Ezért nem bírsz lefogyni! Egy kalóriaforrás, amiről a legtöbben megfeledkeznek

Az alkohol kalóriatartalmát is számítsd bele a diétádba!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor diétába fogsz, valószínűleg mérlegeled, kalóriatartamuk alapján mely élelmiszerek férnek bele az étrendedbe, és melyekről kell lemondanod a karcsú alak elérése érdekében.

Az ételek mellett azonban az italokat is érdemes ilyen szempontból számításba venni. A cukros italokat talán kiiktatod, de mi a helyzet az alkohollal?

Hizlaló alkoholos italok

A Rákkutatási Világalap - World Cancer Research Fund - tájékoztatása szerint a rendszeres alkoholfogyasztók esetében az alkoholos italok a napi kalóriabevitel átlag 10%-át teszik ki - írja a BBC internetes oldala.

Egy nagy pohár bor például több mint 170 kalóriát jelent, ami nagyjából két csokis keksz energiatartalmának felel meg. Ezt a kalóriamennyiséget körülbelül félórányi tempós sétával lehetne ledolgozni, ám a legtöbb diétázó nem számolja hozzá a napi kalóriabevitelhez, így a szeszesital-fogyasztása akadályozza a fogyókúra sikerét.

Üres kalória

Ellentétben az élelmiszerek többségével, az alkoholos italok zöme semmilyen tápértékkel nem rendelkezik. Tehát nem csupán hízáshoz vezethet a rosszul kontrollált alkoholfogyasztás, hanem üres kalóriákat is magadhoz veszel.

Az alkohol kalóriatartalma

Összehasonlításképpen érdemes megvizsgálni, hogy míg a diétázók réme, a zsír grammonként kilenc kalóriát tartalmaz, addig ugyanennyi alkohol nem sokkal kevesebbet: hét kalóriát. Egy gramm fehérje vagy szénhidrát pedig kevésbé hizlal, mint az alkohol, hiszen csak négy kalóriát tartalmaz, a rostban gazdag növények pedig mindössze két kalóriával büszkélkedhetnek grammonként.

Napi kalóriabevitel

Egy átlagos felnőtt férfinak napi 2500, a női szervezetnek pedig körülbelül napi 2000 kalóriára van szüksége. Ha azonban fogyni szeretnél, ezt a mennyiséget nagyjából 500 kalóriával csökkentened kell.  A napi étrendednek legfeljebb 45%-át teheti ki a szénhidrát, 25%- át a fehérje, 30%-át a zsírok, továbbá naponta 30 gramm rostbevitel ajánlott.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Alkohol és fogyókúra

Ha szeretnél megszabadulni pár felesleges kilótól, iktasd ki életedből egy időre az alkoholt. Amennyiben ezt nem szívesen teszed meg, érdemes a fogyasztást napi egy pohárra minimalizálni, és azt is hozzászámolni a kalóriaadagodhoz. A száraz borokat hígíthatod egy kevés szódavízzel, a tömény italokat azonban magas cukortartalmuk miatt érdemes hanyagolnod a fogyókúra idejére.

Ezt is szeretjük