4 fontos különbség fejfájás és migrén között: legközelebb tudni fogod, melyikről van szó
A fájdalom jellege, lefolyása, kezelése és tünetei is mások.

migrén
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fejfájás népbetegségnek számít. Még az enyhébb formája is negatív hatással van az életminőségre, súlyosabb típusai pedig komoly teljesítménycsökkenéssel és munkakieséssel járnak. Számtalan módon tud fájni a fej, és ahhoz, hogy hatékonyan kezelni lehessen, tisztában kell lenni a fájdalom jellegével.

Akár hasogat, nyilallik, tompán fáj vagy élesen lüktet, a szimpla fejfájást és a migrént el kell különíteni. Utóbbi ugyanis más jellegű ellátást és gyógyszereket igényel, mint a sima fájdalomcsillapítás, és más a betegség vagy a roham lefolyása is.  

Különbségek a fejfájás és a migrén között

A hagyományos fejfájás nem jár drasztikus kísérő tünetekkel. A migrénhez majdnem mindig társul hányinger, émelygés és hányás. A migrén emellett fény-, hang- és szagérzékenységgel érkezik, és az jellemző az egész rohamra. A beteg ilyenkor ingerszegény környezetben, egy sötét, hűvös és csendes szobában képes feküdni.

A sima fejfájásra inkább a kétoldali vagy homlok- és halántéktáji fájdalom a jellemző. Migrénnél gyakori a féloldali, görcsös és rohamszerűen jelentkező fájdalom, ami miatt a beteg úgy érzi, hogy agyvérzést kap. Az általános fejfájás sokszor tompa, feszítő, nyomó érzés, a migrén viszont szinte mindig lüktető és pulzáló jellegű, ami az agyi erek és érfalak rendellenes működésével van összefüggésben. A fejfájást maga a beteg vagy a háziorvos képes ellátni, a migrén megállapítása, kivizsgálása és kezelése szakorvos, neurológus és a migrénambulanciák határkörébe tartozik.

A migrén stációi

A premigrénes szakaszban a beteg általában depresszív, levert és ingerlékeny. Közvetlenül a roham előtt jelentkezhetnek a látással kapcsolatos tünetek. Éles villanások vagy éppen homályos foltok, ezzel együtt vibrálás és látáskiesés is jellemző lehet.

A migrénes betegek csaknem egynegyede számol be ilyen előjelző tünetekről, melyet aurának nevez a szakirodalom. A roham ezután jelentkezik, és általában pár órától 72 óráig is eltarthat, míg a sima fejfájás ibuprofenes vagy paracetamolos gyógyszerezéssel fél-egy óra alatt elmúlik.

A migrén rizikófaktorai

Noha az orvostudomány jelenleg is kutatja a migrén konkrét okát, azzal mindenki egyetért, hogy vannak rohamot indukáló tényezők. Ilyen a felborult bioritmus, vagyis az éjszakai élet vagy munka. Az alkohol, főleg a vörösbor előidézheti a migrént, de a nagy evések, főleg a csokoládé, sajt- és citrusfélék fogyasztása szintén.

Az időjárás, ezzel együtt a frontok és a légnyomásváltozás szintén rizikótényező. Bizonyított tény, hogy a hormonális változások, a menstruáció, teherbeesés és menopauza szintén befolyásolják a migrént. Míg ciklus előtt és a terhesség első felében erősödnek a rohamok, a változókorba lépéssel ritkulnak és enyhülnek. 

Ezt is szeretjük