A fülzúgás 6 gyakori oka: az érelmeszesedéstől a pajzsmirigyproblémákig
A fülzúgás nagyon zavaró tud lenni, de nem ez a fő gond vele: egészen különös, ám komoly problémák is okozhatják.

GettyImages-182025785
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fülzúgás Magyarországon egyre több embert érint, időseket és fiatalokat egyaránt a Füll-Orr-Gégeközpont szerint. Krónikus állapotában sokan betegségnek gondolják, de a fülzúgás a tünet.

Épp ezért rendkívül fontos, hogy ha visszatérő kellemetlenségként van jelen valaki életében, akkor fel kell kutatni a mögöttes okokat. Azért sem szabad hagyni, hogy állandósuljon, mert a folyamatos zúgás pszichésen nagyon megterhelő az illetőnek - főleg, ha valamilyen csendes, nyugodt környezetben tapasztalja. 

Sípol, csiripel vagy pulzál?

A fülzúgásról az érintettek különféle módon számolnak be, mert mindenkinél másképp jelentkezhet. Van, aki egyenletesen sípoló hangot hall, másoknak csiripelés vagy egy mélyebb búgás jelentkezik. Ha pedig kitágult erek okozzák, akkor a fülzúgás ritmikusan pulzál a szívdobogás ütemére, kvázi lüktet, dobog. Előfordul, hogy mindkét fülben egyszerre hallható, de olyan is, hogy csak az egyikben szól a zavaró zúgás. A hangnak nem kívül keresendő a forrása, csakis a beteg hallja - ezért is nevezik szubjektív fülzúgásnak, de ettől még nagyon is valós a probléma.

GettyImages-1041954736
Fotó: Bsip

A fülzúgás gyakori okai

Vérnyomás- és érproblémákat is jelezhet. A fülzúgást olyan problémák is okozhatják, melyeknek alapból nincs közük a fülhöz. Ilyen lehet az érszűkület, érelmeszesedés, ezáltal a magas és az alacsony vérnyomás is, de vérszegénység is állhat a háttérben. Sok esetben a nyaki erek okozzák a fülzúgást.

Mozgásszervi vagy fejproblémák is lehetnek a háttérben. Elsősorban a nyak és a vállizmok területe okozhat problémát, például a nyaki csigolyák elváltozása. Az olyan fejet ért traumák is kiválthatják, mint az agyrázkódás.

Gyógyszerek is okozhatják. Nem egyszer a fülzúgás egy adott gyógyszer rendszeres szedése mellett keletkezik mellékhatásként. Ez főleg az aszpirinra, egyes vízhajtókra és antibiotikumokra vonatkozik. A megoldás a gyógyszer elhagyása lehet, de erről természetesen konzultálni kell az orvossal!

Gyakran a zajterhelést kell okolni, ami kétféle módon alakulhat ki. Vagy egyszeri eset hatására, például egy túl hangos koncert vagy petárda miatt, vagy pedig ha az illető rendszeresen ki van téve a zajnak, elsősorban a munkahelyén. Ilyenkor a fülzúgás halláskárosodással járhat!

Egyéb betegségek, fertőzések is okozhatják a panaszokat. Bár az nem meglepő, hogy középfülgyulladás vagy fülkürthurut is lehet a ludas, az már annál inkább, hogy az olyan anyagcsere-betegségek is okozhatnak fülzúgást, mint a pajzsmirigy alulműködése vagy a cukorbetegség.

Jó esetben a fülzúgás nem rendszeres jelenség, csupán egy-egy alkalommal tapasztalható. A hallójáratba jutott víz vagy a túl sok fülzsír is tud fülzúgást okozni, viszont a fültisztító pálcikát csak nagyon kíméletesen szabad használni, mert csak beljebb tolja a fülzsírt, ha túl mélyre nyúlik. Érdemesebb inkább fül-orr-gégészre bízni a fülzsír szakszerű eltávolítását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így történik a kivizsgálás

A fülvizsgálaton a fül-orr-gégész nem izoláltan a fülre fókuszál, hanem megvizsgálja a fejet és a nyakat is, hiszen legtöbbször azokon a területeken kell keresni a kiváltó okot. A hangvillapróbával a halláscsökkenés mértékét vizsgálják, a hallásvizsgálat során pedig hangszigetelt helyiségben foglal helyet a beteg. Képalkotó vizsgálatokra is sor kerülhet, például CT-re vagy ultrahangra, mellyel a koponyaüreget és az agyat vizsgálják többek közt azért, hogy a daganatok eshetőségét kizárják.

GettyImages-171159892
Fotó: kaisersosa67 / Getty Images Hungary

Ha azonban az elején kiderül, hogy csak fülzsír okozza a kellemetlenségeket, a fül-orr-gégész gyorsan és hatékonyan eltávolítja azt, és nem szükséges további, alapos vizsgálatokon részt venni. Azonban minden esetben érdemes felkeresni az orvost, hogy biztosan kiderüljön: nincs komoly betegség a háttérben.

Mennyire polip az orrpolip?

Képeken mutatjuk, pontosan hogyan fest az orrpolip. Fontos a felismerés és a szakszerű kivizsgálás!

 (Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük