Minden fejfájásra más gyógymód hat: legközelebb már tudod, melyikkel állsz szemben

A fejfájások tünetei nagyon eltérőek, ahogy a gyakoriságuk és a fájdalom erőssége sem egyforma.

fejfajas2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fejfájás meglehetősen szerteágazó probléma, mely különféle tünetekkel, többnyire változó gyakorisággal és intenzitással jelentkezik. Ahhoz, hogy felismerd, melyik típussal állsz szemben, nem árt megismerni a lehetséges ismertetőjegyeket.

Élete során szinte minden ember tapasztal ismétlődő rendszerességgel fejfájást, bár ehhez képest kevesen fordulnak vele orvoshoz. Magyarországon körülbelül 1,2 millióan szenvednek migréntől, mely zömében a nőket érinti. Ugyanakkor nem a migrén az egyetlen fejfájástípus. Az International Headache Society irányelvei alapján az alábbi fejfájástípusok különböztethetőek meg.

Primer vagy szekunder fejfájás?

Hogy meghatározhassák a betegséget, az orvosok különféle vizsgálatoknak vetik alá a beteget: amennyiben kizárhatóak az olyan egyértelmű betegségek, mint az agyhártyagyulladás és az agydaganat, vagyis a szekunder fejfájások, akkor primer fejfájásról beszélhetünk. Ilyenkor csak az őszinte beszélgetés viheti közelebb a kezelőorvost a megoldáshoz, ezért nem érdemes elhallgatni előle semmit a panaszokkal kapcsolatban.

fejfajas

Az International Headache Society négy fejfájástípust különít el: migrént, tenziós fejfájást, cluster fejfájást, valamint vegyes fejfájást. A társaság szakértői szerint hasznos lehet naplót vezetni a fájdalomról, ezzel te is jobban nyomon követheted a visszatérés gyakoriságát, valamint a szakembernek is könnyebben elsorolhatod a tüneteket.

Migrén

A migrén a hagyományos fejfájással ellentétben drasztikus tünetekkel jelentkezhet, úgy mint: hányinger, hányás vagy émelygés. A migrénen belül megkülönböztetünk aurával társuló és aura nélküli migrénes rohamot. Mindkettő esetében tapasztalhat a beteg fény-, hang- és szagérzékenységet, ahogy az sem ritka, hogy képtelen felállni az ágyból, amíg nem enyhül a roham. A fájdalom leggyakrabban féloldalas, lüktető, mely minimum négy óráig, de maximum három napig tarthat.

A migrénaura lényegében az ilyenkor fellépő látászavarok elnevezése, mely jó esetben egy óra alatt elmúlik. Amennyiben valakit még nem regisztráltak migrénnel, érdemes szakemberhez fordulni, ha villódzó alakzatok tűnnek fel a szem előtt, ezek ugyanis más problémára, például agyi rendellenességre szintén utalhatnak, amihez elengedhetetlen a külső segítség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás a migrénnél is gyakoribb, kialakulásának pontos okai azonban máig kérdésesek. Amit az orvosok bizonyosan tudnak, az, hogy a tenziós fejfájás eltérő súlyosságú tüneteket produkálhat, eltérő ideig. Ugyanakkor a kísérő tünetek ritkák, fejfájáscsillapító készítmények alkalmazásától pedig elmúlnak. A fájdalom időtartama harminc perctől akár egy hetet is felölelhet, és többnyire tompa, de az egész fejre - időnként a vállakra - is kihat. A tenziós fejfájás jellemzően nem kényszeríti ágyhoz az embert, bár fellépése következtében előfordulhat többek között levertség és a koncentrálóképesség hanyatlása. A betegséget sokszor egy rövid séta a szabadban orvosolhatja.

Cluster-fejfájás

A cluster-fejfájás egyike a legerősebb fejfájástípusoknak, és minden előjel nélkül, akár az éjszaka közepén is rád törhet: a fájdalom nagyon erősen, rendszerint féloldalasan jelentkezik, miközben a szem könnyezhet, vöröses színt ölthet, de nem kizárt a homlok verejtékezése és az orrfolyás, orrdugulás sem.

alvászavar

Cluster-fejfájásnál nehezen mehet az egy helyben ülés vagy fekvés, ehelyett folyamatos késztetést érezhetsz a járkálásra. A migrénhez hasonlóan kísérheti fény-, hang- és szagérzékenység, sőt, a hányás, émelygés sem kizárt. A fájdalom jellemzően hat-nyolc hetente jelentkezik, és egy-két óra hosszáig tart.

Egyéb elsődleges fejfájások

Az egyéb elsődleges fejfájások általában a túlzott megerőltetéshez és a szexuális aktivitáshoz kapcsolódnak, valamint a szakemberek ide sorolják az úgynevezett hideginger-fejfájást is, mely akkor jelentkezik, ha valaki hirtelen lenyeli a hideg fagylaltot. A fájdalom a homlok tájékán jelentkezhet, és maximum öt percig tarthat.

Ezt is szeretjük