jelentkeznek. Ilyenkor az alvó személy rövid időre abbahagyja a horkolást, majd hangos „felhorkantás” kíséretében hirtelen levegő után kezd kapkodni. Ez sem ritka alvási probléma, legalább 18 millióra teszik az amerikai érintettek számát. 

A két jelenség nemcsak a rossz minőségű alvás és a hálótárs zavarása miatt veszélyes, de azért is, mert erősen rontják a szív-érrendszeri funkciókat. Arról még folyik a szakmai vita, hogy az alvási apnoe közvetlenül vezet-e szívbetegséghez, de egyre több kutató vallja, hogy az éjszakai légzéskimaradás a magas vérnyomás közvetlen rizikófaktora. Ezt támasztja alá az American Heart Association állásfoglalása, miszerint az alvási apnoe kezelésével a magas vérnyomás is csökken. A kétségeket tulajdonképpen az indokolja, hogy az alvási apnoéval élő betegeknek jellemzően társbetegségeik is vannak, amelyek szintén a szív-érrendszeri betegségek kockázati tényezőjének számítanak.  

Nőkre különösen veszélyes

A túlsúly, az elhízás és az alvászavarok tulajdonképpen ördögi kört alkotnak: a súlytöbblet képes felerősíteni az alvási apnoét, az alvászavarok pedig hosszú távon a súlygyarapodás rizikófaktorának számítanak. Ennek az az oka, hogy az egyre növekvő súly miatt a légutakat nyitva tartó, torokban található izmok ellazulnak, így az alvási légzéskimaradás tovább súlyosbodik.

A UK Biobank korábbi elemzésében 4877 személy adatait vizsgálták három csoportra bontva: egy részük alvási apnoéban szenvedett, más részük azt állította magáról, hogy horkol, harmadrészük egyikben sem volt érintett. Amikor a kutatók összehasonlították a horkoló csoportot az alvászavaroktól mentes csoporttal, szembetűnő különbséget találtak a szív bal kamrájának tömegében a nők és a férfiak közt. A bal szívkamra megnövekedett tömege arra utal, hogy a szívnek keményebben kell dolgozni ahhoz, hogy kielégítse a szervezet szükségleteit. Azt is feltételezték a szakemberek, hogy a megnövekedett bal kamra jele lehet annak, hogy akik „csak” horkolóknak vallották magukat, azok valójában alvási apnoéval is küzdenek, vagyis az alvási apnoe nagy valószínűséggel egy aluldiagnosztizált betegség. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Összességében pedig arra jutottak, hogy a horkoló vagy légzéskimaradással élő nők jelentősen megnövekedett szív-érrendszeri kockázatokkal számolhatnak.   

Meg lehet szabadulni a horkolástól, légzéskimaradástól

- A horkolásra épülő légzészavar diagnózisát és annak súlyosságát éjszakai alvásvizsgálat segítségével tudjuk megállapítani. Mivel tisztázni kell, hogy a felső légutak szabadon átjárhatók-e, a kivizsgálásnak része kell hogy legyen a fül-orr-gégészeti vizsgálat is. Ha már ezen a ponton kiderül valamilyen anatómiai rendellenesség, felmerül a műtét lehetősége, például orrsövényferdülés-műtét, garatplasztika, az orrpolipok eltávolítása. A horkolás és az alvási apnoe kezelésében azonban szükség lehet életmódváltásra is, így túlsúly esetén fogyásra, a dohányzással való felhagyásra és az alkoholfogyasztás minimalizálására - ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus.

- Ha nem ilyen ok áll a háttérben, gyógyszeres kezelés és számos segédeszköz is elérhető a horkolás megszüntetéséhez, többek közt szájbetétek, orrszárnytágító tapasz. Súlyosabb esetben szükség lehet a pozitív nyomású légsínterápia alkalmazására, amikor a belélegzett levegő nyomásával tartjuk nyitva a garatot. Megfelelő módszerekkel a horkolás tehát megszüntethető, és ezzel nemcsak az egészségi kockázatok csökkennek, de az életminőség is jelentősen javul.  

A belső szerveket is védi ez az alvópóz

Az alvásterapeuták szerint az alvásminőség javítása és az éjszakai megébredések elkerülése érdekében arra is oda kell figyelni, hogy az ember milyen ágyban, milyen matracon és nem utolsósorban milyen testhelyzetben merül álomba.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük