Fogyaszt, eltünteti a ráncokat, és energikus leszel tőle - Ráadásul nem kerül semmibe
Szánj rá elég időt mindig, és örökké hálás leszel érte.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyetlen mindennapi trükk szebbé és egészségesebbé varázsol: feszesíti a bőrödet, energiával tölt fel, és a fogyókúrádat is támogatja. A kellő mennyiségű és minőségű, pihentető alvás ugyanis rendkívül fontos szerepet játszik a fizikai és lelki egyensúly megteremtésében.

Mennyi az ideális alvásidő?

Bár a szükségletet jelentősen befolyásolják az egyéni tényezők, a kutatások azt állítják, az átlagosnak mondható ideális alvásmennyiség hét óra. Ha ez nem is kőbe vésett szabály, abban igaza van a tudománynak, hogy a szélsőségeket feltétlenül kerülni kell: a sokkal több és a kevesebb alvás sem megfelelő.

Emellett azonban még egy tényezőt érdemes figyelembe venni, mégpedig a minőséget. Az igazán nyugodt alvás kora éjszaka kezdődik, elsötétített szobában, csendes környezetben. A hőség, a helytelen táplálkozás és italfogyasztás, az ágy közelében bekapcsolva hagyott elektronikai berendezések mind-mind negatívan befolyásolják az alvásminőséget. A rendszeres kialvatlanság pedig dekoncentráltsághoz, stresszes életmódhoz, felboruló anyagcseréhez, gyengülő immunrendszerhez és számos betegséghez vezethet.

Szeretnéd a legjobb alvótársat?

A nyugodt éjszaka titka a helyes matracválasztás, amely az egészségedet szolgálja, ezért nem szabad elhanyagolni a döntésedet. A feladat azonban összetettebb, mint gondolnád.

Egyéni szükségletek is befolyásolják, hogy kinek mely típus ajánlott. A Cardo azonban most segítségedre van ebben: számos kedvezmény mellett ugyanis személyre szóló alvástanácsadást biztosít, hogy megfelelő alvási körülményeket teremthess. A program során ingyenes konzultációra is lehetőséged nyílik, amelyre elérhetőségeid megadásával a fenti linken regisztrálhatsz.

Mit tehetsz, hogy pihentető legyen az alvás?

Ha nehezen alszol el, vagy nem sikerül mély álomba szenderülni, és az éjszaka közepén is sokszor felébredsz, azonnali lépések megtételére van szükség. Az elhúzódó alvászavar ugyanis akár depressziót is okozhat.

Az alváshoz mindenekelőtt a teljes csend és a nyugodt környezet megteremtésére van szükség. Fontos, hogy minden zajforrást kapcsolj ki, ha pedig erre nincs lehetőséged, használj füldugót! A fény alapjaiban rontja az alvás minőségét, ezért feltétlenül behúzott függöny, lekapcsolt lámpák mellett hajtsd a fejed a párnára!

Ha az alvászavarod a stresszhatásokra vezethető vissza, a nap végén elfogyasztott nyugtató-lazító teák is segíthetnek. A legmegfelelőbb erre a célra a citromfű-, a macskagyökér- és a komlótea, de az orbáncfű és a levendula is jó szolgálatot tehet, ráadásul nagyon finomak. A tej kedvelőinek jó hír, egy nagy pohár langyos mézes tej is álmosító hatással lehet a szervezetre.

Arra azonban nagyon figyelj, hogy koffeintartalmú italokat ne fogyassz estefelé, kerüld például a fekete teát, a kávét vagy a kólát, de a magas energiatartalmú ételek fogyasztását is időzítsd korábbra, két-három órával a lefekvés előtt pedig már semmit ne egyél!

Miért nem mindegy a matrac?

A fent említett tényezőkön túl tehát a pihentető alvás elengedhetetlen részét jelenti a kényelmes, körültekintően kialakított matrac. Ha az ember nem megfelelő matracon alszik, ébredés után fáradtnak, levertnek érzi magát, a rossz alátámasztás hosszú távon pedig akár gerincproblémákat is okozhat.

Ezzel szemben a helyesen kiválasztott darab az izomrendszer megterhelése nélkül természetes pozíciót enged felvenni, stabilizálja a testtartást, valamint alátámasztja a gerincet és a derekat, amely által az egészségre is remek hatással van. A regeneráló, gyógyító és szépítő alvást tehát számos tényező befolyásolja, ezért érdemes minden részletét figyelembe venned, ha valódi pihenésre és szépülésre vágysz.

A jutalom nem marad el

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás közben termelődő, melatonin nevű hormon segíti a sejtek regenerációját, ami hozzájárul a bőr gyors megújulásához. Aki tehát rendszeresen kialussza magát, a tükörbe nézve is elnyeri jutalmát: elfelejtheti a szem alatti karikákat, feszes, csillogó, sima bőre lesz. De nem ebben rejlik az alvás egyetlen haszna. A kellő pihenés az anyagcserét is megkönnyíti, sőt, a mielinsejtek fokozott termelődése következtében még a stresszkezelésben is segít, ezáltal kiegyensúlyozottá tesz.

Ezt is szeretjük