Ezért nem bírsz lefogyni! Egy kalóriaforrás, amiről a legtöbben megfeledkeznek

Az alkohol kalóriatartalmát is számítsd bele a diétádba!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor diétába fogsz, valószínűleg mérlegeled, kalóriatartamuk alapján mely élelmiszerek férnek bele az étrendedbe, és melyekről kell lemondanod a karcsú alak elérése érdekében.

Az ételek mellett azonban az italokat is érdemes ilyen szempontból számításba venni. A cukros italokat talán kiiktatod, de mi a helyzet az alkohollal?

Hizlaló alkoholos italok

A Rákkutatási Világalap - World Cancer Research Fund - tájékoztatása szerint a rendszeres alkoholfogyasztók esetében az alkoholos italok a napi kalóriabevitel átlag 10%-át teszik ki - írja a BBC internetes oldala.

Egy nagy pohár bor például több mint 170 kalóriát jelent, ami nagyjából két csokis keksz energiatartalmának felel meg. Ezt a kalóriamennyiséget körülbelül félórányi tempós sétával lehetne ledolgozni, ám a legtöbb diétázó nem számolja hozzá a napi kalóriabevitelhez, így a szeszesital-fogyasztása akadályozza a fogyókúra sikerét.

Üres kalória

Ellentétben az élelmiszerek többségével, az alkoholos italok zöme semmilyen tápértékkel nem rendelkezik. Tehát nem csupán hízáshoz vezethet a rosszul kontrollált alkoholfogyasztás, hanem üres kalóriákat is magadhoz veszel.

Az alkohol kalóriatartalma

Összehasonlításképpen érdemes megvizsgálni, hogy míg a diétázók réme, a zsír grammonként kilenc kalóriát tartalmaz, addig ugyanennyi alkohol nem sokkal kevesebbet: hét kalóriát. Egy gramm fehérje vagy szénhidrát pedig kevésbé hizlal, mint az alkohol, hiszen csak négy kalóriát tartalmaz, a rostban gazdag növények pedig mindössze két kalóriával büszkélkedhetnek grammonként.

Napi kalóriabevitel

Egy átlagos felnőtt férfinak napi 2500, a női szervezetnek pedig körülbelül napi 2000 kalóriára van szüksége. Ha azonban fogyni szeretnél, ezt a mennyiséget nagyjából 500 kalóriával csökkentened kell.  A napi étrendednek legfeljebb 45%-át teheti ki a szénhidrát, 25%- át a fehérje, 30%-át a zsírok, továbbá naponta 30 gramm rostbevitel ajánlott.

Alkohol és fogyókúra

Ha szeretnél megszabadulni pár felesleges kilótól, iktasd ki életedből egy időre az alkoholt. Amennyiben ezt nem szívesen teszed meg, érdemes a fogyasztást napi egy pohárra minimalizálni, és azt is hozzászámolni a kalóriaadagodhoz. A száraz borokat hígíthatod egy kevés szódavízzel, a tömény italokat azonban magas cukortartalmuk miatt érdemes hanyagolnod a fogyókúra idejére.

Ezt is szeretjük