A cukorbetegség természetes gyógymódjai
Néhány táplálkozási praktika segíti a diabétesz szinten tartását.
- Horváth Eszter
- 2013.12.10.
Dia
Fekete áfonya
A fekete áfonya magas antioxidáns tartalma miatt védi az ereket. Javítja a diabétesz okozta rosszabb vérellátást, továbbá megelőzi a cukorbetegséggel összefüggésben kialakuló szemkárosodást.
Kapcsolódó cikk:
A 3 legerősebb baktériumgyilkos gyümölcs őszre »
Dia
Fahéj
A kettes típusú cukorbetegség esetében segíti a vércukorszint szabályozását. Egyes természetes vegyületei javítják az inzulinfunkciót: napi fél kiskanálnyi mennyiség is leviszi a vércukrot.
Kapcsolódó cikk:
Így használd a fahéjat puffadás és köhögés ellen! »
Dia
Gymnema sylvestre
Az indiai gyógynövény, a Gymnema sylvestre javítja a vércukorszint szabályozását, néha még csökkenti is az inzulin vagy egyéb diabéteszre szedett gyógyszer szükséges mennyiségét.
Dia
B-vitaminok
A B-vitaminok segítik a glükóz energiává alakításában szerepet játszó enzimek szintézisét, és mérséklik a diabétesz által okozott idegsejtpusztulás mértékét. Elsősorban állati eredetű táplálékok, valamint a krumpli és a banán tartalmaznak B-vitamint.
Kapcsolódó cikk:
Jó női bajokra, bőrszépítő és antidepresszáns - Mi az? »
Dia
Halolaj
A halolajak növelik a jó - HDL - koleszterin mennyiségét és csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A halolaj kapszula szedésével csökkenthető a diabétesz következtében kialakuló érproblémák esélye.
Dia
Króm
A króm csökkenti a cukorbetegek vércukor- és LDL - vagyis káros - koleszterinszintjét. Emellett emeli a HDL - vagyis a jótékony - koleszterin szintjét a vérben. A krómtartalmú ételek közt találhatók a teljes kiőrlésű gabonapelyhek, a burgonya, a szilva.
Dia
Magnézium
Újabb tanulmányok a magnézium szerepét hangsúlyozzák a diabétesz kezelésében. Sok cukorbeteg szervezetében kevés a magnézium, ami akadályozza az inzulin felhasználását, és késlelteti a sebgyógyulást. Az olajos magvak, a sötétzöld levélzöldségek, valamint a teljes kiőrlésű lisztfélék mind gazdag magnéziumforrások.
Kapcsolódó cikk:
A magnéziumhiány tünetei »
Dia
E-vitamin
Az E-vitamin megakadályozza az érfalakban a plakk képződést, így védi az ereket a cukorbetegséggel összefüggésben gyakran kialakuló keringési problémáktól. Elsősorban olajos magvakban található a vitamin, ám gyakran érdemesebb nagyobb dózisban, kapszula formájában fogyasztani.
Kapcsolódó galéria:
Rákellenes, immunerősítő és bőrszépítő - Mi az? »
Dia
Ginkgo
A ginkgo biloba - a köznyelvben páfrányfenyőként ismert növény - hatásos ellenszere lehet a diabétesz egyik gyakori szövődménye, a retinopátia ellen.
Kapcsolódó cikk:
Így használd a ginkgo bilobát »
Dia
Szója
A szója, illetve a belőle készült ételek - például a tofu - fogyasztása kimondottan ajánlott cukorbetegek számára. Javítja a vércukorszint szabályozását.
Kapcsolódó cikk:
A 4 legerősebb öregedésgátló táplálék »
Dia
Ginseng
A tradicionális kínai orvoslás régóta ismeri a ginseng egészségre gyakorolt sokfajta jótékony tulajdonságát. Egyfelől direkt vércukorszint-csökkentő hatással bír, másrészt serkenti az inzulin felszabadulását a hasnyálmirigyben.
Kapcsolódó cikk:
A 3 leghatásosabb természetes immunerősítő »
Dia
Cink
A cink a magnéziumhoz hasonlóan segíti a szervezetben az inzulin felhasználását. Fogyasztását hosszútávon réz szedésével kell kiegészíteni. Természetes cinkforrások a fehérjében gazdag élelmiszerek, például a marhahús, a baromfihús, a tojás, a tenger gyümölcsei.
Kapcsolódó cikk:
Vágyébresztő, vírusölő és ránctalanító - Mi az? »
Dia
Taurin - bárányhús
A taurin nevű aminosav elősegíti az inzulin felszabadulását, valamint megakadályozza az éren belüli vérrögképződést - ami infarktust okozhat. Elsősorban állati eredetű táplálékok, például a hal, bárányhús és a belsőségek tartalmazzák.
Dia
Keserű uborka
Egyes kutatások szerint a keserű uborka páratlan természetes gyógymód lehet a cukorbetegségre. Csökkenti a vércukorszintet, mégpedig úgy, hogy nem több inzulin bevitelét biztosítja, hanem a szervezet saját inzulinjának a felhasználását teszi hatékonyabbá.
Kapcsolódó cikk:
Az uborka 3 áldásos egészségügyi hatása »
Dia
Kávé
Egy ausztrál kutatás bizonyította, hogy a kávét rendszeresen fogyasztóknál kisebb eséllyel alakul ki cukorbetegség, sőt, ha többször is iszol feketét naponta - mondjuk két-három alkalommal -, akár 25%-kal csökkentheted a diabétesz esélyét.
Kapcsolódó cikk:
4 sosem hallott tény a kávéról »
Dia
Hüvelyesek
A bab és borsó tele vannak oldható rostokkal, melyek csökkentik a koleszterinszintet. Emellett vízben oldódva kocsonyás bevonatot képeznek a gyomorban, lassítva ezzel az emésztést - ami a hirtelen vércukorszint-emelkedés alapfeltétele.
Kapcsolódó cikk:
Egyetlen ételcsoport, ami segít leszámolni a túlsúllyal »