Az 5 legveszélyesebb tévhit az UV-sugárzásról

Bőrrák és látáskárosodás – ezzel fenyeget az UV-sugárzás, legalábbis a híradások szerint. De vajon mennyi igaz belőle? Most megtudhatod!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári forróság beköszöntével azonnal a híradók kiemelt helyén szerepel az UV-sugárzás témája, figyelmeztetnek a veszélyekre, és arra, hogy lehetőség szerint ne menj a napra délelőtt 11 és délután 3 óra között.

Közlik, hogy a veszélyes határértéket régen átlépte az UV-sugárzás mértéke, hangsúlyozzák, hogy ez már az extrém fokozat. Ennél többet azonban nem mondanak, így sokakban súlyos tévhitek élnek a napsugárzással kapcsolatban.

Az UV-nek, azaz ultraviola sugárzásnak két olyan típusa különíthető el, amelyek közvetlenül hatással vannak az emberek életére: az egyik az UV-A, a másik pedig az UV-B. Ezek az ultrarövid hullámhosszú sugarak egymástól eltérő hatással vannak az emberre, mindkettőnek vannak pozitív és negatív tulajdonságai is. Az UV-A a szemre jelent veszélyt, valamint a kollagénrostok károsodását okozza - ezáltal a bőr öregedéséhez vezet. Ezzel szemben az UV-B megváltoztathatja a bőr sejtjeiben található DNS szerkezetét és fokozza a szabadgyökök aktivitását - vagyis súlyos eseteben akár bőrrákot is okozhat.

Napszemüveg nélkül megvakíthat a sugárzás

Bár az UV-A sugarak valóban károsak lehetnek a szemre - ugyanis előfordulhat, hogy a szemlencsében nyelődnek el -, az önmagában nem igaz, hogy közvetlenül vakságot okozhatnak. Tény viszont, hogy szerepük lehet a szürkehályog kialakulásában, amely évek alatt fejlődik ki, és a szemlencse elhomályosodásával jár. A betegséget nem szabad félvállról venned, hiszen a látásromlás és a vakság vezető oka világszerte.

A káros sugarak ellen megfelelő napszemüveggel védekezhetsz. Keresd az UV 400 feliratot az egyes modelleken, ez ugyanis azt jelenti, hogy a lencse 400 nanométer sugárzás alatt mindent kiszűr. Az olcsó, kevésbé jó minőségű szemüvegekkel többet ártasz, mint használsz: ezek mögött ugyanis jobban kitágul a pupillád, és lényegesen több sugárzás éri el szemlencsét, mintha nem is lenne rajtad napszemüveg.

A ruhán keresztül is megégetnek a sugarak

Mostanában gyakran hallani, hogy a ruhád sem véd meg az UV-B sugaraktól. Ez is egy tévhit, hiszen valójában a ruha megakadályozza, hogy bőröd közvetlenül érintkezzen a káros sugarakkal. Bár az ózonréteg elvékonyodása egyre fokozza a sugárzás erősségét, a ruhán így sem képesek áthatolni a sugarak.

Az UV-B sugárzás azzal árt, hogy megváltoztatja a bőr sejtjeinek genetikai állományát. Egyfelől a bőrbe hatolva a kötőszövet kollagénrostjaiban okoz károsodást, ami a bőr öregedését gyorsítja fel – ezért tűnik ráncosabbnak és öregebbnek az a bőr, amely hosszú időn keresztül komoly napsugárzásnak volt kitéve. Másfelől a DNS spirálban okozott károk jó táptalajt szolgáltatnak a daganatos betegségeknek.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A sugárzás minden esetben káros

Valójában mind az UV-A, mind az UV-B sugárzásnak vannak pozitív hatásai is: mindkettő a bőrön fejti ki ezt. Az UV-A sugarak mélyre hatolnak, olykor egészen a csontig, és serkentik a csontképződést. Az UV-B elsősorban a D-vitamin képződését segíti a bőrben, nélküle gyakorlatilag hiányt szenvednénk ebben a vitaminban.

Tudtad?
Létezik egy skála, amelyen a sugárzás mértékét állapítják meg, és sorolják be annak megfelelően, hogy az mennyire veszélyes. A gyenge, mérsékelt, erős, nagyon erős és extrém fokozatoknál minden esetben más és más módszert kell alkalmaznod, hogy megvédd magad a sugaraktól.

Ablaküveg mögött nem érheti sugárzás a bőrt

Talán meglepő, hiszen sokszor hallhattad, hogy az ablaküvegen keresztül nem árthatnak a sugarak, ám valójában ez csak féligazság. Bár az ablak szűrőként szolgál, de csak az UV-B sugarakat szűri meg, és azokat sem maximálisan. Az UV-A sugaraknak azonban nem jelent akadályt.

Így a két folyamat, amely egyébként kiegészíti egymást – az UV-B sugarak termelik, míg az UV-A sugarak bontják a D-vitamint – az ablaküveg mögött már nem működik párhuzamosan. Ennek komoly veszélye lehet, fontos tehát, hogy ha ablaküveg mögött ülsz, kerüld a napsugarakat.

A naptej maximális védelmet nyújt a sugárzás ellen

Nem szabad azt hinned, hogy ha nagyon magas faktorszámú krémmel kened be bőrödet, akkor semmilyen negatív hatás nem érhet. A krém valójában csak enyhíti azokat a károkat, amelyeket a sugarak okozhatnak. Az az igazság, hogy nincs maximális védelem, az extrém riasztáskor a leghelyesebb, ha megfogadod a figyelmeztetést, és a megjelölt időszakban kerülöd a napozást.

Tudtad?
Bármennyire szeretnéd a legjobb formádat hozni a strandon, állj ellen a kísértésnek, és hagyd otthon a sminkfelszerelésedet. Napozás közben nagyon ártalmas, ha bármilyen festék van az arcodon: a napsugárzás és a kozmetikumok találkozása akár komoly elváltozásokat is okozhat a bőrödön.
Ezt is szeretjük