Brutális nagymacskavágóhidat találtak, ám ez még csak a jéghegy csúcsa

Nemrégiben brutális vágóhidat találtak Prága mellett, a nyilvánvaló kegyetlenségen kívül az eset azonban más szempontból is figyelemfelhívó.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

November végén jött a hír, miszerint öt év után a prágai hatóságnak végre sikerült rajtaütni egy csapat cseh-vietnami vadorzón, akik Prága mellett évek óta illegálisan működő tigrisvágóhidat üzemeltettek.

Az állatokat haszonállatként tenyésztették, és levágták őket, amint elérték ivarérett korukat, hogy aztán maradványaikat főként távol-keleti piacokra exportálják. Ami még rosszabb, hogy a nyomozók szerint az ügy ezzel még nem tekinthető lezártnak, mivel a jelenlegin kívül több hasonló telep is létezhet. Bár az előrejelzések szerint a vadonban élő tigrisek száma megduplázódhat 2022-ig, élőhelyük védelmén kívül van egy feladat, ami azonnali megoldásért kiált. 

Legális tenyésztelepek

Ez pedig nem más, mint a legálisan működő tenyésztelepek átvilágítása és a jelenleginél sokkal szigorúbb szabályozás. A szakértők szerint ugyanis az élőhelyek konzerválása önmagában nem menti meg a nagymacskákat attól, hogy testrészeikből - főleg csontjaikból és karmaikból - gyógyhatásúnak titulált készítmények készüljenek.

Az utóbbi iránti kereslet növekedésében pedig hatalmas szerepet játszanak a fent említett tenyésztelepek, melyek léte a legtöbb országban teljesen lekövethetetlen és átláthatatlan, magyarán megnehezíti az ellenőrzést, és lehetőséget teremt a testrészek kereskedelmére.

Ugyanakkor jelentős különbség van az úgynevezett tigrisfarmok, valamint az állatkertek és természetvédelmi rezervátumok között, hiszen utóbbi kettőben ellenőrzött keretek között, törvényes módon zajlik a veszélyeztetett állatok szaporítása.

Tigrisekkel fotózkodni nem menő

2016-ban a BBC tudósított elsőként arról, hogy felszámolták a híres thaiföldi Tigris-templomot, mert az üzemeltetőknek egyrészt nem volt meg minden engedélyük a nagymacskatartáshoz, másrészt - ismeretlen okokból - negyven tigriskölyköt is hibernáltak. A hatóságok emellett 137 tigrist, 30 formaldehidben konzervált tetemet és mintegy ezer tigrisbőr amulettet is lefoglaltak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Michael Baltzer, a WWF Tigers Alive kezdeményezés vezetője akkoriban elmondta, hogy a Tigris-templomban uralkodó állapotok, az illegális kereskedelmi céllal előkészített tetemek sokkoló fotói jól bizonyítják, mi történik a színfalak mögött, és miért lenne fontos mihamarabb felszámolni őket. 

Az ázsiai szaporító központok száma napjainkban ugyanis sokszoros a 15 évvel korábbi adatokhoz képest: Kína-, Laosz-, Vietnam- és Thaiföld-szerte nagyjából kétszáz központ működhet, ezekben pedig mintegy hétezer-nyolcezer tigrist tartanak fogságban. Sokkal többet, mint amennyire a vadon élő példányok számát becsülik.

Ezek a telepek gyakran kínálnak turistaattrakciókat - például közös szelfizést a tigrisekkel -, ám ez csak fokozza a keresletet kizsákmányolásuk és testrészeik forgalmazása iránt.

Mindig is szerettél volna egy tigrises fotót magadról? Inkább ne. A kölyköket már születésük pillanatában elszakítják a mamájuktól, és idegenforgalmi látványosságként használják őket. A turisták naphosszat nyúzzák, a gondozók pedig gyakran be is drogozzák őket, hogy ne támadjanak. Együtt kell úszniuk a látogatókkal, sokszor órákon keresztül, és akkor még nem említettük a cirkuszokat. 

Nézd meg ezt is - Először engedték ki a cirkuszi oroszlánt

Világunk egyik nagy vitája az állatok cirkuszi és állatkerti fogsága: kínzás a jószágoknak ez a bezártság és idomítás, vagy ehhez szoktak hozzá, ezért nem rossz ott nekik? A vélemények nagyon különbözőek, az alábbi videó láttán azonban mindenki biztos lehet benne, hogy a szabadságot sokkal jobban élvezik a vadállatok. Végül is, ezért hívják őket vadnak, hiszen vadon élnek, ez van beléjük kódolva.

Képek: Getty Images Hungary, Pixabay.

Ezt is szeretjük