Mi ez a kis fehér folt a tigrisek fülén? Bámulatos a tudósok magyarázata

A természetben nincsenek véletlenek: még a tigrisek fülén egy, látszólag indokolatlanul díszelgő fehér foltnak is van funkciója.

Fehér folt tigris
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A természet vad törvényei uralkodnak az állatok világában, és bizony mindent meg kell tenni a túléléshez. A taktikák közül az egyik leggyakoribb a mimikri, azaz egyfajta másolási-álcázás képesség, amit rejtőzködéshez vagy fenyegetésre is lehet használni. 

Még az olyan nagytestű ragadozó, mint a tigris, ami sok helyen a tápláléklánc csúcsán trónol, is hasznát veszi néhány plusz védelmet nyújtó stratégiának.  Éppen ezért találhatóak kamuszemek a tigrisek fülén: ezek lennének a furcsa, fehér foltok.

szemfüles tigirs
Fotó: caughtinthe / Getty Images Hungary

A pettyek csak bizonyos szögből mutatkoznak meg, jobban megvizsgálva tényleg olyan optikai illúziót tudnak kelteni, mintha két nagy szem bámulna vissza. De nemcsak a nagymacskáknál van ilyen, a pillangóknak és páváknak is gyakran több szemük van, mint kellene, legalábbis látszólag. 

Mi célt szolgál a szemfülesség?

Egyesek szerint a tigrisek főleg ivás közben használják ki a fülük nyújtotta védelmet, hiszen akkor a legsebezhetőbbek. Miközben lefetyelnek, hátracsapják a fülüket, aminek köszönhetően megmutatkoznak az álszemek. Így legalább balga támadóik pár másodpercig elgondolkoznak, vagy teljesen elbátortalanodnak, ha szembenéznek a mereven bámuló nagy fülekkel.

tigris iszik
Fotó: Cody Linde / Getty Images Hungary

Egy másik elmélet szerint inkább figyelmeztetésként szolgál a fehér folt. Agressziót fejeznek ki vele az állatok, mivel akkor is megmutatkozik, ha a tigris idegességében hátracsapja a fülét. Bárhogy is legyen, nem árt, ha szemfüles marad az ember.

Erőteljes fotókon mutatták meg, hogyan tűnnek el fokozatosan a Föld színéről a vadállatok

A WWF Japan - Population by pixel lényege az volt, hogy a kihalás szélén álló fajokról készült fotókat annyi képpontos felbontásban jelenítették meg, ahány egyed még maradt belőlük a természetben. 

Erőteljes fotókon mutatták meg, hogyan tűnnek el a fokozatosan a Föld színéről a vadállatok

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Ezt is szeretjük