Napi sófogyasztás: legfeljebb ennyi lehet az új ajánlások szerint

Kevesebb sót fogyaszthatsz a jövőben, ha szeretnéd tartani magad a WHO ajánlásaihoz.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szakemberek évek óta javasolják a sóbevitel csökkentését, hiszen a túlzott nátriumbevitel számos egészségügyi szempontból negatív hatással jár.

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - nemrégiben módosította mind a nátrium-, mind a káliumbevitellel kapcsolatos ajánlásait.

Magas vérnyomás ellen: kevesebb só

Alacsonyabb szinten rögzítette az Egészségügyi Világszervezet a napi sófogyasztásra vonatkozó ajánlását, hogy visszaszorítsák a szívbetegségek és vérellátási zavarok fő okozójának tartott magas vérnyomást. Mostantól két grammnál kevesebb nátrium bevitelét javasolja felnőtteknek a WHO.

Gyerekek napi sófogyasztása

A január 31-én Genfben nyilvánosságra hozott új irányelvek alapján a gyerekek napi sófogyasztását a felnőttekéhez viszonyítva arányosan kell megszabni, méghozzá kortól, termettől és súlytól függően.

Káliumból több kellene

A szakosodott ENSZ-szerv most először tett közzé ajánlást a napi minimális káliumszükségletről: javaslata szerint naponta legkevesebb 3,51 grammnyi káliumhoz kellene hozzájutnia az emberi szervezetnek.

A WHO ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a sok só és a kevés kálium növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, ennek ellenére az emberek többsége túl sok nátriumot és túl kevés káliumot vesz magához.

Több só van bennük, mint hiszed!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A vízháztartás szabályozása

A test vízháztartásának szabályozásáért elsősorban a kálium és a nátrium szervezeten belüli egyensúlya felel. Míg előbbi vízhajtó hatású, utóbbi visszatartja a vizet, ezáltal kóros esetben nem csupán túlsúlyt, hanem olyan egészségügyi problémákat is okozhat, mint a keringési rendszert érintő betegségek vagy az ödéma kialakulása.

Veszélyes feldolgozott élelmiszerek

Az Egészségügyi Világszervezet közleménye szerint különösen a feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak sok nátriumot - 100 grammnyi kenyérben 250 milligramm van, a szalonnában 1500, a szójaszószban pedig 7000. Az egészségre kedvező káliumból főleg a babban és a borsóban van sok, de más zöldség- és gyümölcsfélék is hasznosak. Főzés közben azonban apadhat egy-egy termék káliumtartalma.

A WHO új irányelveket kíván kidolgozni a napi zsír- és cukorbevitelre is. A jelenlegi cukorfogyasztási ajánlásokról korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

Ezt is szeretjük