Viszketés, vörös foltok, sötét anyajegyek

A bőrrák 3 fajtája és tüneteik

Bár a barnaság divatos, a túlzásba vitt napfürdőzés akár az életedbe is kerülhet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bőr tested elsődleges védelmi vonala, mely a külvilágból érkező káros hatások nagy részét kivédi, megóvva ezzel a szervezetedet. Ezt a védelmi pajzsot leginkább a nap káros sugarai rongálhatják, melyek nem csupán a ráncok, hanem a bőrrák kialakulásáért is felelőssé tehetőek.

Elsősorban a napégés jelent veszélyt, de nem érezheted magad teljes biztonságban akkor sem, ha bőröd ellenálló-képessége az átlagnál nagyobb, és soha nem égsz le. A környezetszennyezés miatt ugyanis az ózonréteg egyre jobban elvékonyodik, és a káros UV-sugárzás fokozottabban érvényesül a Földön. Leginkább az UVB-sugárzás áll a bőrrákos megbetegedések hátterében, mivel képes megváltoztatni a bőrsejtek genetikai állományát.

A bőrrák fajtái

Basiloma

A betegség ezen fajtája a leggyakoribb, ugyanakkor - többnyire sebészi beavatkozással - a legjobban gyógyítható. Elsősorban a fehérebb bőrű embereket veszélyezteti, és a testfelszín napfénynek leginkább kitett bőrfelületein alakul ki. A daganat a hám legalsó rétegéből indul el, és - bár ritkán ad áttétet - a környezetében lévő szöveteket roncsolja.

Első jelek

  • Enyhe viszketés.
  • Apró, fényes csomók a bőrfelszínen.
  • A csomók kisebesedése.

Spinalinoma

A basilomával ellentétben ez a daganatfajta a bőr felszíni rétegéből, az elszarusodó laphámsejtekből – illetve olykor a testfelszínen lévő szemölcsökből – indul ki.

De nem csupán a napfénynek kitett területen alakulhat ki, hanem megjelenhet akár a nyelv és a száj nyálkahártyáján is. Ugyanakkor tény, hogy legtöbbször napégés következtében indul meg a normálistól eltérő sejtosztódás. A sugárkezelés, valamint a műtéti beavatkozás egyaránt hatékony lehet a spinalinoma esetében – amennyiben időben észlelik a problémát.

Gyakori tünetek

  • Vörös, hámló foltok.
  • A bőrfelszínből kiemelkedő folt.
  • Az elváltozás kifekélyesedése.

Melanoma

Ez a fajta daganat a bőr festéktermelő sejtjeiből - a melanocitákból - indul ki. Kialakulásának oka lehet egy festékes anyajegy sérülése vagy akár egy gyermekkori leégés is. A bőrt érintő daganatok közül a melanoma a legsúlyosabb: a bőrrák okozta halálozások 75%-áért felelős, annak ellenére, hogy a bőrdaganatok legritkább típusát képezi. A betegség igen súlyos, és viszonylag gyorsan ad áttétet, ha azonban még időben észreveszed, és az első tüneteket követően orvoshoz fordulsz, a melanoma az esetek többségében gyógyítható.

Gyanús jelek

  • Az anyajegy színének, alakjának, méretének változása.
  • Érdes felszínű májfoltok megjelenése.
  • Viszkető, vérző bőrelváltozások.

Előzd meg a bajt!

A bőrrák előfordulása az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik – 35 éves kor felett már érdemes évente elvégeztetni egy bőrgyógyászati szűrést. De a biztonság kedvéért már ezt megelőzően sem árt, ha legalább két-háromévente bőrgyógyászhoz mész - különösen abban az esetben, ha sok anyajegy borítja a tested.

Figyeld az órát!

Délelőtt 11 és délután 3 óra között, ha lehet, ne tedd ki a bőrödet közvetlen napsugárzásnak. Hazánkban ugyanis ebben az időszakban a legerősebb az UVB-sugárzás. Továbbá ne feledkezz meg arról sem, hogy az egy évesnél fiatalabb gyermekeket egyáltalán nem szabad közvetlen napfényre vinni. Ha tehát gyermekeddel a szabadban vagytok, használj bőrvédő krémet, adj rá kalapot, valamint laza pamut- vagy lenruhát.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Naptej

Ma már nem kell a faktorszámokkal bajlódnod, hiszen minden biztonsággal használható terméken a védelem erősségének kell szerepelnie - gyenge, közepes vagy erős. Lehetőleg az utóbbit használd. Fontos, hogy megfelelően alkalmazd a terméket, vagyis vastagon vidd fel a bőrödre, és úszás vagy zuhanyozás után akkor is ismételd meg a műveletet, ha a kozmetikum vízálló. Mivel azonban a naptej önmagában nem jelent tökéletes védelmet a bőrrák ellen, a dél körüli órákban akkor se tartózkodj a napon, ha vastagon bekented magad.

Anyajegyszűrés

Amellett, hogy érdemes rendszeresen figyelned az anyajegyeidet, illetve bőröd állapotát, fontos, hogy néhány évente végeztess anyajegyszűrést a bőrgyógyászoddal. A vizsgálat mindössze negyed órát vesz igénybe, de életet menthet. Az orvos ilyenkor az összes anyajegyedet megvizsgálja egy dermatoszkóp nevű műszerrel, melynek segítségével pontosan meg tudja mondani, hogy van-e olyan jelentős pigmentelváltozás, mely daganatot jelezhet.

Ezt is szeretjük