Minden fejfájásra más gyógymód hat: legközelebb már tudod, melyikkel állsz szemben
A fejfájások tünetei nagyon eltérőek, ahogy a gyakoriságuk és a fájdalom erőssége sem egyforma.

fejfajas2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fejfájás meglehetősen szerteágazó probléma, mely különféle tünetekkel, többnyire változó gyakorisággal és intenzitással jelentkezik. Ahhoz, hogy felismerd, melyik típussal állsz szemben, nem árt megismerni a lehetséges ismertetőjegyeket.

Élete során szinte minden ember tapasztal ismétlődő rendszerességgel fejfájást, bár ehhez képest kevesen fordulnak vele orvoshoz. Magyarországon körülbelül 1,2 millióan szenvednek migréntől, mely zömében a nőket érinti. Ugyanakkor nem a migrén az egyetlen fejfájástípus. Az International Headache Society irányelvei alapján az alábbi fejfájástípusok különböztethetőek meg.

Primer vagy szekunder fejfájás?

Hogy meghatározhassák a betegséget, az orvosok különféle vizsgálatoknak vetik alá a beteget: amennyiben kizárhatóak az olyan egyértelmű betegségek, mint az agyhártyagyulladás és az agydaganat, vagyis a szekunder fejfájások, akkor primer fejfájásról beszélhetünk. Ilyenkor csak az őszinte beszélgetés viheti közelebb a kezelőorvost a megoldáshoz, ezért nem érdemes elhallgatni előle semmit a panaszokkal kapcsolatban.

fejfajas

Az International Headache Society négy fejfájástípust különít el: migrént, tenziós fejfájást, cluster fejfájást, valamint vegyes fejfájást. A társaság szakértői szerint hasznos lehet naplót vezetni a fájdalomról, ezzel te is jobban nyomon követheted a visszatérés gyakoriságát, valamint a szakembernek is könnyebben elsorolhatod a tüneteket.

Migrén

A migrén a hagyományos fejfájással ellentétben drasztikus tünetekkel jelentkezhet, úgy mint: hányinger, hányás vagy émelygés. A migrénen belül megkülönböztetünk aurával társuló és aura nélküli migrénes rohamot. Mindkettő esetében tapasztalhat a beteg fény-, hang- és szagérzékenységet, ahogy az sem ritka, hogy képtelen felállni az ágyból, amíg nem enyhül a roham. A fájdalom leggyakrabban féloldalas, lüktető, mely minimum négy óráig, de maximum három napig tarthat.

A migrénaura lényegében az ilyenkor fellépő látászavarok elnevezése, mely jó esetben egy óra alatt elmúlik. Amennyiben valakit még nem regisztráltak migrénnel, érdemes szakemberhez fordulni, ha villódzó alakzatok tűnnek fel a szem előtt, ezek ugyanis más problémára, például agyi rendellenességre szintén utalhatnak, amihez elengedhetetlen a külső segítség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás a migrénnél is gyakoribb, kialakulásának pontos okai azonban máig kérdésesek. Amit az orvosok bizonyosan tudnak, az, hogy a tenziós fejfájás eltérő súlyosságú tüneteket produkálhat, eltérő ideig. Ugyanakkor a kísérő tünetek ritkák, fejfájáscsillapító készítmények alkalmazásától pedig elmúlnak. A fájdalom időtartama harminc perctől akár egy hetet is felölelhet, és többnyire tompa, de az egész fejre - időnként a vállakra - is kihat. A tenziós fejfájás jellemzően nem kényszeríti ágyhoz az embert, bár fellépése következtében előfordulhat többek között levertség és a koncentrálóképesség hanyatlása. A betegséget sokszor egy rövid séta a szabadban orvosolhatja.

Cluster-fejfájás

A cluster-fejfájás egyike a legerősebb fejfájástípusoknak, és minden előjel nélkül, akár az éjszaka közepén is rád törhet: a fájdalom nagyon erősen, rendszerint féloldalasan jelentkezik, miközben a szem könnyezhet, vöröses színt ölthet, de nem kizárt a homlok verejtékezése és az orrfolyás, orrdugulás sem.

alvászavar

Cluster-fejfájásnál nehezen mehet az egy helyben ülés vagy fekvés, ehelyett folyamatos késztetést érezhetsz a járkálásra. A migrénhez hasonlóan kísérheti fény-, hang- és szagérzékenység, sőt, a hányás, émelygés sem kizárt. A fájdalom jellemzően hat-nyolc hetente jelentkezik, és egy-két óra hosszáig tart.

Egyéb elsődleges fejfájások

Az egyéb elsődleges fejfájások általában a túlzott megerőltetéshez és a szexuális aktivitáshoz kapcsolódnak, valamint a szakemberek ide sorolják az úgynevezett hideginger-fejfájást is, mely akkor jelentkezik, ha valaki hirtelen lenyeli a hideg fagylaltot. A fájdalom a homlok tájékán jelentkezhet, és maximum öt percig tarthat.

Ezt is szeretjük