Szénanátha vagy keresztallergia? - Meghatározza, hogy mit szabad enni, és mit nem

Sokan összekeverik a kettőt, pedig fontos a precíz diagnózis. Teszt segítségével kideríthető, miben szenved pontosan a beteg.

Allergiaétrend
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fontos tisztában lenni, hogy pontosan milyen allergia az, amiben egy páciens szenved, így kideríthető, mit szabad enni, és mit nem. Így a felesleges diéta is kikerülhető.

A keresztallergia miatt a pázsitfűre allergiásoknak érdemes az étkezésükre is ügyelni. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, milyen tüneteket okoz a keresztallergia, és hogyan kerülhető el a felesleges diétát.

Szénanátha vagy keresztallergia?

A pollenallergiák között a pázsitfű-allergia az egyik leggyakoribb hazánkban. A növények pollenszórásának időszakában az allergiásoknál szénanáthás tünetek jelentkeznek: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés jelentkezik, előfordulhat szemvörösség, allergiás kötőhártya-gyulladás is.

GettyImages-1171675948
Fotó: bluecinema / Getty Images Hungary

A keresztallergia ezzel szemben szájüregi tüneteket okoz: bizonyos ételek fogyasztásakor a szájüregben viszketés, égő érzés, akár ödéma is jelentkezhet. Dr. Moric Krisztina elmondta, a keresztallergia oka, hogy a pázsitfűpollenek szerkezete nagyon hasonló bizonyos zöldségek és gyümölcsök szerkezetéhez, emiatt az allergiás személy szervezete könnyen „összekeverheti” a kettőt.

Keresztallergiát okozó ételek

Pázsitfű-allergia esetén a paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin és szentjánoskenyér fogyasztása jelenthet gondot. Fontos megjegyezni, hogy a keresztallergia nem érint minden pázsitfű-allergiás személyt. Akinél viszont jelentkezik, sokszor bizonytalan a kiváltó okot illetően, ezáltal több élelmiszer fogyasztását inkább mellőzi - különösen, ha a pázsitfű mellett egyéb allergiája is van -, hogy biztosan elkerülje a panaszokat. Az étkezése emiatt akár egyoldalúvá válhat, hiszen a keresztallergia tünetei nemcsak most, pázsitfűpollen-szezonban, hanem egész évben jelentkezhetnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Diéta és kezelés

A keresztallergia speciális allergiateszttel vizsgálható, mely az allergének egésze mellett azok összetevőit is képes kimutatni. Az IgE-alapú multiplex allergiateszt segítségével egy vérvétellel lehet kimutatni a pollenallergiát és a keresztallergiát okozó allergéneket is - magyarázza dr. Moric Krisztina. 

A teszt segítségével azt is meg lehet állapítani, hogy keresztallergia esetén pontosan mi az, amit az étrendből a továbbiakban ki kell hagyni, és mi az, amit fogyasztani lehet, mert nem fog tüneteket okozni. A vizsgálat elvégzésével tehát a felesleges diéta is elkerülhető.

A szokásosnál is erősebb lesz az allergiaszezon idén

Életmódbeli változásokkal is javítható az allergiások élete.

A szokásosnál is erősebb lesz az allergiaszezon idén: emiatt lesz nehezebb a betegeknek

Életmódbeli változásokkal is javítható az allergiások élete.

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük