Az immunterápia 12 évre elűzheti az allergiát: parlagfű esetén is tartós javulást hozhat

Már áprilisban érdemes gondolni a parlagfű-allergiára, hogy a pollenszezon ideje is kellemesen teljen.

parlagfű allergia
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A parlagfű-allergia közel 2 millió személyt érint az országban. Aki közéjük tartozik, annak érdemes már most készülnie a tünetek kezelésére.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen terápia esetén van erre szükség. 

Parlagfű allergia és immunterápia

Akinek az előző évben, augusztus és október körül a parlagfű miatt allergiás tünetei jelentkeztek, ők ebben az évben is számíthatnak rá, hogy az allergén növény virágzását a szervezetük jelezni fogja.

GettyImages-182029988
Fotó: HusarK / Getty Images Hungary

Tüsszögés, orrfolyás, szem- és orrviszketés, orrdugulás a parlagfű-allergia legjellemzőbb tünetei, de sokan egyéb szemtünetekkel, például allergiás kötőhártya-gyulladással is küzdenek, és az ekcémás bőrpanaszok is rosszabbodhatnak a pollenszezonban.

Az allergiás tünetek nem múlnak el, sőt kezelés nélkül romlanak, további allergiák jelenthetnek meg, és asztma is kialakulhat. Akinek tehát már tavaly is jelentkeztek a panaszai, idén ne mulassza el allergológus felkeresését.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ez attól függ, hogy milyen kezelést szeretnénk alkalmazni allergia ellen. Az egyik lehetőség a tüneti terápia, ez antihisztamin-tabletta, különböző orrspray, esetleg szemcsepp használatát jelenti. Ezeket a készítményeket akkor kell elkezdeni használni, amikor a parlagfűpollenek megjelennek a levegőben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Figyelni kell tehát az aktuális pollenjelentést, mivel a növény pollenszórása az időjárás függvényében eltolódhat, és ha azt látjuk, hogy emelkedik, esetleg már enyhébb tüneteink is jelentkeznek, használjuk a felírt készítményeket. Ilyen esetben tehát az allergológust június-július hónapokban is felkereshetjük.

Ha azonban nem tüneti, hanem tartós kezelést szeretnénk parlagfű-allergia ellen, akkor még ebben a hónapban szükséges allergén immunterápiás kezelést végző allergológussal egyeztetni. Az allergén immunterápia az immunrendszer működését képes úgy áthangolni, hogy az allergén jelenléte ne okozzon tüneteket.

GettyImages-92108008

Már a következő nyarunkat is kevésbé fogja meghatározni a parlagfű-allergia, a kezelés hatására ugyanis már az első évben is jelentősen csökkennek az allergiás panaszok. 3-5 éves kezeléssel akár 10-12 évre is megszabadulhatunk az allergiás tünetektől, ám ezt a típusú kezelést a parlagfűszezon előtt két hónappal korábban, vagyis legkésőbb májusban kell kezdeni.

11 kedvelt gyümölcs, ami komoly keresztallergiát okozhat

A pollenallergiások néhány közkedvelt gyümölcsre és zöldségre is rosszul reagálhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük