Így vezethet az orrdugulás fülgyulladáshoz: szakorvos figyelmeztet a következményekre

Fül-orr-gégész szakorvos beszélt arról, miért probléma, hogyha valaki nem kezelteti az allergiáját.

Allergia szövődményei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A légúti allergia jellegzetes tünete az orrdugulás, orrfolyás. Ha valaki nem kezelteti, fülfertőzések jelentkezhetnek.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa elmagyarázta, hogyan lehetséges ez.

A bedugult orr sok szövődményhez vezethet

A gyulladt orrnyálkahártya megduzzad, emiatt az allergiás beteg nem kap levegőt, ami több okból is szövődményekhez vezethet.

GettyImages-1284052841
Fotó: MamikaStock / Getty Images Hungary
  • A szájlégzés miatt a torok könnyen kiszárad, torokfájás, rekedtség jelentkezhet, a kiszáradt nyálkahártya pedig sérülékenyebb, rajta keresztül a kórokozók is könnyebben a szervezetbe jutnak. 
  • Bedugult orral az éjszakai alvás sem pihentető, de gyerekek esetében a tartós szájlégzés akár állkapocsfejlődési rendellenességekhez is vezethet. 
  • Az orrdugulás mellett a fület az orral összekötő fülkürt sem tud megfelelően szellőzni, emiatt a nyomáskiegyenlítés sem tökéletes a fülben, a dobhártya két oldalán. 

Fülkürthuruttól a középfülgyulladásig

Ha a fülkürtben található nyálkahártya megduzzad, beszűkül, el is záródhat a fülkürt nyílása. A dobüreg szellőzése ezáltal romlik, és a kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, a hallócsontok mozgása korlátozódik. Ekkor megjelennek a fülkürthurut tünetei: a fül enyhe fájdalmával kísért feszülés, dugulásérzés és halláscsökkenés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fertőzés a középfül területét is elérheti, kialakulhat akut, de krónikus középfülgyulladás is. Ha a fülkürthurut tartósan fennáll, a dobüregben kialakult negatív nyomás miatt nehezebben kezelhető, erősebb fülfájdalommal járó krónikus savós középfülgyulladás alakulhat ki. Az akut betegségre jellemző erős fájdalom a krónikus savós középfülgyulladás esetén elmaradhat, a betegségre - különösen gyerekek esetében - csak a hallásromlás hívja fel a figyelmet.

Az allergiát kell kezelni

A tartósan gyulladt orrnyálkahártya miatt megnő a légúti fertőzések kockázata, vagyis a gyakori légúti betegségek is arra figyelmeztethetnek, hogy az allergia nem megfelelően kezelt. Az orrdugulás következtében a már említett szövődmények mellett visszatérő arcüreggyulladás és hátsó garatfali csorgás is kialakulhat.

GettyImages-855376028
Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy visszatérő fül-orr-gégészeti panaszok esetén a légúti allergiát kell mielőbb megfelelően kezelni, és ezzel meg lehet előzni a szövődményként kialakuló betegségeket. Légúti allergiás tüneteket a téli időszakban lakáson belüli allergének: penészgomba, poratka és háziállatok okozhatnak. Az allergia kezelése kiváltó októl függően tüneti kezeléssel vagy tartós megoldást nyújtó allergén immunterápiával lehetséges.

Így teszi tönkre a hallást a hangos zene

Nem mindegy, hogyan hallgat zenét a kamasz, mivel ha túl hangosan teszi, árthat a fülének.

Letarolja a belső fül sejtjeit: így teszi tönkre a hallást a hangos zene

Általános jelenség, hogy a kamaszok túl hangosan hallgatják a zenét fülhallgatójukkal.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük