Hány fok kell a jó alváshoz? Ha fáradtan ébredsz reggelente, lehet, hogy rosszul állítod be
A pihentető alvás számos tényezőtől függ: a szoba hőmérséklete és a vacsora sem mindegy.

alvaszavar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pihentető, mély alvás elengedhetetlenül fontos: úgy tűnik, ilyenkor passzívan pihen az ember, azonban testében komoly munkálatok zajlanak. A szervezet ugyanis alvás közben regenerálódik, az elme pedig ekkor dolgozza fel az emlékeket.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy helyt tudj állni a különösen pörgős időszakokban. Az alábbiakban dr. Somogyi Katalin, a hévízi NaturMed Hotel Carbona orvosa ad tippeket ahhoz, hogy a lehető legkipihentebben ébredj reggel.

Kerüld a nehéz, zsíros ételeket!

A megfelelő tápanyagbevitel fontos szempont a pihentető alváshoz. Lehetőleg kerüld a nehéz, zsíros és túl fűszeres ételeket, hiszen ezek a gyomorsav túltermelését okozzák. Helyettük válassz könnyed salátákat, csirkemellet és egyéb könnyű ételeket, melyeket gyorsan lebont a szervezeted. Nem elég azonban csak arra figyelned, hogy mit eszel, fontos a mennyiség és az időpont is.

Az üres gyomor ugyanúgy nem segíti a pihentető alvást, mint a túltelített, ezért figyelj rá, hogy este ne edd túl magad! Utolsó étkezésedet kettő-három órával a lefekvés elé ütemezd, hogy, mire ágyba kerülsz, szervezeted végezzen az emésztéssel, és éjjel nyugodtan regenerálódhasson.

Teremts megfelelő körülményeket!

A nyugodt környezet szintén elengedhetetlen az egészséges alváshoz. A legjobb, ha teljes csendben és sötétségben alszol, ilyenkor ugyanis szervezeted melatonint, azaz alvást segítő hormont termel. Elalvás előtt már ne nézegesd a telefonodat, hiszen annak fénye miatt a szervezeted úgy érzékeli, nappal van, és leáll a melatonin termelésével, gátolva a mély és pihentető alvást. A sötét és a csend mellett érdemes ügyelned a hőmérsékletre is. Az alváshoz legideálisabb hőmérséklet a 18-20 Celsius-fok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem mindegy az sem, milyen a matracod és az ágyneműid minősége. Matracválasztásnál az elsődleges szempont mindig a gerincoszlopod és az izmaid megfelelő alátámasztása legyen, hogy az éjszaka folyamán pihenni és regenerálódni tudjanak. Ágyneműk esetén ajánlott az ergonomikus, személyre szabott párna és paplan, mely szintén elősegíti a nyugodt alvást. 

Lazulj el lefekvés előtt!

Amennyiben reggel kipihenten szeretnél ébredni, fontos, hogy lefekvés előtt ellazulj, mind testileg, mind szellemileg. Próbálj meg relaxálni, és rendezni magadban a gondolataidat. Ha van rá mód, ilyenkor már kerüld a telefon, számítógép, tévé képernyőjét! A Carbona szakértője azt javasolja, hogy helyette hallgass nyugtató zenét, és olvass, lehetőleg könnyed szépirodalmat. Meglátod majd, hogy ezek betartásával sokkal könnyebbé válik az elalvás, és kipihentebb leszel ébredéskor.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük