Jelek, ha huzatot kapott a fül: egyesek érzékenyebbek rá, mint mások

Némelyek füle, hallójáratai könnyebben megfájdulnak a huzat hatására, mint másoké.

fülfájás 1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A huzatról köztudott, hogy könnyen megbetegíthet: van, aki már pár perc után fájlalja a fülét, kivörösödik a szeme, náthás tünetei jelentkeznek.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy ez lehet alkati kérdés, de a gyakori betegségeket okozhatja például fel nem ismert ételallergia, intolerancia is.

Mitől fájdul meg a fül?

A fülkürt az orrüreget a dobüreggel összekötő cső. Ez biztosítja, hogy a dobhártya mindkét oldalán kiegyenlített legyen a nyomás. Ahhoz, hogy feladatát el tudja látni, megfelelően szellőznie kell.

fülfájás 2
Fotó: Oleksandr Shchus / Getty Images Hungary

Ha ez valamilyen okból nem tud megvalósulni, a rossz dobűri szellőzés negatív nyomást hoz létre, következményes dobűri nyálkahártya-duzzanattal. Ez okozza a fülfájást.

Lehet valaki érzékenyebb a huzatra?

Igen, ha rosszabb a fülkürtműködése. Ez lehet átmeneti, például ha egy éppen zajló fertőzés miatt az orrnyálkahártya duzzadtabb. Alkati kérdés, ha valakinél szűkebb a fülkürtszájadék, ez aszimmetrikus is lehet, ilyenkor csak az egyik oldalon jelentkezik fájdalom. A nyálkahártya működése részben genetikailag meghatározott, így a visszatérő panaszok oka lehet genetikai hajlam is, de nyálkahártya-duzzanatot okozhat légúti vagy ételallergia, intolerancia, idült orrmelléküreg-gyulladás és reflux is.

A panaszok otthoni kezelése

Ha huzatos helyen tartózkodtunk, és utána fülfájás jelentkezik, akkor első körben a fülkürt szellőzését kell helyreállítanunk, ehhez néhány napig nyálkahártya-lohasztó orrcseppeket érdemes használni, a tájékoztatóban leírt gyakorisággal. A fül melegítése is jótékony hatású lehet, illetve a fülkürt szellőzését segíthetjük a Valsalva-manőverrel: az orrot befogva, csukott szájjal óvatosan levegőt préselünk a dobüreg felé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért fontos a kivizsgálás?

Néhány nap után nem érdemes kísérletezni az otthoni kezelésekkel, mert az állandósult fülkürtszellőzési zavar szövődményeként középfülgyulladás is kialakulhat. Ha a fülfájás visszatérő panasz, akkor mindenképp érdemes nemcsak a tüneteket kezelni, hanem utánajárni, hogy mi okozza. Ha felmerül a háttérben ételallergia vagy -intolerancia, akkor vizsgálatokkal beazonosítható az az étel, aminek ha továbbiakban kerüljük a fogyasztását, akkor a betegségekre hajlamosító nyálkahártya-duzzanat is megszűnhet. A kiváltó októl függően a gyógyuláshoz gyógyszerek szedésére, vagy műtétre is szükség lehet, de segítségükkel megelőzhetőek a visszatérő tünetek. 

GettyImages-176641134
Fotó: Zave Smith / Getty Images Hungary

Egy dologtól azonban mindenképp óvakodj: a nyálkahártya-lohasztó készítmények nem használhatóak hosszú ideig, csak a tájékoztatóban megadottig – általában egy hétig. Ezek tehát nem alkalmasak tartósan nyálkahártya-duzzanat kezelésére, sőt, idővel tönkre is tehetik azt, tartós orrdugulást is okozhatnak. A szövődménymentes tartós megoldást nyújtó kezelés megválasztását érdemes szakemberre bízni.

3 dolog, amire érdemes odafigyelni, ha füldugóval alszol - Ezért nem szabad kirántani

Nem csoda, hogy akinek állandóan horkoló háló- vagy lakótársa van, esetleg forgalmas utca mellett lakik, bátran leteszi a voksát a füldugó mellett. Azonban néhány dologra nem árt odafigyelni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük