Szénanátha vagy keresztallergia? - Meghatározza, hogy mit szabad enni, és mit nem
Sokan összekeverik a kettőt, pedig fontos a precíz diagnózis. Teszt segítségével kideríthető, miben szenved pontosan a beteg.

GettyImages-1339312060
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fontos tisztában lenni, hogy pontosan milyen allergia az, amiben egy páciens szenved, így kideríthető, mit szabad enni, és mit nem. Így a felesleges diéta is kikerülhető.

A keresztallergia miatt a pázsitfűre allergiásoknak érdemes az étkezésükre is ügyelni. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, milyen tüneteket okoz a keresztallergia, és hogyan kerülhető el a felesleges diétát.

Szénanátha vagy keresztallergia?

A pollenallergiák között a pázsitfű-allergia az egyik leggyakoribb hazánkban. A növények pollenszórásának időszakában az allergiásoknál szénanáthás tünetek jelentkeznek: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés jelentkezik, előfordulhat szemvörösség, allergiás kötőhártya-gyulladás is.

GettyImages-1171675948
Fotó: bluecinema / Getty Images Hungary

A keresztallergia ezzel szemben szájüregi tüneteket okoz: bizonyos ételek fogyasztásakor a szájüregben viszketés, égő érzés, akár ödéma is jelentkezhet. Dr. Moric Krisztina elmondta, a keresztallergia oka, hogy a pázsitfűpollenek szerkezete nagyon hasonló bizonyos zöldségek és gyümölcsök szerkezetéhez, emiatt az allergiás személy szervezete könnyen „összekeverheti” a kettőt.

Keresztallergiát okozó ételek

Pázsitfű-allergia esetén a paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin és szentjánoskenyér fogyasztása jelenthet gondot. Fontos megjegyezni, hogy a keresztallergia nem érint minden pázsitfű-allergiás személyt. Akinél viszont jelentkezik, sokszor bizonytalan a kiváltó okot illetően, ezáltal több élelmiszer fogyasztását inkább mellőzi - különösen, ha a pázsitfű mellett egyéb allergiája is van -, hogy biztosan elkerülje a panaszokat. Az étkezése emiatt akár egyoldalúvá válhat, hiszen a keresztallergia tünetei nemcsak most, pázsitfűpollen-szezonban, hanem egész évben jelentkezhetnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Diéta és kezelés

A keresztallergia speciális allergiateszttel vizsgálható, mely az allergének egésze mellett azok összetevőit is képes kimutatni. Az IgE-alapú multiplex allergiateszt segítségével egy vérvétellel lehet kimutatni a pollenallergiát és a keresztallergiát okozó allergéneket is - magyarázza dr. Moric Krisztina. 

A teszt segítségével azt is meg lehet állapítani, hogy keresztallergia esetén pontosan mi az, amit az étrendből a továbbiakban ki kell hagyni, és mi az, amit fogyasztani lehet, mert nem fog tüneteket okozni. A vizsgálat elvégzésével tehát a felesleges diéta is elkerülhető.

A szokásosnál is erősebb lesz az allergiaszezon idén

Életmódbeli változásokkal is javítható az allergiások élete.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük