Tényleg növeli a mobilozás az agydaganat rizikóját? Így lehet védekezni ellene
A legtöbben mobillal kelnek és fekszenek, de ennek akár egészségügyi kockázatai is lehetnek.

telefon-daganat4
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aligha volt az emberiség történetében olyan eszköz, amelynek használata ennyire általános lett volna, mint manapság a fejlett országokban a mobilnak. Ezért van hatalmas jelentősége annak a kérdésnek, hogy okozhat-e egészségkárosodást egy olyan, rádióhullámokat kibocsátó elektromos készülék, amit használója gyakorlatilag éjjel-nappal a keze ügyében, testi közelségben tart.

Bár számtalan cikk, kutatás, tanulmány keres választ a fenti kérdésre, mégsem sikerült eldönteni az első mobiltelefonok megjelenésével egyidős vitát: okozhat-e daganatos sejtburjánzást a mobiltelefonok gyakori használata, hozzájárul-e az agydaganatok kialakulásához.

Mobiltelefonok: enyhe sugárzás, de hosszas használat

A vizsgálatok a primer agydaganatokra vonatkoztak elsősorban. A központi idegrendszeri daganatok az összes daganatok 3-5 százalékát teszik ki, ezek 80%-a az agyat érinti. A rosszindulatú agydaganatoknak mintegy fele elsődleges, az agyszövetekből vagy burkaiból ered, a többi valamely más szerv daganatából kiinduló áttét.

telefon-daganat3
Fotó: Tim Macpherson / Getty Images Hungary

A mobiltelefonok által kibocsátott elektromágneses sugárzás gyenge, nem károsítja a DNS-t, de a tartós, gyakori használat miatt mégis tisztázni kell ennek az egészségre tett hatását is. Egy amerikai kutatás patkánykísérletekkel arra az eredményre jutott, hogy a hosszas, nagy dózisú mobilsugárzásnak kitett állatokban kis mértékben emelkedett a szívdaganat kialakulásának kockázata. A vizsgálathoz 2G és 3G mobilfrekvenciát használtak, két éven át - vagyis majdnem a teljes élettartamuk alatt - napi kilenc órán keresztül érte a patkányokat a sugárzás.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kísérlet nem hozott perdöntő bizonyítékot a rádióhullámok káros hatásairól, viszont újabb kérdéseket vetett fel. Például jogos a felvetés, hogy a patkányokat ért sugárzás olyan mértékű volt a kísérletben, amilyen embereket sosem éri, még a megrögzött, függő mobilhasználókat sem. Továbbgondolandó lehet az is, hogy mi az oka, hogy a daganatos megbetegedést csak hím patkányokon tapasztalták.

Kimutatható az agydaganatos esetek növekedése

A világon több helyütt szabályozzák a megengedett mobilsugárzás mértékét. Ez a mennyiség Amerikában 1,6, míg Európában 2 Watt/kilogrammban van korlátozva. Az interneten fellelhetőek azok a listák, amelyek közzéteszik gyártó és típus szerint, melyik készülék felel meg ezeknek a szabványoknak.

telefon-daganat2
Fotó: Tom Werner / Getty Images Hungary

A mobiltelefonokkal és a rákkal kapcsolatos sokéves kutatások ellentmondásos eredményeket hoztak, nem jutottak konszenzusra abban, hogy a mobilhasználat növeli-e a rákkockázatot. A vizsgálatok elsősorban az agydaganatok kialakulásának rizikójára irányultak, hiszen a fül mellett vagy olvasásra alkalmas távolságban tartott telefon sugárzása elsősorban a fejet érinti.

Legutóbb egy angol kutatás kavarta fel a kedélyeket, mert kimutatta, hogy 1995-2015 között, húsz év alatt több mint kétszeresére nőtt a legveszélyesebb agydaganat, a glioblastoma multiforme (GBM) előfordulása. 1995-ben százezerből 2,4, 2015-ben már 5 embernél diagnosztizálták, az éves esetek száma 983-ról 2531-re emelkedett. A daganatos esetek számának emelkedése részben magyarázható azzal, hogy egyre fejlődnek a diagnosztikus eszközök, eljárások, így sokkal több, kezdeti stádiumban lévő daganatot sikerül felfedezni.

telefon-daganat1
Fotó: Christine Schneider / Getty Images Hungary

A GBM eseteiben azonban az agy meghatározott területein alakul ki az agydaganatok speciális típusa: a glioblastoma multiforme többnyire a fül mögött, illetve a homloklebeny területén keletkezik, ami megfelel annak, ahogyan telefonálás közben tartani szoktuk a készüléket. Emiatt véli úgy a kutatás vezetője, Alasdair Philips, hogy valamelyes kapcsolat lehet a vizsgált időszakban rohamosan terjedő mobilhasználat és a GBM-esetszámok emelkedése között. Konkrét bizonyíték azonban továbbra sincs a mobiltelefonok rádiófrekvenciás sugárzása és az agydaganat közötti lehetséges összefüggésre, ehhez nem is telt el még elegendő idő sem.

Hogyan lehet védekezni a kockázat ellen?

Akár igazolódik, hogy a tartós mobilhasználat növeli a rák kockázatát, akár várni kell addig, amíg eltelik az ilyen rizikótényezők korrekt vizsgálatához elegendő idő, már most is érdemes néhány egyszerű óvintézkedést megtenni.

  • A készüléket érdemes telefonálás közben minél távolabb tartani a testtől, kihangosítóval vagy mikrofonos fülhallgatóval ajánlott telefonálni.
  • A mobiltelefon alvás közben ne legyen a fej közelében, és ne az éjjeliszekrényen töltődjön éjszaka.
  • Napközben inkább táskában, mintsem a zsebben érdemes tartani a készüléket.
  • A szakemberek azt tanácsolják, hogy gyermekeknek minél később kerüljön a kezébe a mobil: nem kell félni attól, hogy lemarad, hiszen annak használatát, ha eljön az ideje, pillanatok alatt meg fogja tanulni.

10 étel, ami tele van vassal: fáradékonyság, fejfájás ellen is javasoltak

A vashiány ellen az étrendbeli változtatásokkal lehet felvenni a legeredményesebben a harcot.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük