Milyen növények okozhatják most az allergiás panaszokat? A nyárfaszösz látványos, de ártalmatlan
Tavasszal sokan nem tudják, hogy pontosan mire allergiások, mi okozza a tüneteiket.

allergia
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavasszal a nyárfák levegőben szálló terméseitől fehérbe borul a táj. Aki ebben az időszakban tüsszög és könnyezik, gondolhatja, hogy ezek a vattapamacsok okozzák a tüneteit, azokra allergiás.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elárulja, hogy valóban emiatt jelentkeznek-e a szénanáthás tünetek.

A felmelegedéssel nő a pollenkoncentráció

A hűvösebb, esős napokat követő felmelegedés és napsütéses időszak miatt mindig hirtelen megnő a levegőben a pollenkoncentráció. Ilyenkor több növény pollenszórása egy időben zajlik, ami sokszor még a nem allergiás szervezetet is megviseli.

Mostanában elsősorban a nyír, a platán és a tölgy pollenszórása okoz tüneteket az arra érzékenyeknél, de szénanáthás panaszok jelentkezhetnek még tiszafafélékre, juharra, kőrisre és fűzre allergiásoknál is.

A nyárfa pollenszórása már lezajlott

Amit a napokban látunk a szabadban szállni, az valójában a nyárfa terméséből és annak a szél általi terjedését segítő, levegővel telt részeiből áll. Az allergiás tüneteket a virágpor, vagyis a pollenek okozzák, ilyen allergén fehérjéket azonban a „nyárfaszösz” nem tartalmaz.

A nyárfapollenszórás valójában már korábban lezajlott szabad szemmel érzékelhető jelek nélkül, ahogyan a többi növény esetében is történik. Aki a nyárfapollenre allergiás, március végén, április elején tapasztalta a szénanáthás tüneteket.

Allergiavizsgálattal kiderül, valójában mitől tüsszög az ember

A levegőben aktuálisan jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják, ha valakinél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek - magyarázza dr. Moric Krisztina. - Ezeket az aktuális napi pollenjelentésben tudjuk nyomon követni. Jelenleg is több növény virágzik, így allergiavizsgálatra van szükség, hogy meg tudjuk állapítani, hogy pontosan melyik okozza a panaszunkat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Vérvizsgálattal meg lehet határozni az allergént, majd a panaszok és a vizsgálat eredménye alapján az allergológus személyre szabott kezelést állít össze, így az allergén növény pollenszórásának hátralévő heteit már szénanáthás tünetek nélkül tölthetik az érintettek.

12 étel, ami gondot okozhat a nyírfapollenre érzékenyeknél

A keresztallergia a nyírfapollenre allergiásoknál a leggyakoribb. Az oka az, hogy egyes anyagok kémiai szerkezetében olyan kicsi az eltérés, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. Amennyiben valaki a nyírfapollenre érzékeny, bizonyos ételek allergiás reakciót válthatnak ki nála.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük