Az 5 legveszélyesebb tévhit az UV-sugárzásról

Bőrrák és látáskárosodás – ezzel fenyeget az UV-sugárzás, legalábbis a híradások szerint. De vajon mennyi igaz belőle? Most megtudhatod!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári forróság beköszöntével azonnal a híradók kiemelt helyén szerepel az UV-sugárzás témája, figyelmeztetnek a veszélyekre, és arra, hogy lehetőség szerint ne menj a napra délelőtt 11 és délután 3 óra között.

Közlik, hogy a veszélyes határértéket régen átlépte az UV-sugárzás mértéke, hangsúlyozzák, hogy ez már az extrém fokozat. Ennél többet azonban nem mondanak, így sokakban súlyos tévhitek élnek a napsugárzással kapcsolatban.

Az UV-nek, azaz ultraviola sugárzásnak két olyan típusa különíthető el, amelyek közvetlenül hatással vannak az emberek életére: az egyik az UV-A, a másik pedig az UV-B. Ezek az ultrarövid hullámhosszú sugarak egymástól eltérő hatással vannak az emberre, mindkettőnek vannak pozitív és negatív tulajdonságai is. Az UV-A a szemre jelent veszélyt, valamint a kollagénrostok károsodását okozza - ezáltal a bőr öregedéséhez vezet. Ezzel szemben az UV-B megváltoztathatja a bőr sejtjeiben található DNS szerkezetét és fokozza a szabadgyökök aktivitását - vagyis súlyos eseteben akár bőrrákot is okozhat.

Napszemüveg nélkül megvakíthat a sugárzás

Bár az UV-A sugarak valóban károsak lehetnek a szemre - ugyanis előfordulhat, hogy a szemlencsében nyelődnek el -, az önmagában nem igaz, hogy közvetlenül vakságot okozhatnak. Tény viszont, hogy szerepük lehet a szürkehályog kialakulásában, amely évek alatt fejlődik ki, és a szemlencse elhomályosodásával jár. A betegséget nem szabad félvállról venned, hiszen a látásromlás és a vakság vezető oka világszerte.

A káros sugarak ellen megfelelő napszemüveggel védekezhetsz. Keresd az UV 400 feliratot az egyes modelleken, ez ugyanis azt jelenti, hogy a lencse 400 nanométer sugárzás alatt mindent kiszűr. Az olcsó, kevésbé jó minőségű szemüvegekkel többet ártasz, mint használsz: ezek mögött ugyanis jobban kitágul a pupillád, és lényegesen több sugárzás éri el szemlencsét, mintha nem is lenne rajtad napszemüveg.

A ruhán keresztül is megégetnek a sugarak

Mostanában gyakran hallani, hogy a ruhád sem véd meg az UV-B sugaraktól. Ez is egy tévhit, hiszen valójában a ruha megakadályozza, hogy bőröd közvetlenül érintkezzen a káros sugarakkal. Bár az ózonréteg elvékonyodása egyre fokozza a sugárzás erősségét, a ruhán így sem képesek áthatolni a sugarak.

Az UV-B sugárzás azzal árt, hogy megváltoztatja a bőr sejtjeinek genetikai állományát. Egyfelől a bőrbe hatolva a kötőszövet kollagénrostjaiban okoz károsodást, ami a bőr öregedését gyorsítja fel – ezért tűnik ráncosabbnak és öregebbnek az a bőr, amely hosszú időn keresztül komoly napsugárzásnak volt kitéve. Másfelől a DNS spirálban okozott károk jó táptalajt szolgáltatnak a daganatos betegségeknek.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A sugárzás minden esetben káros

Valójában mind az UV-A, mind az UV-B sugárzásnak vannak pozitív hatásai is: mindkettő a bőrön fejti ki ezt. Az UV-A sugarak mélyre hatolnak, olykor egészen a csontig, és serkentik a csontképződést. Az UV-B elsősorban a D-vitamin képződését segíti a bőrben, nélküle gyakorlatilag hiányt szenvednénk ebben a vitaminban.

Tudtad?
Létezik egy skála, amelyen a sugárzás mértékét állapítják meg, és sorolják be annak megfelelően, hogy az mennyire veszélyes. A gyenge, mérsékelt, erős, nagyon erős és extrém fokozatoknál minden esetben más és más módszert kell alkalmaznod, hogy megvédd magad a sugaraktól.

Ablaküveg mögött nem érheti sugárzás a bőrt

Talán meglepő, hiszen sokszor hallhattad, hogy az ablaküvegen keresztül nem árthatnak a sugarak, ám valójában ez csak féligazság. Bár az ablak szűrőként szolgál, de csak az UV-B sugarakat szűri meg, és azokat sem maximálisan. Az UV-A sugaraknak azonban nem jelent akadályt.

Így a két folyamat, amely egyébként kiegészíti egymást – az UV-B sugarak termelik, míg az UV-A sugarak bontják a D-vitamint – az ablaküveg mögött már nem működik párhuzamosan. Ennek komoly veszélye lehet, fontos tehát, hogy ha ablaküveg mögött ülsz, kerüld a napsugarakat.

A naptej maximális védelmet nyújt a sugárzás ellen

Nem szabad azt hinned, hogy ha nagyon magas faktorszámú krémmel kened be bőrödet, akkor semmilyen negatív hatás nem érhet. A krém valójában csak enyhíti azokat a károkat, amelyeket a sugarak okozhatnak. Az az igazság, hogy nincs maximális védelem, az extrém riasztáskor a leghelyesebb, ha megfogadod a figyelmeztetést, és a megjelölt időszakban kerülöd a napozást.

Tudtad?
Bármennyire szeretnéd a legjobb formádat hozni a strandon, állj ellen a kísértésnek, és hagyd otthon a sminkfelszerelésedet. Napozás közben nagyon ártalmas, ha bármilyen festék van az arcodon: a napsugárzás és a kozmetikumok találkozása akár komoly elváltozásokat is okozhat a bőrödön.
Ezt is szeretjük