Egészséges minden reggel müzlit enni? Így készíts tartalmas reggelit a dietetikusok szerint
A termékek dobozán lévő címkék segítenek abban, hogy tudd, mit fogyasztasz reggelire.

Sokak számára a reggeli egy tál müzlit jelent, nem véletlenül, hiszen egy ilyen tál elkészítése nagyon gyorsan megy, tejjel vagy joghurttal keverve pár perc alatt letudható az étkezés. Amellett, hogy a reggeli rohanásban praktikus ez a megoldás, érdemes alaposan megnézni, hogy mi kerül az asztalra.
A boltok polcain lévő müzlik összetételük szerint sokfélék, ezért a dietetikusok rendre arra figyelmeztetnek, hogy fontos elolvasni a rajtuk lévő tájékoztató címkét mielőtt megveszi valaki a színre vagy formára tetszetőst. Ez az első lépése annak, hogy tudatosan megválasztott ételekből álljon az étrend.
Tartalmas reggeliötletek
A müzlik sokszínű világában az eligazodást a fogyasztók csábítására használt marketingeszközökön kívül a termékek dobozain az összetevők feltüntetése segíti. Ezek az ételek többféle gabonából készülhetnek, általában dúsítják azokat vitaminokkal, aromákkal és sokban van hozzáadott cukor is. Így annak megfelelően, hogy mit szeretnél bevinni a szervezetedbe, több lehetőség közül tudsz választani.
A müzlit otthon is könnyedén elkészítheted, hiszen a főbb összetevőket, mint a gabonapelyhet, olajos magvakat, szárított gyümölcsöket tetszés szerint megvásárolhatod. Akár müzliszeletet is készíthetsz házilag, amelyhez receptet itt találsz.

Egészséges reggeli
A reggeli akkor egészséges, ha megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot tartalmaz. Amikor kiválasztod a müzlit a boltban, akkor ne azt nézd, hogy melyiknek szebb a csomagolása, vagy jobb a színe, hanem először a címkéket tanulmányozd át!
Ahhoz, hogy amit rendszeresen fogyasztasz, tényleg egészséges legyen, a következő dolgokra figyelj. Fehér lisztből készült müzli helyett olyat válassz, ami teljes kiőrlésű gabonából készült, és nézd meg azt is, hogy abból mennyi került a termékbe. A müzlik sokszor tartalmaznak hozzáadott cukrot, ám ma már széles a választéka azoknak a termékeknek is, amelyekhez nem adják hozzá a cukrot. Ha teheted, ilyet válassz, a müzlikben ugyanis szárított gyümölcsök is vannak, amik önmagukban édes ízt adnak a termékhez.
A gyártók előszeretettel dúsítják fehérjével vagy vitaminokkal, ásványi anyagokkal a termékeiket. A fehérjék fontos tápanyagok, a müzliben is legalább 5-10 gramm legyen, így lesz kiadós a reggelid.
A gabonák egyébként is jelentős mennyiséget tartalmaznak ezekből a tápanyagokból, egy tanulmány beszámolója szerint azok, akik rendszeresen gabonát esznek reggelire, jelentősen nagyobb mennyiségű A-, B-, D-vitamint, vasat, magnéziumot és cinket fogyasztanak.
A rostok stabilizálják a vércukorszintet, ezért egy müzliben jó, ha 5-6 mg rost van, tehát ezt is nézd meg a doboz címkéjén. A müzlihez van, hogy mesterséges színezéket és más adalékanyagokat adnak, mint például terc-butil-hidroxianizolt (BHA vagy E320) és butil-hidroxi-toluolt (BHT vagy E321), amiket antioxidáns hatásuk miatt alkalmaznak az élelmiszeriparban, ám vannak, akiknél allergiás reakciókat válthatnak ki, és vizsgálják rákkeltő hatásukat is.
Ne edd meg, ha ilyen müzliszeletet vettél! Fémreszelék lehet benne
Veszélyes lehet a müzliszelet!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)