Mi az igazság a mobilok sugárzásáról? Lista készült, melyikek a legkárosabbak
A tudósok nem értenek egyet abban, vajon káros-e a sugárzás.

mobil telefonozás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mobiltelefonok sugárzásáról rengeteg elmélet létezik: ezek közül egyesek azt állítják, hogy az agydaganat kialakulásában hatalmas szerepet játszik az, hogy valaki mennyit telefonál.

Egyértelmű bizonyítékok azonban nincsenek erről a területről, folyamatosan folynak a kutatások.  

A telefonok sugárzása

Egy mobiltelefon erősebb rádióhullámokat, azaz elektromágneses sugárzást bocsát ki, mint egy rádió, azonban a röntgen által kibocsátott vagy a nukleáris sugárzás ennél így is egymilliárdszor erősebb. Ezek DNS-módosító, rákkeltő hatása ismert. A Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal honlapján bárki rákereshet saját készülékére, hogy leellenőrizze azt sugárkibocsátási szempontból. A nemrégiben közölt lista az alábbiak szerint alakul. 

A legmagasabb sugárzást kibocsátó mobiltelefonok listája.
A legmagasabb sugárzást kibocsátó mobiltelefonok listája.
Fotó: Statista.

A kép forrása: Statista.

A megengedett mobilsugárzás Amerikában 1,6, míg Európában 2 Watt/kilogrammban van meghatározva. A német környezetvédelmi tanúsítványt kibocsátó Der Blauer Engel - A kék angyal - 0,60 Watt/kilogramm sugárzás alatti mobilokat nyilvánít biztonságosnak. A legkevesebbet sugárzó telefonok listájára több Samsung-készülék is felkerült. 

Sugárzási kísérletek

Miután a mobiltelefonok egyre gyorsabban fejlődnek, a velük kapcsolatos kutatások is szaporodnak. Egy friss, patkányokon végzett kísérletben 2, illetve 3G-s mobilfrekvenciával sugározták az állatokat, születésüktől kétéves korukig. Egy kétéves patkány emberévben mérve körülbelül hetvenévesnek felel meg. A nap mint nap kilenc óra rádióhullámnak kitett egyedek szívdaganatra való rizikója enyhén emelkedett, de csak a hímeknél. A kutatás vezetője szerint ez nem szolgáltat bizonyítékot arra, hogy a mobilozás összefüggene az agydaganattal. A patkányok egész testét érő sugárzás mértéke ugyanis jóval magasabb volt, mint amennyit egy ember megtapasztal élete során. 

A mindennapos mobilhasználat azonban nem olyan régi jelenség, így a vele kapcsolatos kutatások is gyerekcipőben járnak. Az amerikai rákmegelőző alap, a Cancer Prevention and Treatment Fund elnöke szerint húsz évbe is beletelhet, mire megfelelő, hosszú távú kutatások eredményei alapján lehet levonni következtetéseket. Ennek ellenére ajánlott kerülni a felesleges sugárzást: minél messzebb van a testtől a készülék, annál jobb, inkább ne hordjuk zsebben. Az iPhone akkor is sugároz, amikor ki van kapcsolva: egyedül a repülő üzemmód szigeteli le a frekvenciákat.

(Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary.)

A cikk az ajánló után folytatódik

Nézd meg ezt is - Egészségügyi kütyük

A technika fejlődése nemcsak új problémákat vet fel, de új megoldásokat is nyújt. A jövő már elkezdődött, erre jelentenek bizonyítékot a következő, egészségvédelmet szolgáló kütyük is. 

Ezt is szeretjük