A cukorbetegség korai stádiumát jelezheti ez a 8 tünet: egy vérvételből felderíthető a probléma
Az adiponektinszint mérésével egyetlenegy vérvizsgálatból felderíthetőek a szénhidrátháztartás zavarai.

GettyImages-1087567646
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szénhidrátháztartás zavarai komoly gondokat okozhatnak, hiszen például a kezeletlen cukorbetegségnek nagyon súlyos szövődményei lehetnek. Éppen ezért fontos az idejében történő diagnosztizálás. Sajnos van, hogy csak későn derülnek ki a problémák, ami olykor a hiányos kivizsgálásnak köszönhető.

Dr. Borus Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa, endokrinológus szakorvosjelöltje az adiponektinszint mérésére hívja fel a figyelmet, mely nagy segítséget nyújt az IR diagnosztizálásában, valamint a 2-es típusú diabétesz vagy akár bizonyos érkárosodások előrejelzésében is szerepe lehet.

IR, PCOS, cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség általában lassan, évek alatt alakul ki. Veszélye, hogy gyakran nem okoz komoly tüneteket, így a magas vércukorszint alattomosan pusztítja a szervezetet, és vezet súlyos szövődményekhez. Ezért sokan csak akkor szembesülnek a diabétesz meglétével, amikor az már visszafordíthatatlan károkat okozott.

GettyImages-1286305726 (1)

A cukorbetegség kialakulását megelőzi a prediabetes, valamint az inzulinrezisztencia. IR során a hasnyálmirigy béta-sejtjei a normálisnál több inzulint termelnek a magasabb vércukorszint ellensúlyozására, ám ha a béta-sejtek kimerülnek, akkor már nem képesek elegendő inzulint termelni, és a vércukorszint tartósan magas marad. Ezért kell már az inzulinrezisztenciát is kezelni, mivel ha nem csökken az inzulin szintje, akkor a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, ráadásul olyan problémákat is generálhat, mint a meddőség, menstruációs zavarok, vetélés, hajhullás, túlsúly.

Az IR gyakran jár együtt PCOS-sel is, melynek során apró ciszták keletkeznek a petefészkekben. Ennek oka, hogy a magas inzulinszint miatt egyéb hormonális zavarok is felléphetnek: többek között az LH/FSH aránya felborul, és a tesztoszteron mennyisége megnő. Emiatt az érésnek induló domináns tüszők nem tudnak megrepedni, és a petefészekben apró „ciszták”-ként visszamaradnak.

Miért jó az adiponektinmérés?

Az adiponektin egy a zsírsejtek által termelt hormon, mely stimulálja a zsírsavak oxidációját, csökkenti a vér szabad zsírsavszintjeit, és javítja a máj-, izom- és zsírsejtek inzulinérzékenységét.

GettyImages-1290675777

Gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint segít szabályozni a zsigeri zsír mennyiségét és a koleszterinszintet is. Így a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében is szerepet játszik. Vérszintje fordítottan arányos az elhízás - különös tekintettel a zsigeri zsírra - és az inzulinrezisztencia mértékével. Alacsony mennyisége esetén a fenti hatásokat nem képes kifejteni: az anyagcsere felborul, nagyobb mennyiségű zsírszövet keletkezik. Alacsony szintje olyan kóros állapotokra és betegségekre hívhatja fel a figyelmet, mint az inzulinrezisztencia, PCOS és a cukorbetegség.

Mikor ajánlott az adiponektin mérése?

  • Meddőség/vetélés.
  • Túlsúly.
  • Pattanásos, zsíros bőr.
  • Hajhullás.
  • Családban előfordult cukorbetegség.
  • Fáradékonyság.
  • Gyakori cukoréhség.
  • Gyakori fertőzések.

A cikk az ajánló után folytatódik

OGTT helyett az IR diagnosztizálásában

- Az IR - mely sokszor társul PCOS-hez, illetve a 2-es típusú diabétesz megelőző állapotának tekinthető - diagnosztizálásában sokszor vércukorterheléses vizsgálatot javasolnak. A vizsgálat azonban kényelmetlen és kellemetlen. Egyrészt többszöri vérvétellel jár, másrészt a nagy mennyiségű, oldott állapotban lévő glukóz hatására a komolyabban inzulinrezisztens személyeknél a megemelkedett inzulin következtében beeshet a vércukorszint, amit a páciens sajnos megérezhet - mondja dr. Borus Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa, endokrinológus szakorvosjelöltje.

- Az adiponektin mérése azonban csupán egyszeri vérvételt igényel, nem kell hozzá glükózszirup. Jó oldala, hogy nemcsak diagnosztikus értékű, de az alkalmazott terápia hatásossága is nyomon követhető vele - fejezte be gondolatmenetét dr. Borus Hajnal.

Így mutatja meg a bőr a cukorbetegséget

A kezeletlen cukorbetegség jelei a bőrön is megmutatkoznak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük