A fülzúgás 6 gyakori oka: az érelmeszesedéstől a pajzsmirigyproblémákig

A fülzúgás nagyon zavaró tud lenni, de nem ez a fő gond vele: egészen különös, ám komoly problémák is okozhatják.

GettyImages-182025785

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fülzúgás Magyarországon egyre több embert érint, időseket és fiatalokat egyaránt a Füll-Orr-Gégeközpont szerint. Krónikus állapotában sokan betegségnek gondolják, de a fülzúgás a tünet.

Épp ezért rendkívül fontos, hogy ha visszatérő kellemetlenségként van jelen valaki életében, akkor fel kell kutatni a mögöttes okokat. Azért sem szabad hagyni, hogy állandósuljon, mert a folyamatos zúgás pszichésen nagyon megterhelő az illetőnek - főleg, ha valamilyen csendes, nyugodt környezetben tapasztalja. 

Sípol, csiripel vagy pulzál?

A fülzúgásról az érintettek különféle módon számolnak be, mert mindenkinél másképp jelentkezhet. Van, aki egyenletesen sípoló hangot hall, másoknak csiripelés vagy egy mélyebb búgás jelentkezik. Ha pedig kitágult erek okozzák, akkor a fülzúgás ritmikusan pulzál a szívdobogás ütemére, kvázi lüktet, dobog. Előfordul, hogy mindkét fülben egyszerre hallható, de olyan is, hogy csak az egyikben szól a zavaró zúgás. A hangnak nem kívül keresendő a forrása, csakis a beteg hallja - ezért is nevezik szubjektív fülzúgásnak, de ettől még nagyon is valós a probléma.

GettyImages-1041954736
Fotó: Bsip

A fülzúgás gyakori okai

Vérnyomás- és érproblémákat is jelezhet. A fülzúgást olyan problémák is okozhatják, melyeknek alapból nincs közük a fülhöz. Ilyen lehet az érszűkület, érelmeszesedés, ezáltal a magas és az alacsony vérnyomás is, de vérszegénység is állhat a háttérben. Sok esetben a nyaki erek okozzák a fülzúgást.

Mozgásszervi vagy fejproblémák is lehetnek a háttérben. Elsősorban a nyak és a vállizmok területe okozhat problémát, például a nyaki csigolyák elváltozása. Az olyan fejet ért traumák is kiválthatják, mint az agyrázkódás.

Gyógyszerek is okozhatják. Nem egyszer a fülzúgás egy adott gyógyszer rendszeres szedése mellett keletkezik mellékhatásként. Ez főleg az aszpirinra, egyes vízhajtókra és antibiotikumokra vonatkozik. A megoldás a gyógyszer elhagyása lehet, de erről természetesen konzultálni kell az orvossal!

Gyakran a zajterhelést kell okolni, ami kétféle módon alakulhat ki. Vagy egyszeri eset hatására, például egy túl hangos koncert vagy petárda miatt, vagy pedig ha az illető rendszeresen ki van téve a zajnak, elsősorban a munkahelyén. Ilyenkor a fülzúgás halláskárosodással járhat!

Egyéb betegségek, fertőzések is okozhatják a panaszokat. Bár az nem meglepő, hogy középfülgyulladás vagy fülkürthurut is lehet a ludas, az már annál inkább, hogy az olyan anyagcsere-betegségek is okozhatnak fülzúgást, mint a pajzsmirigy alulműködése vagy a cukorbetegség.

Jó esetben a fülzúgás nem rendszeres jelenség, csupán egy-egy alkalommal tapasztalható. A hallójáratba jutott víz vagy a túl sok fülzsír is tud fülzúgást okozni, viszont a fültisztító pálcikát csak nagyon kíméletesen szabad használni, mert csak beljebb tolja a fülzsírt, ha túl mélyre nyúlik. Érdemesebb inkább fül-orr-gégészre bízni a fülzsír szakszerű eltávolítását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így történik a kivizsgálás

A fülvizsgálaton a fül-orr-gégész nem izoláltan a fülre fókuszál, hanem megvizsgálja a fejet és a nyakat is, hiszen legtöbbször azokon a területeken kell keresni a kiváltó okot. A hangvillapróbával a halláscsökkenés mértékét vizsgálják, a hallásvizsgálat során pedig hangszigetelt helyiségben foglal helyet a beteg. Képalkotó vizsgálatokra is sor kerülhet, például CT-re vagy ultrahangra, mellyel a koponyaüreget és az agyat vizsgálják többek közt azért, hogy a daganatok eshetőségét kizárják.

GettyImages-171159892
Fotó: kaisersosa67 / Getty Images Hungary

Ha azonban az elején kiderül, hogy csak fülzsír okozza a kellemetlenségeket, a fül-orr-gégész gyorsan és hatékonyan eltávolítja azt, és nem szükséges további, alapos vizsgálatokon részt venni. Azonban minden esetben érdemes felkeresni az orvost, hogy biztosan kiderüljön: nincs komoly betegség a háttérben.

Mennyire polip az orrpolip?

Képeken mutatjuk, pontosan hogyan fest az orrpolip. Fontos a felismerés és a szakszerű kivizsgálás!

Így néz ki az orrpolip, plusz 4 másik furcsaság, ami a testedben lehet

Nézegess képeket!

Elolvasom

 (Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük