A napallergia tünetei és kezelése

Kiütések, viszketés, szemfájdalom

Furcsa panaszokat észlelsz magadon a napfény hatására? Előfordulhat, hogy napallergiád van.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A napallergiának két típusa létezik. Az egyik a valódi napallergia, mely nagyon ritkán fordul elő. Úgy ismerheted fel, hogy a napfény hatására a ruha alatt lévő területeken is megjelennek kiütések. A betegség másik fajtája már gyakoribb: ebben az esetben a fototoxikus vagy fotoallergiás reakciók csak a fénynek kitett testfelületen alakulnak ki. Bármelyik típusról legyen is szó, jó, ha időben felismered a tüneteket, és cselekszel.

Mi áll a háttérben?

A fény okozta kellemetlen reakciók érzékeny bőrűeknél gyakoribbak, de egyes vegyi anyagok és gyógyszerek is kiválthatják a tüneteket, ha fényre mész. A gyakran használt gyógyszerek közül ilyenek lehetnek a tetraciklint tartalmazó antibiotikumok, gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók is.

Szerteágazó tünetek

A fényallergia tünetei nagyon hasonlóak más allergiákéihoz, ám ebben az esetben nem feltétlenül azonnal jelentkeznek. Akár napok is eltelhetnek, mire felfedezed magadon a tüneteket. Ezek a jelek lehetnek egészen apró, piros pontok a bőrön, de csalánkiütés vagy nagyobb hólyagok is, melyek viszketnek, és égő érzést okoznak. A reakció erősségétől függően a fénnyel érintkezett testrész fájdalma is előfordulhat.

Csalánkiütés - a legcsúnyább

A fény okozta csalánkiütések kialakulásáért leggyakrabban a szervezetedben jelenlévő érzékenyítő anyagok lehetnek a felelősek. Ezek lehetnek a már említett gyógyszerek, különböző krémek, vegyi anyagok a bőrön, de akár elfogyasztott gyógynövények is. Ha ezeknek az anyagoknak az alkalmazását abbahagyod, a tüneteid is csökkenni fognak. Amennyiben ez nem lehetséges, védekezhetsz széles spektrumú, nagy faktorszámú fényvédőkrémmel, vagy szedhetsz allergiaellenes szereket, melyek gátolják a bőrben a hisztamin felszabadulását. Ha kerülöd a napfényt a továbbiakban, csalánkiütésed néhány nap alatt magától elmúlik.

Csodás hatású, fiatalító arcpakolások

Nézegess képeket!

Elolvasom

Viszketés - a legkellemetlenebb

Napozás közben vagy erős napfény hatására a bőrödön apró, piros, viszkető pontok jelenhetnek meg. Ezek kialakulhatnak néhány perccel a fénnyel való találkozás után is. A csalánkiütéshez hasonlóan ezért a tünetért is a bőrben felszabaduló gyulladáskeltő anyagok a felelősek. Ám a viszketés szerencsére gyorsabban, akár pár óra alatt is eltűnhet.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amennyiben nem bírod kivárni, gyorsan enyhítheted helyileg alkalmazható készítményekkel. Ha gyors segítségre van szükséged, tégy hideg borogatást a viszkető területre. Gyógyszertárakban kaphatók különböző krémek és ecsetelők is, melyek enyhülést nyújthatnak, de, ha a helyzet nem javul, keress fel bőrgyógyászt, aki antihisztamin-tartalmú krémet ír fel neked. Kipróbálhatsz néhány házi gyógymódot is, melyek nem csupán a rovarcsípés, de a napallergia tüneteit is enyhítik.

Szemtünetek - a legfájdalmasabb

A szemet is érintheti a fényérzékenység, elsősorban az UV-C sugarak irritálhatják. Ennek tünete lehet könnyezés, szemviszketés, pirosság, de súlyosabb esetben a fájdalom is. Ha pedig dörzsölöd, akár gyulladás is kialakulhat. Ilyenkor érdemes allergia elleni cseppet vásárolnod a gyógyszertárban.

Sajnos a nap sugarai hosszútávon maradandó szemkárosodást is okozhatnak. A legjobb és talán egyetlen védekezési mód a szemproblémák ellen, ha napszemüveget viselsz. A jó napszemüveg természetesen UV-szűrős - érdemes szemüvegboltokban vásárolnod, ha megbízható minőségű terméket szeretnél. Figyelj oda, hogy a szemüveg ne legyen túl kicsi, és ne álljon el az arcodtól, hanem minden oldalról védjen.

Praktikák a védekezéshez

  • Kerüld a direkt napfényt délelőtt tíz és délután négy óra között, mert ilyenkor a legerősebb a sugárzás.
  • Viselj lenge ruházatot, ami a tested lehető legnagyobb részét elfedi a napfénytől, ha lehet, természetes, pamut anyagból készülteket válassz.
  • Fogyassz sok karotintartalmú zöldséget vagy gyümölcsöt. Ezek védik a bőrt, és egyben segítik a szép, egészséges barnulást is.
  • Nem szabad elfelejtened, hogy a sugarak borús időben sem tűnnek el. Ilyenkor is jelen vannak a levegőben, csak számunkra láthatatlanok.
Ezt is szeretjük