Milyen növények okozhatják most az allergiás panaszokat? A nyárfaszösz látványos, de ártalmatlan

Tavasszal sokan nem tudják, hogy pontosan mire allergiások, mi okozza a tüneteiket.

allergia

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tavasszal a nyárfák levegőben szálló terméseitől fehérbe borul a táj. Aki ebben az időszakban tüsszög és könnyezik, gondolhatja, hogy ezek a vattapamacsok okozzák a tüneteit, azokra allergiás.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elárulja, hogy valóban emiatt jelentkeznek-e a szénanáthás tünetek.

A felmelegedéssel nő a pollenkoncentráció

A hűvösebb, esős napokat követő felmelegedés és napsütéses időszak miatt mindig hirtelen megnő a levegőben a pollenkoncentráció. Ilyenkor több növény pollenszórása egy időben zajlik, ami sokszor még a nem allergiás szervezetet is megviseli.

Mostanában elsősorban a nyír, a platán és a tölgy pollenszórása okoz tüneteket az arra érzékenyeknél, de szénanáthás panaszok jelentkezhetnek még tiszafafélékre, juharra, kőrisre és fűzre allergiásoknál is.

A nyárfa pollenszórása már lezajlott

Amit a napokban látunk a szabadban szállni, az valójában a nyárfa terméséből és annak a szél általi terjedését segítő, levegővel telt részeiből áll. Az allergiás tüneteket a virágpor, vagyis a pollenek okozzák, ilyen allergén fehérjéket azonban a „nyárfaszösz” nem tartalmaz.

A nyárfapollenszórás valójában már korábban lezajlott szabad szemmel érzékelhető jelek nélkül, ahogyan a többi növény esetében is történik. Aki a nyárfapollenre allergiás, március végén, április elején tapasztalta a szénanáthás tüneteket.

Allergiavizsgálattal kiderül, valójában mitől tüsszög az ember

A levegőben aktuálisan jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják, ha valakinél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek - magyarázza dr. Moric Krisztina. - Ezeket az aktuális napi pollenjelentésben tudjuk nyomon követni. Jelenleg is több növény virágzik, így allergiavizsgálatra van szükség, hogy meg tudjuk állapítani, hogy pontosan melyik okozza a panaszunkat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vérvizsgálattal meg lehet határozni az allergént, majd a panaszok és a vizsgálat eredménye alapján az allergológus személyre szabott kezelést állít össze, így az allergén növény pollenszórásának hátralévő heteit már szénanáthás tünetek nélkül tölthetik az érintettek.

12 étel, ami gondot okozhat a nyírfapollenre érzékenyeknél

A keresztallergia a nyírfapollenre allergiásoknál a leggyakoribb. Az oka az, hogy egyes anyagok kémiai szerkezetében olyan kicsi az eltérés, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. Amennyiben valaki a nyírfapollenre érzékeny, bizonyos ételek allergiás reakciót válthatnak ki nála.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük