Napi sófogyasztás: legfeljebb ennyi lehet az új ajánlások szerint
Kevesebb sót fogyaszthatsz a jövőben, ha szeretnéd tartani magad a WHO ajánlásaihoz.
Szakemberek évek óta javasolják a sóbevitel csökkentését, hiszen a túlzott nátriumbevitel számos egészségügyi szempontból negatív hatással jár.
Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - nemrégiben módosította mind a nátrium-, mind a káliumbevitellel kapcsolatos ajánlásait.
Magas vérnyomás ellen: kevesebb só
Alacsonyabb szinten rögzítette az Egészségügyi Világszervezet a napi sófogyasztásra vonatkozó ajánlását, hogy visszaszorítsák a szívbetegségek és vérellátási zavarok fő okozójának tartott magas vérnyomást. Mostantól két grammnál kevesebb nátrium bevitelét javasolja felnőtteknek a WHO.
Gyerekek napi sófogyasztása
A január 31-én Genfben nyilvánosságra hozott új irányelvek alapján a gyerekek napi sófogyasztását a felnőttekéhez viszonyítva arányosan kell megszabni, méghozzá kortól, termettől és súlytól függően.
Káliumból több kellene
A szakosodott ENSZ-szerv most először tett közzé ajánlást a napi minimális káliumszükségletről: javaslata szerint naponta legkevesebb 3,51 grammnyi káliumhoz kellene hozzájutnia az emberi szervezetnek.
A WHO ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a sok só és a kevés kálium növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, ennek ellenére az emberek többsége túl sok nátriumot és túl kevés káliumot vesz magához.
A vízháztartás szabályozása
A test vízháztartásának szabályozásáért elsősorban a kálium és a nátrium szervezeten belüli egyensúlya felel. Míg előbbi vízhajtó hatású, utóbbi visszatartja a vizet, ezáltal kóros esetben nem csupán túlsúlyt, hanem olyan egészségügyi problémákat is okozhat, mint a keringési rendszert érintő betegségek vagy az ödéma kialakulása.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Veszélyes feldolgozott élelmiszerek
Az Egészségügyi Világszervezet közleménye szerint különösen a feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak sok nátriumot - 100 grammnyi kenyérben 250 milligramm van, a szalonnában 1500, a szójaszószban pedig 7000. Az egészségre kedvező káliumból főleg a babban és a borsóban van sok, de más zöldség- és gyümölcsfélék is hasznosak. Főzés közben azonban apadhat egy-egy termék káliumtartalma.
A WHO új irányelveket kíván kidolgozni a napi zsír- és cukorbevitelre is. A jelenlegi cukorfogyasztási ajánlásokról korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.
OLVASD EL EZT IS!
- só
- méregtelenítés