8 veszélyes élelmiszer, ami tele van növényvédő szerrel
Ismerd meg, mely gyümölcsök, zöldségek tartalmazzák a legtöbb növényvédő szert!
Az életben gyakran kell kompromisszumokat kötni - így van ez a növényvédő szerek, más néven peszticidek esetében is. Nyilván te is szeretnéd, ha a családod minél több zöldséget, gyümölcsöt enne, a mérgező anyagokból azonban nem kérnél.
A növényvédő szerek nagyobb koncentrációban, huzamosabb idő alatt idegrendszeri károsodást és rákot okozhatnak, megzavarhatják az immun- és a hormonrendszert.
Szerencsére a legtöbb ember a veszélyesnél jóval kisebb mennyiségű peszticiddel kerül érintkezésbe, ráadásul vannak olyan módszerek is, melyekkel tovább csökkentheted az étellel, vízzel a szervezetbe jutó káros anyagok mennyiségét. Cikkünkből azt is megtudhatod, hogy mely országokból importált zöldségek, illetve gyümölcsök jelenthetnek nagyobb veszélyt az egészségedre nézve.
Enni vagy nem enni?
A táplálkozástudományi szakértők ajánlása szerint naponta minimum öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanod. Ugyanakkor más szakértők azt állítják, hogy a zöldség- és gyümölcsfélék több mint fele tartalmaz rákkeltő peszticidmaradványokat, valamint körülbelül 40%-ukban a rovarirtó maradványai is kimutathatók. Akkor most egészséges vagy inkább káros a gyümölcs- és zöldségfogyasztás?
Tanulmányok százai igazolják, hogy sok zöldséggel és gyümölccsel nagymértékben csökkentheted a rákos megbetegedések kockázatát. Bár az efféle terményekben valóban lehetnek növényvédőszer-maradványok, azok koncentrációja többnyire jóval kisebb a közegészségügyi hatóságok által megadott biztonsági határértéknél. Emellett pedig te magad is sokat tehetsz a káros anyagok ellen.
Néhány hasznos tipp
Táplálkozz minél változatosabban, mivel így csökkentheted az egyes peszticidekből elfogyasztott mennyiséget. Jó megoldás az is, ha igazoltan organikus módszerekkel termesztett bioterményeket vásárolsz, melyeket természetes növényvédő szerekkel kezeltek. Ha a boltok polcairól a Biokontroll Kht. tanúsítványával ellátott termékeket emeled le, nem tévedhetsz nagyot. Emellett ajánlott mindig az idénynek megfelelő, hazai terményt fogyasztanod, mivel azok általában kevesebb vegyszermaradványt tartalmaznak, mint az importált, idényen kívüli zöldségek és gyümölcsök. Általában a hazai termények közül is az őstermelői piacokon kaphatók a legbiztonságosabbak.
Nyolc veszélyes zöldség és gyümölcs
A Kanadai Élelmiszer-ellenőrző Hivatal által végzett vizsgálat során a legtöbb peszticidmaradványt az alábbi növényekben találták. A gyümölcsök, zöldségek megnevezése után a származási országok nevét látod.
Vegyszerben gazdag növények
- Paprika - Kanada
- Narancs - Izrael
- Szeder - Guatemala
- Narancs - Új-Zéland
- Körte - Kolumbia
- Cukorborsó - Dominikai Köztársaság
- Málna - Guatemala
- Paraj - Mexikó
Héjastól vagy hámozva?
Hámozással általában a veszélyes növényvédő szerek nagyobb részétől megszabadulhatsz. A baj csak az, hogy a zöldségek és a gyümölcsök rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmának jelentős hányada szintén az ehető héjban és annak közelében található.
Ezért, ha a héj nincs beviaszozva, inkább hagyd a gyümölcsön. A viaszos héjat azonban mindig távolítsd el! A viasz ugyan ártalmatlan, viszont nem engedi lemosni a vegyszereket. A saláta és a káposzta külső leveleit is dobd el, mivel ezek tartalmazzák a legtöbb peszticidet. Az olyan gyümölcsöket, mint a banán, a narancs vagy a dinnye, úgyis héjuk nélkül fogyasztod, így ezekkel nem valószínű, hogy sok ártalmas anyagot viszel a szervezetedbe.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A zöldségek és a gyümölcsök alapos lemosásával a káros növényvédő szerek jelentős részétől megszabadulhatsz. A terményeket folyó víz alatt mosd meg, és jó erősen dörzsöld le. Van néhány olyan növény is - eper, málna, paraj -, melynek nincs se héja, se külső levele, így a peszticidek közvetlenül a sejtjeikbe kerülnek. Ilyenkor a mosás sem segít, ezeket célszerűbb megbízható helyről, őstermelőtől beszerezni.
Cikkünk a Reader's Digest Árt vagy használ? című könyve alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- méreg
- kozmetikum
5 ártalmatlannak hitt vegyszer
- rák
- élelmiszer
A 3 legdurvább rákkeltő anyag
- bőrápolás
- termékenység